Genel

Akkuyu'da işler karşıtı. Projeden Türk'ün adını silmek istiyorlar

Akkuyu Nükleer AŞ, genel yüklenicisi IC İçtaş İnşaat ile sözleşmelerini feshettiklerini açıkladı. IC İçtaş İnşaat’tan yapılan açıklamada Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin sözleşmeyi feshederek, projedeki Türk paydaşlığını ortadan kaldırmaya çalıştığını savundu.Ş

Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin genel yüklenicisi Akkuyu Nükleer A.Ş.’den beklenmedik bir açıklama geldi.

Nükleer santralin yapımında yeni aşamaya girildiği belirtilen açıklamada sahadaki çalışmaların, 1’inci ünitede türbin binası ve ekipmanının kurulumu ile devreye alınması için yapılacak hazırlıklar üzerine yoğunlaşılacağı belirtildi.

Açıklamada, 2, 3 ve 4’üncü ünitelerdeki inşaat ve kurulum çalışmalarında kalitenin sağlanması ve son teslim tarihlerine uygun hareket edilebilmesi amacıyla Akkuyu NGS Projesi’nde çalışmalarını tamamlayan IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile yapılan anlaşmanın feshedilerek, inşaat işlerinde katılımcıların yapılandırılmasının yeniden düzenlenmesine karar verildiği duyuruldu.

TÜRK PAYDAŞLIĞINI ORTADAN KALDIRMAK İÇİN

Sözleşme feshi için ilgili yüklenici şirket IC İçtaş İnşaat A.Ş. de bir açıklama yaptı.

IC İçtaş İnşaat A.Ş., tarafından yapılan açıklamada sözleşmenin feshedildiğine ilişkin yapılan açıklamanın gerçeği yansıtmadığına vurgu yapılırken, Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi kapsamında şirketimiz IC İçtaş A.Ş.’nin Titan-2 şirketiyle yüzde 50-50 eşit oranda hissedar olduğu da hatırlatıldı.

Açıklamada: “Akkuyu Nükleer A.Ş., 26.07.2022 tarihinde T2-IC Ortak Girişim Şirketi’ne adaletsiz ve hukuksuz bir fesih girişiminde bulunmuş olup Proje kapsamındaki tüm işlerin derhal durdurulması talimatı verilmiştir.” ifadelerine yer verildi.

Projede 25 bin Türk personele istihdam sağlanmış, alt yüklenicilerin, tedarikçilerin ve Türk sanayiinin projeye katılımında büyük bir emek sarf edildiğine vurgu yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Akkuyu Nükleer A.Ş. Cumhuriyet tarihinin tek kalemdeki en büyük yatırım sözleşmesini feshetme girişimiyle Türk paydaşlığını ortadan kaldırma sonucunu elde etmekte ve Proje genel yüklenicisi olarak tamamen Rus menşeili başka bir şirketi tayin etme yönünde adımlar atmaktadır.  

Tamamlandığında ülkemizin elektrik talebinin yüzde 10’unu tek başına karşılayabilecek Akkuyu NGS Projesi yapım sözleşmesinin durdurulması ve tahliye süreçlerine başlanması ile Proje’nin selametinin büyük oranda etkileneceği, böyle bir kararın uygulanmasının telafisi mümkün olmayan büyük zararlara yol açacağı kaçınılmazdır.

Gelinen noktada, tüm önceliğimizin Proje’ye kendisini adamış binlerce çalışanımızın haklarının ve iş sağlığı güvenliklerinin korunması olduğunu, konuyla ilgili gelişmelerin bizzat takipçisi olduğumuzu ve tüm yasal haklarımızın en üst düzeyde kullanılacağını kamuoyuna saygıyla duyururuz.”