28 / 04 / 2024

Akkuyu, banka kredisi ile inşa edilecek!

Akkuyu, banka kredisi ile inşa edilecek!

Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali olacak Akkuyu, banka kredisi ile inşa edilecek. Ruslar, Mersin'de kurulacak 22 milyar dolarlık nükleer santral için 26 bankadan sendikasyon kredisi kullanacak...



Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali olacak Akkuyu, banka kredisi ile inşa edilecek. Ruslar, Mersin'de kurulacak 22 milyar dolarlık nükleer santral için 26 bankadan sendikasyon kredisi kullanacak.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya'nın 22 milyar dolar yatırımla Mersin Akkuyu'da kuracağı nükleer santral için 26 bankadan sendikasyon kredisi kullanacağını açıkladı. Yıldız, Bosphorus Energy Club toplantısında yaptığı konuşmada gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nde (KRG) bulunan petrol sahalarından çıkan petrolü Türkiye'ye taşıyacak olan, ancak Irak Merkezi yönetiminin muhalefetiyle karşılaşan petrol boru hattı hakkında da açıklamada bulunan Bakan Yıldız, Bağdat yönetimi, KRG ve Türkiye'den oluşan üçlü mekanizma olmadan da enerji alanında ilerleme kaydedilebileceğini belirtti.


KUZEY IRAK'TA ÜÇLÜ MEKANİZMA


Kuzey Irak'ta petrol-doğalgaz sahalarında arama için Bağdat, Erbil ve Ankara'nın içinde yer alacağı üçlü bir yapının kurulması hedefleniyor. Yıldız, 'Irak'ta üçlü mekanizmaya bir ön mutabakatla başlamıştık. Sonra (Hüseyin) Şehristani ve (Neçirvan) Barzani üçlü mekanizma olmadan da bunu devam ettirebileceklerini söylediler. Bizim için bir sorun yok' dedi. Yıldız, Rusya'nın 22 milyar dolar yatırımla Akkuyu'da kuracağı nükleer için 26 bankadan sendikasyon kredisi kullanacağını söyledi.


Rusya ile nükleer konusunun karşılıklı bağımlılık üzerine kurgulandığını belirten Bakan Yıldız, 'Bu santral Türkiye'nin Rusya'ya bağımlılığını arttırmayacak. Türkiye dışa bağımlılığı karşılıklı bağımlılık haline getirmeye çalışıyor.'


İran, avrupa'ya boru hattı kuracak


Tahran Yönetimi ile Batı ülkelerinin, nükleer programın sonlandırılmasının ardından İran'a yönelik ambargonun hafifletilmesi Avrupa'yı rahatlattı. İran'ın Avrupa'ya büyük bir doğalgaz boru hattı kurmak için hazırlık yaptığını açıklayan Taner Yıldız, 'Beş Avrupa ülkesi İran'dan doğalgaz almaya hazırlanıyor. Çin ile düşük kalorili kömürün değerlendirilmesi için iş birliği düşünüyoruz. İran'ın dünya ile ilişkileri normalleştikçe Türkiye ile ilişkileri de güçlenecek' diye konuştu.


Yeni Şafak Gazetesi 


Geri Dön