23 / 05 / 2024

Akkuyu Nükler Güç Santrali'nde çalışmalar devam ediyor!

Akkuyu Nükler Güç Santrali'nde çalışmalar devam ediyor!

Rus resmi haber ajansı Ria Novosti'nin resmi kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Akkuyu NGS çalışmalarının, medyada yer alan "çalışmalar durduruldu" iddialarının aksine, devam ettiği ifade edildi.



Mersin'de inşa edilecek Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) çalışmalarının devam ettiği bildirildi.


Rus resmi haber ajansı Ria Novosti'nin resmi kaynaklara dayandırdığı haberinde, Akkuyu NGS çalışmalarının, medyada yer alan "çalışmalar durduruldu" iddialarının aksine, devam ettiği ifade edildi.


Numan Kurtulmuş: Akkuyu Nükleer Santralini konuşmak için erken!


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Akkuyu NGS yetkilileri de Mersin'deki çalışmaların kesintiye uğradığı yönünde kendilerine ulaşan bilgi bulunmadığını, Akkuyu'da liman inşaatı için devam eden çalışmaların olağan seyrinde ilerlediğini kaydetti.


Uluslararası basında Rus uçağının düşürülmesinin ardından Moskova'nın projeyi durdurduğuna dair bazı iddialar yer almış ve Türk Akımı doğalgaz projesinin ardından Rusya ile Türkiye arasındaki ikinci büyük enerji projesinin de askıya alındığı öne sürülmüştü.


AA



Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Rusya'nın Akkuyu Nükleer Santrali sahasındaki inşaat çalışmalarını fiilen durdurduğu iddialarını Enerji Bakanlığı yetkilileri yalanladı.


Türkiye'nin iki hafta önce Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından Rus Rosatom şirketinin kuruluşu olan Akkuyu NGS Mersin Akkuyu Nükleer Santrali Projesi'nde sahadaki inşaat çalışmalarını durdurduğu iddia edildi. CNN Türk'e konuşan Enerji Bakanlığı yetkilileri ise Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'nin yapımının askıya alındığı yönündeki iddiaları yalanladı.

 

Konu hakkında bilgi sahibi üst düzey kaynaklar, iki ülke arasındaki uluslararası anlaşmada yer alan ağır tazminat hükümleri nedeniyle Rusya'nın anlaşmayı fesihten kaçındığını belirtiyorlar. Türkiye ile Rusya arasındaki mutabakat kapsamında Rusya, dört üniteden oluşacak toplam 4,800 MW kurulu güce sahip Akkuyu Nükleer Santralini 20 milyar dolarlık yatırımla yapacak.Türkiye'nin ikinci nükleer santralini Japonya-Fransa konsorsiyumu 22 milyar dolar yatırımla Sinop'a yapıyor.

 

Üçüncü nükleer santral için çalışmalar devam ederken ABD, Japonya, Güney Kore, Çin ve Rusya bu projeyi yapmak isteyen ülkeler arasında sayılıyor.


Bugün Gazetesi


Haber Habertürk Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Akkuyu Nükleer Enerji Santrali inşaatında çalışmaların durdurulduğu iddialarına Enerji Bakanlığı'ndan yalanlama geldi


Reuters haber ajansı, Rusya'nın yaptığı Akkuyu Nükleer Santrali Projesi'nde inşaat çalışmalarının durdurulduğunu iddia etti. Haberin ardından Rus resmi haber ajansı Ria Novosti resmi kaynaklara dayandırdığı haberinde, Akkuyu NGS çalışmalarının iddialarının aksine devam ettiğini bildirdi.

Akkuyu'da çalışmalar durduruldu haberinin ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri de Akkuyu NGS AŞ ve Rusya yetkili makamlarından çalışmaların durdurulduğuna dair resmi bir bildirim yapılmadığını belirtti.


Reuters'in haberine göre Türkiye'nin 24 Kasım'da Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından Rus Rosatom şirketinin kuruluşu olan Akkuyu NGS Mersin Akkuyu Nükleer Santrali Projesi'nde sahadaki inşaat çalışmalarını durdurdu. Konu hakkında bilgi sahibi üst düzey kaynaklar, iki ülke arasındaki uluslararası anlaşmada yer alan ağır tazminat hükümleri nedeniyle Rusya'nın anlaşmayı fesihten kaçındığını belirtti.


Türkiye ile Rusya arasındaki mutabakat kapsamında Rusya, dört üniteden oluşacak toplam 4,800 MW kurulu güce sahip Akkuyu Nükleer Santralini 20 milyar dolarlık yatırımla yapacak.


