Akkuyu'nun ÇED raporu yeniden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunuldu!
Mersin'in Gülnar İlçesi Büyükeceli Beldesi'ne yapılacak Akkuyu Nükleer Santral için Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş., revize edilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sundu...
Mersin'in Gülnar İlçesi Büyükeceli Beldesi'ne yapılacak Akkuyu Nükleer Santral için Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş., revize edilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sundu. Çevre Bakanlığı'nın, komisyon ile yapacağı değerlendirmenin ardından ÇED raporuna ilişkin karar vermesi bekleniyor.
Türkiye 'nin ilk nükleer santraline ilişkin ÇED raporu, Akkuyu NGS A.Ş. tarafından 9 Temmuz 2013 tarihinde Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı'na sunuldu. Bakanlık 3 bin sayfanın üzerindeki raporu 'Şekil ve içerik' yönünden eksik bulduğu gerekçesiyle 15 Temmuz 2013'te şirkete iade etmişti. Bunun üzerine kamu kurum ve kuruluşları ile üniversitelerden oluşan komisyon üyelerinden gelen görüş ve öneriler doğrultusunda ÇED raporunu revize eden şirket, raporu ikinci kez bakanlığa sundu.
Akkuyu NGS A.Ş.'den yapılan yazılı açıklamada, geçen ekim ayında ÇED raporuna ilişkin 1'inci İnceleme Değerlendirme Komisyon Toplantısı'nın yapıldığı hatırlatılarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda yapılan toplantıya, komisyon üyesi kamu kurum ve kuruluşları ile üniversitelerin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarından oluşan komisyon üyelerinin katıldığı ifade edildi. Komisyon üyelerinin projeye ilişkin ÇED raporu ile ilgili görüşlerini sözlü ve yazılı olarak ifade ettikleri dile getirilen açıklamada süreçle ilgili şu bilgiler verildi:
"Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA), Yeşil Barış Derneği, Greenpeace, Ekolojik Kolektif Derneği, Türk Tabipleri Birliği gibi sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de ÇED raporu hakkındaki değerlendirmelerini hem sözlü hem de yazılı olarak komisyona iletmiştir. Birçok kuruluş temsilcisi 3 bin sayfanın üzerindeki ÇED raporunu inceleme sürecinde olduklarını belirterek, değerlendirmelerini komisyona yazılı olarak ileteceklerini bildirmişti. Bunun üzerine de Komisyon Başkanı, kamu kurum ve kuruluşları ile üniversitelerden gelen ek inceleme süresi ve görüşler doğrultusunda değerlendirmesini ileri bir tarihe bırakmıştı. Geçen sürede kurum ve kuruluşlarından gelen görüşler, Akkuyu NGS A.Ş. tarafından ÇED raporunda dikkate alındı."
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, komisyon ile yapacağı değerlendirme ardından ÇED raporuna ilişkin kararını Akkuyu NGS A.Ş.'ye bildirecek.
Radikal