27 / 04 / 2024

Aksaray-Ulukışla-Yenice Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı'nın ihalesi yapıldı!

Aksaray-Ulukışla-Yenice Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı'nın ihalesi yapıldı!

"Aksaray-Ulukışla-Yenice Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı İnşaatı ile Elektromekanik Sistemlerinin Temini ve Yapım İşi"nin yaklaşık Değeri 16 milyar 338 milyon 146 bin 708 TL olarak belirlendi.



Sözcü Gazetesi köşe yazarı Çiğdem Toker bugünkü köşesinde Aksaray-Ulukışla-Yenice Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı inşaatının ihalesini kaleme aldı. İşte Çiğdem Toker'in o yazısı...

Üç Bakanlığın 2021 yılı bütçesine denk bir miktarda ( Enerji, Ticaret, Dışişleri) bir ihale gerçekleştirildi. 

"Aksaray-Ulukışla-Yenice Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı İnşaatı ile Elektromekanik Sistemlerinin Temini ve Yapım İşi"nin yaklaşık Değeri 16.338.146.708,00 Türk Lirası oldu. 

2021 için Enerji Bakanlığı'na 4, Ticaret Bakanlığı'na 6.6, Dışişleri Bakanlığı'na 5.8 milyar TL ödenek verilmişti.

Aksaray-Ulukışla-Yenice Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı nın ihalesi yapıldı!

Bu büyüklükteki bir ihale Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından, ayrı kısımlara bölünmeden, tek kalemde ve pazarlık usulüyle gerçekleştirildi. 19-20 Ağustos'ta gerçekleştirilen ihaleye katılan firma ve teklifler: 

Aksaray-Ulukışla-Yenice Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı nın ihalesi yapıldı!

En düşük teklifi veren Taşyapı haricinde kalan tekliflere yaklaşık maliyeti oldukça aşıyor.

Osmaneli YHT'ye İsveç kredisi

Tam bir sene önce bir büyük demiryolu projesinin de ihalesi gerçekleştirildi. Bu ihalede pazarlık usulüyle, 21/b, yine kapalı olarak gerçekleştirildi. “Bandırma-Bursa-Yenişehir Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı İnşaatı ile Elektromekanik Sistemlerinin Temini İşi Projesi”ne beş firma/firma grubu çağrılmış, ihaleyi 9 milyar 449 milyon Türk Lirası teklif veren Kalyon İnşaat  kazanmıştı. 

Proje finansmanı konusunda İsveç'in resmi ihracat kredisi kuruluşu EKN ile görüşmelere başlanmış. EKN, ekipman finansmanı amacıyla garanti verilmesinin düşünüldüğünü resmi sitesinde duyurmuş. Bu arada EKN, söz konusu demiryolu projesinin A kategorisinde yer aldığını açıklıyor. Bu da önemli oranda olumsuz etkileme riskine sahip bir proje dmeek oluyor.

Bu riskler de şu şekilde açıklanıyor: Biyolojik çeşitlilik, sosyal ve çevresel, arazi mülkiyeti, yeniden yerleşim ve kültürel miras riskleri. 

İzmir Örnekköy-Yeni Girne Tramvay Hattı'nın ihalesi yapıldı!


Geri Dön