04 / 05 / 2024

Aksa Enerji Karlıova termik santralini yapmaktan vazgeçti!

Aksa Enerji Karlıova termik santralini yapmaktan vazgeçti!

Aksa Enerji Üretim A.Ş, ihalesini aldığı Bingöl Karlıova termik santralini yapmaktan vazgeçti. Sebep olarak yüksek maliyeti gösteren Aksa Enerji, halihazırda Bolu Göynük'te inşaatı devam eden termik santral projesine odaklanıyor...




Aksa Enerji'den yapılan açıklama şöyle:


30.05.2013 tarihli Özel Durum Açıklamamızda; Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu'nun (TKİ) Bingöl ili Karlıova ilçesindeki kömür madeni sahasının, termik santrali kurulma şartı ile rödevansla işletmeye verilme ihalesine katılmış olduğumuzu ve üretilecek elektrik enerjisi üzerinden 3.20 krş/kWh ile en yüksek rödevans bedeli teklifi vererek ihalede ilk sırada yer aldığımızı ve ihalenin onanıp, sözleşmenin imzalanması ile EPDK'ya elektrik üretim lisansı başvurusu yapılacağını ve elektrik santrali ile ilgili proje çalışmalarına başlanacağını duyurmuştuk. 


Ancak,  o tarihten bu yana borçlanma maliyetleri ve kurlardaki yükseliş paralelinde Şirketimiz başta Bolu-Göynük'te inşaat halinde olan 270MW'lık termik santral yatırımı olmak üzere mevcut yatırım planına odaklanmayı uygun bulmuş; bu sebeple söz konusu sözleşmeyi imzalamama kararı almıştır. Bunun sonucu olarak 3 milyon TL tutarındaki ihale teminatı nakit olarak TKİ'ne ödenmiştir. 


Bilindiği üzere, Şirketimiz halihazırda Bolu-Göynük'te yine TKİ'ne rödevans ödeyerek işlettiği sahada 2x135 MW olmak üzere toplam 270MW kurulu gücünde santral yatırımına devam etmekte olup, 2014 ve 2015 yıllarında ticari işletmeye almayı planlamaktadır.


Kamuoyuna saygıyla duyurulur.


Geri Dön