21 / 12 / 2024

Süzer Grup gökdelen yapmaktan vazgeçti!

Süzer Grup gökdelen yapmaktan vazgeçti!

İstanbul'da Gökkafes olarak bilinen ve hakkında birçok dava açılan Süzer Plaza’yı inşa eden Süzer Grup, artık gökdelen yapmaktan vazgeçti. Baran Süzer, "Gökdeleninin modası geçti” dedi.



Gökkafes olarak bilinen ve hakkında birçok dava açılan Süzer Plaza’yı inşa eden Süzer Grup, artık gökdelen yapmaktan vazgeçti. Yeni adres olarak ABD’yi seçtiklerini kaydeden Süzer Grup Başkan Yardımcısı Baran Süzer, “İstanbul’da da imar bekleyen arsalarımız var. Ama artık gökdelen olmaz. Çünkü gökdeleninin modası geçti” dedi.


İNŞAAT, turizm, enerji, finans, denizcilik gibi farklı iş kollarında faaliyet gösteren Süzer Grup, yeni yatırımlar için Amerika’yı seçti. Şirketin gayrimenkul alanında bilinen en büyük yatırımı İstanbul Şişli’de 15 yıl önce hayata geçiren Süzer Plaza. Gökkafes olarak da bilinen Süzer Plaza yüksekliği nedeniyle tartışmalara yol açmıştı. Grubun yeni kuşak yöneticisi Süzer Grup İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Baran Süzer, artık gökdelen tipi yapılara sıcak bakmadıklarını söyledi. New York Manhattan’da 10 katlı konut inşa etmek için çalışmalara başladıklarını belirten Süzer, ABD ve İstanbul’da otel projesi planladıklarını dile getirdi ve ekledi: “Ama artık gökdelen olmaz. Gökdelenin modası geçti”



ROTA ABD’YE DÖNDÜ


4 yıl önce yurtdışında gayrimenkul ve turizm yatırımları için araştırmalara başladıklarını söyleyen Süzer, babası ve Süzer Grup Onursal Başkanı Mustafa Süzer’in tavsiyesi ile rotalarının ABD’ye çevirdiklerini söyledi. ABD’deki fırsatların kendilerini heyecanlandırdığını belirten Süzer, “Babam çok haklıymış. ABD’de, Avrupa’dan daha fazla fırsat var” dedi. Önce turizm yatırımı için yola çıktıklarını Süzer, son 2’ye kalıp kaybettikleri ihalenin hikayesini şöyle anlattı:


BABAM MIAMI’DE UYARDI


“Miami’de otel, New York’ta da inşaat olsun diye yola çıktık. Miami’nin en lüks otellerinden olan Setai Hotel’in satışa çıkacağı haberi geldi. Setai Hotel, 2008 krizinde el konulan Lehman Brothers’a ait. Otel ihalesine 25 firma girdi. İhale sürecinde 4 gruptan ortaklık teklifi aldık. İhalede son 2’ye kaldı. 88 milyon dolar teklif etmiştik. İhaleye her kesimden bizim kazanacağımız kesin gözüyle bakılıyordu. Öyle ki sona kalıp kazanan ABD’li Jordache Group bize ortaklık önerdi. Krediyi çıkarmıştı, hatta hangi otel firmasının yöneteceğine karar vermiştik. Hesaplamadığımız bir gelişme oldu. Zaten aynı kompleks içinde 13 dairesi olan şirket 3 daire daha alıp yönetimi ele geçirdi. 4 ay sonra ihaleyi kaybettik. Büyük fonları geçtik, binanın içindeki gruba yenildik. Babam o firmaya dikkat etmem konusunda uyarmıştı.”


MANHATTAN’A 10 KATLI BİNA


SÜZER Grup, otel ihalesi kaybedince konut fırsatlarını değerlendirdi ve yurtdışındaki ilk inşaatını New York’ta yapmaya karar verdi. Manhattan’da 5 katlı eski bir binayı satın aldıklarını söyleyen Baran Süzer, bu binayı yıkıp 10 katlı bir konut projesi inşa edeceklerini söyledi. 3 mimari grubun çalışmalara başladığını belirten Süzer, 50 milyon dolar yatırım yapılacak projede evlerin satışına eylül ayında başlamayı planladıklarını söyledi. 10 katlı binada bodrum katlarda spor tesisleri yapacaklarını dile getiren Süzer, “Projede ortağımız Safir Group. Yeni binada ilk 2 katı bölüp, üst katları tek büyük daire yapmayı planlıyoruz. Bölgede evlerin metrekare satış fiyatı 25-30 bin dolar. Bizimkiler bundan yukarıda olur” dedi. Amerika’da kendilerini rahat hissettiklerini ve yeni projeler planladıklarını belirten Süzer, 2 otel bir de ofis projesi planladıklarını kaydetti.


Randevu vermeyen markaları getiririz


İSTANBUL Avrupa yakasında imar beklenen arsaları olduğunu belirten Süzer, bu arsaları değerlendirmeden yeni arsa alımları düşünmediklerini söyledi. İstanbul’da otel projesi istediklerini dile getiren Süzer, “Arsalara imar çıksa biz hazırız. Bürokrasi yardımcı olursa hemen yatırım yaparız. Bize izin verilse Türkiye’den çok sayıda otel yatırımcısının randevu alamadığı ya da red yediği markaları hemen Türkiye’ye getiririz” dedi.


Hırvatistan’da hedef 18 şube


2001 kriziyle Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından el konulan KentBank için 10 yıl yasal mücadele veren Süzer Holding, KentBank ile Hırvatistan’da buluştu. Süzer Grubu, 2011’de satın aldığı Banka Brod’u KentBank’a çevirdi. Bankalarının şu anda 12 şube ile hizmet verdiğini ve bu sene 18 şubeye çıkmayı hedeflediklerini belirten Baran Süzer, “6 ay önce kiracısı olduğumuz Zagreb’deki binayı 3.8 milyon Euro’ya aldık ve bankanın merkez binası oldu. Tarihi bina Zagreb’in İstiklal Caddesi diyebileceğimiz Ilica Sokağı’nda bulunuyor” dedi.



Gülistan Alagöz / Hürriyet





Geri Dön