28 / 04 / 2024

Mersin'de özel proje alanları ile modern bir kent inşa edilecek!

Mersin'de özel proje alanları ile modern bir kent inşa edilecek!

Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin 2014 yılında çalışmalarını başlattığı ve 06.02.2018 tarihinde Mersin Büyükşehir Belediye Meclisince oy birliği ile kabul edilen 1/5000 Ölçekli İlave ve Revizyon Nazım İmar Planı’yla Mersin'de modern bir kent inşa edilecek.



 

Mersin Büyükşehir Belediyesi'nde yer alan habere göre, Uzun süredir Mersin halkının beklediği, Toroslar, Yenişehir, Akdeniz ve Mezitli ilçelerinin, bölgesel nüfus yoğunluk kararlarını, ana ulaşım kararlarını, çeşitli yerleşme alanlarının gelişme ve yön büyüklükleri ve nüfusa hizmet edecek kentsel donatı kararlarını kapsayan 1/5000 ölçekli ilave ve revizyon nazım imar planı ile Mersin değer kazanacak.

Özel proje alanları ile modern bir kent inşa edilecek

Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin 2014 yılında çalışmalarını başlattığı ve 06.02.2018 tarihinde Mersin Büyükşehir Belediye Meclisince oy birliği ile kabul edilen 1/5000 Ölçekli İlave ve Revizyon Nazım İmar Planı’nda yer alan özel proje alanları sayesinde Mersin modern bir kent yapısına kavuşmuş olacak.

Akdeniz, Toroslar, Yenişehir ve Mezitli İlçeleri’ni kapsayan planda oluşturulan özel proje alanlarında ilk hedef; daha yaşanabilir, yaşam standartları yüksek kentsel alanlar oluştururken, eskimiş dokunun olduğu bölgelerde dönüşümü teşvik etmek.

Mersin’i daha modern bir kent yapısına kavuşturmayı amaç edinen plan doğrultusunda projelendirilen özel alanlarla sağlıklı bir çevre oluşturulacak ve özellikle dere yatakları sebebiyle risk oluşturan bölgelerde yer alan binaların yerini jeolojik şartlara uygun yapılar alacak.

Oluşturulan özel proje alanları kapsamında alan bütününde projeler inşa edilecek ve uygulamalar istenirse etaplar halinde yapılabilecek. Plan notlarında da açıklandığı gibi özel proje alanında gösterilen donatı alanları ve açık yeşil alanların kesin yerleri yapılacak alt ölçekli projelerle belirlenecek.

Özel proje alanları sayesinde afet riski en az inecek

Eskimiş dokunun olduğu alanları kapsayan özel proje sayesinde, afet riski ve kentleşme baskısı sebebiyle zaman içerisinde oluşan yeşil alan ve donatı alanı eksikliği sorunu ortadan kalkacak. Özel proje alanına dâhil edilen bölgelerde sosyal ve kültürel toplumsal koşullara uygun yerleşim alanları da oluşturulacak.

Sel tehlikesi nedeniyle can ve mal kaybına neden olma riski taşıyan yapıların, yıkılarak yerine jeolojik şartlara uygun ve can ve mal kaybı riskini minimize eden yapıların yapılması da özel proje alanlarının hedeflerinden biri oldu.

Bunun yanı sıra özel proje alanlarında başlayacak dönüşüm çalışmalarıyla beraber yaşam alanları ile entegre ticari çalışma alanlarının kentte kazandırılması ve kent merkezlerinin günümüz yaşamına uyum sağlayabilecek niteliğe kavuşması sağlanmış olacak.

Özel proje alanlarının başlıca amaçları arasında, ekonomik yaşamı canlandırmak, kentsel fiziksel yapıyı yenilemek, tarihi dokunun ve tarihi çevrenin korunmasını sağlamak, yaşam kalitesini arttırmak, etkin bir kentsel arazi kullanım dağılımını sağlamak ve kentsel alanlarda toplumun nefes almasını sağlayacak, sosyal ve kültürel mekânların yaratılması da bulunuyor.

Yapılacak çalışmalar vatandaşları mağdur etmeyecek

Akdeniz-Toroslar-Yenişehir-Mezitli İlçeleri 1/5000 ölçekli İlave ve Revizyon Nazım İmar Planında düzenlenen kentsel dönüşüm ve özel proje alanlarında hayata geçirilecek projeler, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve ilçe Belediyeleri tarafından vatandaşların onayı ve rızası alınarak yapılacak.

1/5.000’lik planda donatı ve yeşil alan olarak görünen parsellerde vatandaşlar mağdur edilmeyecek ve hayata geçirilecek projenin sonunda her vatandaş hissesi oranında hakkını alacak.

Özel proje alanında yer alan parsellerin tamamı, donatı alanında, yeşil alanda veya konut alanında kalsa dahi vatandaşlar aynı hakka sahip olacak. Yine bu alanlarda, yakın çevresine göre yüzde 25 ilave inşaat hakkı da getirilerek, dönüşümün hızlandırılması amaçlanıyor.


 


Geri Dön