Akıllı evler için pazar oluşturmak gerekiyor!
Yardımcı robotları ve otomatik ev aletleriyle geleceğin evi, uzun zamandır bilim kurgunun temel bir konusu. Teknoloji dünyası bunu gerçeğe dönüştürmeye kararlı. Fakat Akıllı evler için pazar oluşturmak gerekiyor...
JENNA WORTHAM Yardımcı robotları ve otomatik ev aletleriyle geleceğin evi, uzun zamandır bilim kurgunun temel bir konusu. Teknoloji dünyası bunu gerçeğe dönüştürmeye kararlı.
Bu hedefe göre bahçe ürünlerinden banyodaki aletlere kadar her şey, kısa süre içinde akıllı telefonun bir tuşuyla kontrol edilecek. Evlerine dönmekte olan insanlar, daha kapıya ayak basmadan güvenlik sistemini devre dışı bırakabilecek, duşu açabilecek ve fırını ısıtmaya başlayabilecek.
Sıradan nesnelere sensörler yerleştirip onları internete bağlamak -genelde Nesnelerin İnterneti olarak biliniyor- birkaç yıldan beri ilerleyen bir süreç. Ancak Google'ın internete bağlanan ev aletleri üreten Nest şirketini 3 milyar dolara satın alacağına dair bu ayın başında yaptığı açıklama, yeni büyüyen bu pazar için bir tür onay işareti oldu.
Bir akıllı telefon uygulamasıyla kontrol edilen kilitler üreten August şirketinin CEO'su Jason Johnson, "Google Nesnelerin İnternetinin geçici bir moda olmadığını gösteriyor. Bu hakiki bir sektör" diyor. Şu ana kadar büyük atılımların Bu cihaz aşırı nem tespit ettiğinde akıllı telefonunuza uyarı gönderiyor.
çoğu, küçük ölçekli şirketler tarafından gerçekleştirildi.
Washington merkezli yeni teknoloji şirketi SmartThings, nem seviyesini takip edip hareketi tespit edebilen küçük sensörlerden oluşan bir alet seti satıyor. New York'ta merkezli Canary, sıcaklık, hava kalitesi, hareket ve benzeri etkenlerde önemli bir değişiklik fark ettiğinde uyarı gönderen bir güvenlik sistemi üzerinde çalışıyor.
Ancak bu yazı için görüş bildirmeyen Apple'ın da bu alana bir miktar ilgi duyduğu görülüyor.
Örneğin şirketin AirPlay sistemi, iPhone'un uzaktan kumandaya dönüşmesini sağlıyor. Şirket ayrıca, çeşitli ev aletleri gibi ikincil cihazları kontrol eden yazılımlar için patentler aldı.
Burada söz konusu olan sadece para değil. Bu, bilgi işlemin bir sonraki dalgasında kendine yer açma ve belki de tüketici teknolojisi ürünlerinde herkesçe bilinen bir marka - yeni nesil bir Apple veya General Electric- haline gelme şansıyla ilgili. İnternete bağlanan ürünler için başlangıçta duyulan heyecanın çoğu, akıllı saatler ve sağlık bantları gibi giyilebilir teknoloji ürünlerine odaklandı. Bu cihazlar çoğu kez, kalp atım hızı ve tansiyon seviyesini bildirerek aktivite düzeylerini veya sağlık göstergelerini izliyor.
Ancak sensörlerin kapasitesi artıp fiyatları düşünce, akıllı cihazların sunduğu olanaklar başka alanlar için de geçerli oldu. Şimdi asıl önemli konu, ürünlere yönelik talep. Çoğu kişi hayatlarına daha fazla uygulama ve dijital hizmet katma konusunda isteksizlik gösterdi. Birçok cihaz aşırı miktarda veri üretiyor. Bazı kullanıcılar, ilave uyarı ve bilgi sağanağını tahammül edilemez veya anlaşılması güç bulabilir. Yine de birçok şirket, ürün çeşitliliği ile olası veri zenginliğinin cazip özellikler olduğunu ve tüketicilerin buna karşı koyamayacağını düşünüyor.
internete bağlanan tartı aleti ve uyku monitörü gibi sağlık ürünleri üreten Withings adlı şirketin CEO'su Cedric Hutchings, "Kişinin hayatının bazı kısımlarını dijitalleştirme fikri, her şeye ölçüm özelliği eklemeye ve hayatlarının her yönünü incelemeye meraklı insanlara cazip geldi" diyor.
İnternete bağlanan akıllı cihazlar aynı zamanda, güvenlik ve mahremiyetle ilgili kaygılar yaratıyor. Mesela bilgisayar korsanlarının akıllı bir kilidi veya güvenlik sistemini hedef alma olasılığı mevcut. Ayrıca cihazlar tarafından toplanan verilerin, üretici şirketlerce kullanımı konusunda soru işareti var.
Bütün bu kuşkulara rağmen, teknoloji sektörü bu cihazların sunduğu olanaklar hakkında hâlâ iyimser. Google'ın ses getiren şirket satın alma operasyonu bunu açıkça ortaya koydu. Bu anlaşma, piyasadan pay almak için birbiriyle yarışan girişimcileri ve yeni teknoloji şirketlerini korkuttu.
SmartThings şirketinin kurucusu ve CEO'su Alex Hawkinson, "Bu yıl dönüm noktası niteliğinde gelişmeler olabilir.
Google gibi en önemli teknoloji şirketlerinden birinin yaptığı türden bir açıklama, herkesi bu konuda düşünmeye sevk ediyor.
Büyük şirketler fırsatların farkına varıyor ve bu süreç hızlanacak" diyor.
Sabah The New York Times