05 / 05 / 2024

Akos Projesi e-imar uygulamasıyla Cebit Fuarı'nda!

Akos Projesi e-imar uygulamasıyla Cebit Fuarı'nda!

Sampaş A.Ş.nin girişimi olan projede, Aktif Telekom, Arşivist&Dizayn, Bilsag, Bimser, Cadcorp, Collecturk, DCL, Ega, etcBASE, G-tech, IBM, Infotech, LuckyEye, Mobiltim,Oracle, poI Media, Microsoft, Türk Telekom, TürkVas gibi dev markalar yer alıyor



06-09 Ekim 2011 tarihleri arasında Tüyap Beylikdüzünde düzenlenen CeBIT Bilişim Eurasiaya, 1000 m2lik dev bir stantla katılan AKOS Projesi (Akıllı Kentler Otomasyon Sistemleri), bu yıl fuarda yeni geliştirilen 7 ayrı konsepti, uygulamalı olarak sergileyecek.
Kentliyle bütünleşen, vatandaşların isteklerini, mevcut ve potansiyel sorunlarını zamanında ve yerinde tespit eden, problem önceliklerini objektif kriterlerle belirleyen, bürokrasiyi azaltarak, çözümlerin üretiminde halkın da katılımını sağlayan; Şeffaf, Katılımcı, Üretken Belediyeciliği öne çıkarmak vizyonuyla başlatılan AKOS Projesi, Sampaş girişiminde dünya devi markalarla işbirliği yapılarak sürdürülüyor.

Belediye hizmetleri artık Sihirli Kutuda
Kutuda Belediyecilik olarak adlandırılan sistem, belediyelerin tüm bilişim çözümlerini tek bir ürün içinde bir araya getiriyor. E-Devlet sistemleri ile entegrasyonu sağlanmış bir uygulama ve yazılımları içeren sistem, maliyet avantajı sağlıyor. 18 ayrı uygulamayı barındıran sihirli kutuda, Veri Merkezi Donanımları, Veritabanı Yönetim Sistemi, İçerik Yönetimi, Vatandaş İlişkileri Yönetimi ve Elektronik Belge ve İmza Altyapısı ndan; E-Belediye, SMS, E-İmar, Kent Rehberi ve Mezarlık Rehberi ne dek çok geniş hizmet birimleri bulunuyor.

Belediyeler vatandaşa, AKOS Kart ile sosyal hizmet sağlayacak!
Akos projesi kapsamında fuarda tanıtılacak ikinci konsept: AKOSKart hizmeti olacak. Belediyenin vatandaşa vereceği AKOSKart hizmetine, vatandaş da katkıda bulunacak. Sağlık, sosyal yardım, ulaşım ve alışverişlerde kullanılacak ve anlaşmalı iş yerlerinde ödül puan kazandıracak olan bu kart ile yardıma muhtaç kişilere de nakdi ve ayni katkı sağlanacak. AKOSKart ile ayrıca vatandaşın istek, şikayet başvuruları, vergi borcu sorgulama ödemelerini de tek bir noktadan yapılabilmesine imkan sağlanacak.

Gelir Yönetimi Sistemi ile belediye gelirleri katlanacak!
AKOS Projesi, belediyelerin gelir kalemlerini oluşturan birimlerini tek tek ele alarak, ilgili belediyenin önceki dönemlere nazaran kat be kat daha fazla gelir elde etmesini sağlayacak.

AKOS ile Su Kaynakları da akıllanıyor!
AKOS, belediyelerin tüm şu şebekesi ve su sistemlerini gözleyerek entegre bir sistem ile su kullanımının optimize edilmesini ve su kaynaklarının korunmasını sağlayacak. Sampaşın IBM ile ortak yürüttüğü bu projenin CeBIT Bilişim Eurasiada büyük ilgi görmesi bekleniyor.

IBMin 2008 yılında duyurduğu Akıllı Dünya vizyonu içerisindeki alanlardan biri olan Akıllı Su Yönetimi için, IBM dünyanın değişik şehirlerindeki pek çok belediye ile işbirliği yapıyor. IBM, su kayıpları, su kirliliği, sel, balıkçılık, su israfları, kamu sağlığı gibi kritik önemdeki sorunların önüne geçilmesini ve sorunlara daha hızlı cevap verilebilmesini sağlayan teknoloji çözümleri sunuyor. Teknolojideki ilerlemeler, gelişmiş ağlar, akıllı sayaçlar, ayrıntılı bilgi işlem ve analitik ile dünyadaki su kaynaklarını daha akıllı bir şekilde yönetmek ve nehirlerden ve rezervlerden, evlerdeki pompalara ve borulara kadar tüm su ekosistemleri izlemek, ölçmek ve analiz etmek mümkün olabiliyor.

AKOS belediyelere fon sağlıyor!
ABnin bilişim alanındaki uygulama projelerinin desteklendiği Bilgi ve İletişim Teknolojileri Politika Destek Programı (ICT PSP) 2011 yılı çağrısı kapsamında AKOS, belediyelerin AB fonlarından yararlanmasını sağlıyor. Ayrıca Sampaş ve Denizbank işbirliğiyle belediyelere AKOS projesi için finansman desteği veriliyor.

Kentlerin Veri ve İşletme Hizmetleri de AKOS tarafından karşılanıyor
Belediyelere ait tüm Altyapı Bilgi Hizmetleri, Arşiv, İmar ve Planlama Hizmetleri ayrıca Çağrı Merkezi, Resepsiyon, Digital Arşiv gibi işletme hizmetleri de yine AKOS Projesi kapsamında yer alıyor.

AKOS Başkanı Şekip Karakaya; AB standartlarında Kentsel Bilişim Hizmetlerinin sunulabilmesi için belediyelerimizin yıllık bütçesinin en az %2 sini BTye ayırması gereklidir.

AKOS Başkanı Şekip Karakaya, fuarda 2000 m2lik stantla yer alacak olan AKOS Projesi ile Türkiye genelinde 500ü aşkın belediyeyi ağırlayacaklarını belirtiyor. Karakaya projeyle ilgili görüşlerini Sampaş liderliğinde, 30 şirket bir araya gelerek,  21. Yüzyılın Akıllı Kentleri Platformunu oluşturduk. Yerel Yönetimler Bilgi Sistemi konusunda 30 yıllık bilgi ve tecrübemizi kullanarak Türkiyede Akıllı Kentlerin oluşumu sürecinde aktif rol alıyoruz. Uluslararası açık standartlara dayalı, üstün teknolojili projelerimizi hayata geçiriyor; pratikte edindiğimiz bilgileri AB AR&GE projeleri ve EuroCities gibi sosyal gruplarda görüşülen konularla örtüştürüyor ve Türkiye kentlerinin akıllandırılması için, e-dönüşüm sürecinin yerel yönetim bacağını tamamlamak için gece gündüz çalışıyoruz. diyerek açıklıyor. AB standartlarında kentsel bilişim hizmetlerinin sunulabilmesi için belediyelerin yıllık bütçesinin en az %2 sini BTye ayırması gerektiğinin altını çizen Şekip Karakaya, yerel yönetimlerde, ICT alanının bir uzmanlık, strateji, planlama ve kaynak gerektirdiğini, bununla ilgili olarak belediyelere bilgi teknolojileri yatırımları için idari ve finansal teşvik sağlanması ile ilgili yasal altyapının oluşturulması zorunluluğuna da değiniyor.


Geri Dön