Konu hakkında bilgi sahibi üst düzey bir yetkili, "Rus jetinin düşürülmesinden sonra proje büyük bir belirsizliğe girdi. Ancak Rus şirket projeye şu ana kadar 3,5 milyar dolar civarında bir yatırım yaptı. Sözleşme hükümlerinde tek taraflı fesihte ağır tazminat koşulları var. O nedenle Ruslar şu anda fesih konusunda adım atamıyor" dedi.


Türkiye ile Rusya arasında, jetin düşürüldüğü 24 Kasım'dan bu yana karşılıklı ağır suçlamalar devam ederken Rusya'nın gündeme getirdiği Türk Akımı Doğalgaz Projesi askıya alındı.


Bunun yanı sıra Rusya 1 Ocak'tan geçerli olacak şekilde Türkiye'ye karşı bazı yaptırımlar uygulayacağını açıkladı. Projeye yakın bir kaynak, "Projedeki belirsizlik nedeniyle inşaat sahasında herhangi bir faaliyet yürütülemiyor. Ağır tazminat koşulları da proje sözleşmesinin feshinin önünde büyük engel" dedi.


Yetkililer ve kaynaklar, sözleşmedeki fesih hükümlerinin ne kadarlık bir tazminatı içerdiğine dair herhangi bir bilgi vermedi. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, "Yaşanan olaydan sonra mevcut tüm projeler yakından incelenecektir" demiş ancak Akkuyu Projesi'ne özel bir değerlendirme yapamayacağını açıklamıştı.



Projenin bir belirsizliğe girdiğini ve beklenen gecikmenin artık daha da ileri bir tarihi kapsayabileceğini kaydeden üst düzey bir yetkili, "Kriz ne kadar sürer bilemiyoruz. Rusya projeden çekilmek de isteyebilir. Ama 2022'de santralin devreye alınması artık kolay olmayabilir" dedi.

Kasım ayı ortasında Antalya'daki G20 Zirvesi'nde Reuters'ın sorularını yanıtlayan Enerji Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gerçekleştirdiği görüşmede Akkuyu Santrali'nin yapımı konusunda kararlılığın karşılıklı olarak beyan edildiğini ve santralin 2022 yılında devreye gireceğini düşündüğünü söylemişti. "Rusya projeye devam edemezse diğer seçenekler değerlendirilir. Bu projeyi isteyen ve dünyanın önde gelen başka aday ülkeleri var" diyen aynı yetkili, "Türkiye'nin üçüncü nükleer santral için çalışmaları sürüyor. Bu ortam elbette bu konuda ısrarlı olan Rusya'yı artık seçenek olmaktan uzaklaştırıyor" dedi.


Türkiye'nin ikinci nükleer santralini Japonya-Fransa konsorsiyumu 22 milyar dolar yatırımla Sinop'a yapıyor. Üçüncü nükleer santral için çalışmalar devam ederken ABD, Japonya, Güney Kore, Çin ve Rusya bu projeyi yapmak isteyen ülkeler arasında sayılıyor.

 

Habertürk


Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Akkuyu Nükleer Santralı’nın inşaat çalışmasının durdurulduğu iddiasına Rusya’dan jet yalanlama geldi.


Türkİye’nİn hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından enerji projelerinde peş peşe gelişmeler yaşanıyor. Reuters’in haberine göre, kısa süre önce Türk Akımı projesinin rafa kaldırılmasından sonra bu kez Rus Rosatom şirketinin kuruluşu olan Akkuyu NGS, Mersin Akkuyu Nükleer Santrali Projesi’nde sahadaki inşaat çalışmalarını durdurdu. Konu hakkında bilgi sahibi üst düzey kaynaklar, iki ülke arasındaki uluslararası anlaşmada yer alan ağır tazminat hükümleri nedeniyle Rusya’nın anlaşmayı fesihten kaçındığını belirtiyorlar.

 

CNN Türk’e konuşan Enerji Bakanlığı yetkilileri ise, Akkuyu’nun yapımının askıya alındığı yönündeki iddiaları yalanlayarak,  “Mevcut durum devam ediyor” açıklaması yaptı.

 

Ruslar da yalanladı
 

Rus resmi ajansı Ria Novosti de resmi kaynaklara dayandırdığı haberinde, iddiaların aksine çalışmaların devam ettiğini duyurdu. Ancak Rosatom, 20 milyar dolarlık projeyle ilgili açıklama yapmayı reddetti.


Vatan


Haber Radikal Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Rusların Mersin Akkuyu'da inşa edeceğe nükleer santral için ayrılan alandaki inşaat çalışmaları sürüyor. Ancak inşaat alanının girişine daha önce cekilen Türk ve Rus bayraklarının indirildiği görüldü.


Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizi sonrası gözlerin çevrildiği Mersin’in Gülnar İlçesi’nde Ruslar tarafından yaptırılan Akkuyu Nükleer Güç Santrali giriş kapısında yer alan direklerdeki Türk ve Rus bayraklarının indirilmesi dikkat çekti. Ancak, inşaat alanında iş makineleri çalışmaya devam ediyor.


