23 / 12 / 2024

Akıllı Şehirler ve İnovasyon Zirvesi Adana'da yapıldı!

Akıllı Şehirler ve İnovasyon Zirvesi Adana'da yapıldı!

Akıllı Şehirler ve İnovasyon Zirvesi Adana'da yapıldı. Adana Valisi Büyük: "İnovasyon, marka şehirler ve yerel yönetimler ilişkisi, daha yaşanabilir bir çevre ve daha kaliteli bir yaşamın pusulasıdır" dedi.



"Akıllı Şehirler ve İnovasyon Zirvesi", Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ile Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler (UCLG) öncülüğünde  Adana  Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.


Adana Valisi Mustafa Büyük, kentteki bir otelde düzenlenen zirvede, vatandaşların günlük yaşamlarında en fazla muhatap olduğu yerel yönetimlerin, yaşam kalitesinin yükseltilmesinde ve insanların günlük hayatlarında ihtiyaç duyduğu gereksinimlerinin karşılanmasında önemli misyon yüklendiğini söyledi.


Bir yandan merkezi idare ile bir yandan da kendi aralarındaki işbirliğiyle hareket eden yerel yönetimlerin, kamu hizmetinin büyük kısmını üstlendiğine dikkati çeken Büyük, şöyle konuştu:


"Akıllı şehirler, alt ve üstyapı sorunları tamamen çözülmüş, baş döndürücü hızla gelişen teknolojinin günlük yaşamın her alanında kullanıldığı, trafikten sağlığa, eğitimden çevreye, sosyal yaşamdan spora geniş yelpazede insanların mutlu ve sorunsuz yaşadığı mutlu şehirlerdir. İnovason kavramı ise son yıllarda üzerinde önemle durulan, günümüz dünyasında geleceği inşa etmede en önemli anahtar olarak tanımlanan bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. İnovasyon, marka şehirler ve yerel yönetimler ilişkisi, daha yaşanabilir bir çevre ve daha kaliteli bir yaşamın pusulasıdır."


- Topbaş'ın konuşması


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler (UCLG) Dünya Başkanı Kadir Topbaş da İstanbul'un teknik, teknolojik ve bilişim yönünden dünyanın en ileri şehirlerinden olduğunu dile getirdi.


Bilgi teknolojisini en iyi kullanan iller arasında yer aldıklarını belirten Topbaş, "Edindiğimiz bu bilgi, deneyim ve tecrübeler, insanlığın ortak malıdır. Bunu beraberce değerlendirip, bu konuda bilgi ve deneyim paylaşımına her zaman açığız" dedi.


İnsanların mutluluğu için çalıştıklarını vurgulayan Topbaş, "Halkları mutlu etmemiz halinde dünya barışına da önemli katkı sunmuş olacağız. Hiçbir zaman ayrım yapmayız, kimseyi farklı bir noktaya koymayız. Biz, insan olarak, çevre olarak bakarız ve insana olan saygımız, kalitemizi yansıtmamıza vesiledir. Şehirlerin gelişmesi, ülke ekonomisine katkı sağlar" diye konuştu.


Bazı yerel yöneticilerin, "Bize yeteri kadar kaynak gelmiyor" bahanesinin arkasına sığındığını aktaran Topbaş, şunları kaydetti:


"Yerel yöneticinin bir iş adamı, 'Cio' gibi düşünerek, kendi kaynaklarını kendisi oluşturacak bir takım fırsatları ortaya koyması lazım. Biz, İstanbul olarak bunu yapmaktayız. 2004'te başkan olduğum zaman ilk yaptığım toplantıda, yılda 2 milyon 800 bin civarında turist ağırlayan İstanbul'un turizmini nasıl geliştiririz diye sektör temsilcileri, yatırımcılar ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirmek suretiyle İstanbul turizminin gelişiminde kararlılık koyduk. Şu anda İstanbul'da 12 milyon civarında turist yoğunluğu var ve bu, İstanbul'daki ekonomiye önemli katkı sunuyor, hizmet olarak da istihdam alanı oluşturdu."


