05 / 05 / 2024

Akkonak'taki doğa harikası koya rıhtım

Akkonak'taki doğa harikası koya rıhtım

Amasra'ya bağlı Akkonak köyüne yapılacak rıhtım tepki çekti. Trafik kazasında yaşamını yitiren Barış Akarsu'nun da memleketi olan köyün sakinleri imza kampanyası başlattı



Bartın Valiliği'nin hazırladığı "Bartın 2023" kitabında turizm alanı ve turizmin gelişeceği yerlerden biri olarak belirtilen Amasra ilçesine bağlı Akkonak köyüne, bir mermer firmasının girişimiyle Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu verildi. Bu rapor üzerine ÇED ve Planlama Genel Müdürlüğü ile Ulaşım Kıyı Şubesi, köydeki koya rıhtım ve dolgu yapılmasına izin verdi. Bu amaçla ihale açıldı. Geçmişte Amasra ilçesinin Gömü Köyü Tarlaağzı mevkisinde yapılması düşünülen Mobil Termik Santrali için eylemler yapıp inşaatı durduran köylüler, bu karar üzerine yine harekete geçti. Rıhtımın doğaya zarar vereceğini, bölgenin mermer ocağına peşkeş çekilmek istendiğini öne süren köylüler imza kampanyası başlattı.

'RAPOR YANLIŞLA DOLU'
Adını katıldığı ses yarışmasında duyuran ve geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitiren şarkıcı Barış Akarsu'nun köyde yaşayan babası Selahattin Akarsu, "Eylem yapacağız. Yetkililere sesleniyorum, Barış'ın köyüne kıymayın" dedi. Balıkçılık yapan Naim Özalan, rıhtımın yapılacağı yerin balıkların üreme alanı olduğuna dikkat çekti. Metin Yüksel, bölgedeki zenginliklerin yok edilmek istendiğini söyledi. ÇED raporunun yanlış değerlendirmelerle dolu olduğunu ileri süren Bartın Çevre Kültür ve Doğal Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Ali Ünsal Keskiner ise, "Burası gemilerin yanaşmasına uygun değil. Turizm, tarım yapılması gereken yerde rıhtım yapılmaz. Bartın Valiliği burayı doğal yaşam alanı ilan etti. Devletin verdiği karar yanlış, Valiliğin verdiği karar doğrudur" diye konuştu.

'YAĞMA İDDİASI YALAN'
CHP Bartın Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya da, "Oldu bitti ile oraya bir rıhtım yaparak, o güzelim koyun mahvetmelerinden rahatsız oluyorum. Rant için doğal güzellikler ortadan kaldırılıyor. Bu yağmaya 'dur' diyeceğim" dedi. 25 yıldır köyde muhtarlık yapan Naci Tunç ise firma yetkililerinin daha önce köylülerle 3 kez toplantı yaptığını ve rıhtım yapılması için ortak karar aldığını öne sürdü. Tunç şunları söyledi: "Güya sahilin tamamına rıhtım yapılacakmış. Aslı öyle değil. Burası 50 dönüm ama firma sadece 10 dönümüne yapacak. 40 dönüm yine köylülere kalacak. 'Gelen mermer bloklarını gemilere yükleyecek. Buraları işgal edecek, stok yapacak' deniyor. Bunlar uydurma."
Sabah


Geri Dön