Yapımını Rus Devleti Nükleer Şirketi Rosatom’un üstlendiği Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin askıya alındığına ilişkin haberler çıkmış, daha sonra her iki ülke de projenin devam ettiğini açıklamıştı.


Bölgede yapılan incelemelerde ise inşaat alanında iş makinelerinin çalıştığı görüldü. Gülnar İlçesi’ne bağlı Büyükeceli Mahallesi’nde yapımı devam eden santraldeki iş makinelerinin kazı çalışmaları tel örgülerle çevrili ormanlık alanda objektiflere yansıdı.


Ayrıca alanın nizamiye kapısında yaşanan hareketlilik ve iş makinelerini taşıyan TIR’ların alana girdiği görülüyor.

Bölgede deniz yapıları inşaatı nedeniyle zaman zaman jandarmanın bilgisi dahilinde kontrollü hafriyat çalışmalarının yapıldığı bildirildi. 


Alana girerek çalışmaları görüntülemek isteyen gazeteciler nizamiye kapısından içeri alınmazken, çalışmaların devam edip etmediği yönünde sorular da cevapsız bırakıldı.

BAYRAK DİREKLERİ BOŞ


Öte yandan, giriş kapısının yanında bulunan ve daha önce iki ülkenin bayraklarının dalgalandığı gönder direklerinin de boş olduğu dikkat çekti, ancak ne zaman indirildiği sorusu yanıt bulamadı. 


CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da, daha önce nükleer santralinin giriş kapısına yan yana asılan Türk ve Rus bayrağını tartışma konusu yapmış ve uygulamayı eleştirmişti.


Radikal



Haber  Adana  İlk Haber Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Türkiye ile Rusya arasında giderek tırmanan uçak düşürme krizi sonrası gözlerin çevrildiği Mersin'in Gülnar ilçesinde Ruslar tarafından yapılan Akkuyu Nükleer Güç Santralinde çalışmalar devam ediyor. 


Yapımını Rus Nükleer Şirketi Rosatom'un üstlendiği Akkuyu Nükleer Güç Santralinin askıya alındığına ilişkin haberler çıkmış, daha sonra iki ülke de projenin devam ettiğini açıklamıştı. 


Bölgede yapılan incelemelerde, inşaat alanında iş makinelerinin çalıştığı görüldü. Gülnar ilçesinin Büyükeceli mahallesinde yapımı devam eden santraldeki iş makinelerinin dolgu çalışmalarına devam ettiği belirtildi. 


Nükleer santral yapılacak alanın dışarısında denizin hidroteknik araştırmasını yapacak olan yüklenici firmaya ait iş makinelerinin kamp çalışmasına aralıksız devam ettiği gözlendi. 


Yüklenici firma çalışanları nükleer santral içerisinde etüt, fizibilite ve dolgu çalışmasının sürdürüldüğünü söyledi. 

Bölgede deniz yapıları inşaatı nedeniyle zaman zaman jandarmanın bilgisi dahilinde kontrollü hafriyat çalışmalarının yapıldığı bildirildi. Alana girerek çalışmaları görüntülemek isteyen gazeteciler nizamiye kapısından içeri alınmıyor. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı kaynakları, "Rus Rosatom şirketinin kuruluşu olan Akkuyu NGS'nin Mersin Akkuyu Nükleer Santrali Projesinde sahadaki inşaat çalışmalarını durdurduğu" iddialarını yalanladı. Mevcut durumun devam ettiğini bildiren kaynaklar, "Rus Rosatom şirketinden inşaatın durdurulduğuna dair bir resmi bildirimde bulunulmadığını" açıkladı. 

Büyükeceli eski Belediye Başkanı Hümmet Büyük ise, nükleer santralin 40 yıldır kurulmasının planlandığını belirterek şunları söyledi: "Beş yıldır Ruslar çalışma yapıyor. Biz yöre halkı olarak nükleer santralin yapılmasını istiyoruz. İster Ruslar yapsın ister başka şirket bizim için fark etmez. 


Yeter ki Türkiye'ye böyle teknolojiler yapılsın. Rusya'ya gittik. Orada nükleer santrali gezdik. Bilgi aldık. Herhangi bir zararının olmadığını gördük. Beş yıldır burada işler yürümüyor. Büyükeceli mahallemizde onca işsiz varken hep dışarıdan başka kişiler getirilerek çalıştırılıyor. Şu an hafriyat işleri yapılıyor. Miltaş hafriyat işini Cengiz İnşaat ise liman işini yapıyor. Dolgu işleri ve dağları tıraşlama işlemi devam ediyor." 


Adana İlk Haber


Geri Dön