- UCLG Genel Sekreteri Mehmet Duman


UCLG Ortadoğu ve Batı Asya Teşkilatı Genel Sekreteri Mehmet Duman da konuşmasına, Refah Sınır Kapısı kapatıldığı için toplantıya gelemeyen Gazze'deki belediye başkanlarının selamlarını ileterek başladı.


Bölgede yaşanan göç dalgasının, yerel yönetimleri zorlandığını ifade eden Duman, şunları söyledi:


''Suriye'deki iç savaştan kaynaklanan mülteci dalgası karşısında özellikle Lübnan, Ürdün ve Türkiye'deki yerel yönetimler, büyük güçlüklerle karşı karşıya kalmaktadır. Uluslararası camiayı bu hususta harekete geçirmeye ve çeşitli projeler geliştirmeye çalışıyoruz. Gelen talepler doğrultusunda Suriyeli mülteciler için bir mesleki eğitim merkezi kurulması amacıyla Gaziantep ve İstanbul Büyükşehir belediyeleriyle temas halindeyiz. Ayrıca Filistin'deki stratejik gelişmeleri de yakından takip ediyoruz. Web sitemizde Filistin'e özel bölüm ayırdık. Bu konudaki en son haberleri ve ihtiyaç listesini ziyaretçilerimizle paylaşıyoruz.''


Yenilikçi uygulamalar sayesinde geliştirilen akıllı şehirlerin, vatandaşların bilgiye kolay ulaşmasını ve yönetime katılmasını sağladığını aktaran Duman, yeni teknoloji ve inovasyonla toplumda her şeyin daha hızlı yaşandığını söyledi.


- Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü


Adana Büyükşehir Belediye Başkanı ve UCLG Dünya Teşkilatı Yönetim Kurulu, Dünya Konseyi Üyesi Hüseyin Sözlü de toplantıya ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.


"Akıllı şehir" kavramının, hizmetlerin teknolojiyle desteklendiği anlamı taşıdığını belirten Sözlü, ''Belediyeciler olarak hizmet sektörünün en büyük emekçisiyiz. En basit tabir ile kamu hizmetçisiyiz. Bu sıfattan da onur duyduğumu sizlerle paylaşmak istiyorum. Yaşadığımız dönemde bilişim ve iletişim teknolojileri hızla gelişiyor. Bu gelişme, dünyada da küreselleşme kavramının ortaya çıkmasına sebep oluyor. Akıllı şehirler için belediyeciler olarak orta ve uzun vadeli hedefler edinmeliyiz'' dedi.


- Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Kışanak


Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği Eş Başkanı Gültan Kışanak da yerel yönetimlerin güçlenmesinin demokrasi ve kalkınma açısından önemli olduğunu vurguladı.


Hayatın içinde bulunan yerel yönetimlerle işbirliğine daha fazla önem verilmesi gerektiğine işaret eden Kışanak, şöyle konuştu:


"Kentler arasında deneyim ve işbirliği paylaşımını önemsemeliyiz. Yönetimler gelip geçicidir. Önemli olan kentlerimizin tarihi, kültürel dokusunu geleceğe taşıyabilmektir. Yerel kalkınmamızı güçlendirerek, insanların refahını ve mutluluğunu yüceltmektir. Özellikle Ortadoğu'da yaşanan çatışmalar, kentlerimizi yerle bir etti. İnsanlarımızı göçe zorladı. Milyonlarca insan, yerinden yurdundan edilmiş vaziyette tedirgin bir şekilde göçmen hayatı yaşıyor. Yerel yönetimler olarak bu göç dalgasını karşılıyoruz. Savaşın acısına tanıklık edip, yaraları saran yerel yönetimler olarak zor günler geçiriyoruz. Yerel yöneticiler olarak bölgede barış inşa etmek için çalışmalıyız. Kobani ile Gazze'nin yarasını birlikte sardığımız zaman hep birlikte başarmış olacağız."


Toplantıya, Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Seyyid Ali Muhammed Musavi, belediye başkanları, kamu kurum müdürleri ve davetliler katıldı.


AA


Geri Dön