28 / 04 / 2024

Akkök Grubu, Brezilya, Çin ve ABD'de fabrika açıyor!

Akkök Grubu, Brezilya, Çin ve ABD'de fabrika açıyor!

Halk arasında 'sır kaplama' olarak bilinen hammaddeyi üreten dünyanın ikinci büyük şirketi Gizem Frit'i satın alan Akkök Grubu şirketlerinden Ak-Kim, Brezilya, Çin ve ABD'de 2 yılda fabrika açacak.



Akkök Holding icra Kurulu Başkanı Ahmet C. Dördüncü. Ak-Kim Genel Müdürü Onur Kipri, Gizem Frit Genel Müdürü Tolga Ballık ve Akkök icra Kurulu Üyesi Raif A. Dinckok toplantı düzenledi. 

 AKKÖK Grubu'na bağlı Ak-Kim, Sakarya-Hendek'te üretim yapan aile şirketi Gizem Frit'in tamamını satın aldı. Satın almayla birlikte Akkök Grubu, frit üretimini dünyaya da taşıyacak. Hedefte ise Gizem Frit'in yüzde 20 pazar payını aştığı Brezilya, Çin ve ABD'de 2 yıl içinde fabrika kurmak var. Halk arasında 'sır kaplama' olarak bilinen yarı ergimiş cam ile teflon hammaddesi üreten Gizem Frit, Türkiye'de en fazla bor kullanan şirket olma özelliği de taşıyor. Satın almayla ilgili önceki akşam düzenlenen sohbet toplantısında verilen bilgiye göre Gizem Frit, alanında Türkiye'de tek, dünyada ise 2. büyük şirket konumunda. 


Fabrikanın temelinde Aspirin var!

2013'te 55 ülkeye 43 milyon dolar ihracat yapan şirket 1979'dan beri üretim yapıyor. Adım 'sır'dan alan Gizem Frit'in kuruluş hikayesi ise ilginç. Şirketin 2. kuşak temsilcisi olan Genel Müdür Tolga Ballık, bu hikayeyi şöyle anlattı: "Babam bir gün Galatasaray'dan aşağı inerken seramik alıyor. Satıcıya neden pahalı olduğunu soruyor. Satıcı seramiğin üstündeki sır kaplamayı gösterip 'Bu ithal ediliyor o yüzden' diyor. Eczacı olan babam önce hobi olarak başlıyor üretmeye. Bize hep 'Aspirin satıp bu işe yatırdım' derdi. Şu anda Türkiye'de tek, dünyada ise ikinci büyük frit üreticisiyiz." Ballık "Bize yabancılardan çok teküf geldi. Ama yabancılar safdışı bırakmak için satın alma yapıyor. Vizyonumuz Akkök'le örtüşüyordu. O yüzden tercih ettik. Şirkette hissem kalmadı ama şirkette kalacağım. En büyük hedefimiz 3 ülkede fabrika kurmak. 2 sene içinde bu yatırımlar bitecek" dedi. Bu sırada söze giren Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü ise "Öyle anlaştık" dedi. Dördüncü, Gizem Frit'ten 120 milyon dolar ciro beklediklerini de belirtti. 


Ak-Kim Genel Müdürü Onur Kipri de Cizem Frit'ten önce 2014'te Dörtel'e ait 2 fabrikayı satın aldıklarını hatırlattı. Bu arada toplantıda satış rakamı açıklanmazken Ballık, alacakları parayla büyük bir turizm yatınmı yapacaklarını söyledi.  FRİT adı verilen yan ergimiş camı emaye haline getiren Gizem Frit'in Genel Müdürü Tolga Ballık, aynı zamanda teflon da ürettiklerini belirterek "Teflon dzillnce kanser yapıyor iddiaları şehir efsanesi. 10 yıl önce bu tür şeyler vardı. Ama artık günümüz teknolojisi sayesinde bu yok" dedi. Ballık piyasadaki 'seramika' ürünlerin de aslında teflon olduğunu söyledi. 


Star


Geri Dön