04 / 05 / 2024

Aksaray Yeraltı Çarşısı, Aksaray AVM Outlet oldu!

Aksaray Yeraltı Çarşısı, Aksaray AVM Outlet oldu!

40 yıllık Aksaray Yeraltı Çarşısı imaj değiştirmek için AVM tabelası astı



Perakende sektöründe yaşanan alışveriş merkezi (AVM) rekabetine `çarşı'lar da katıldı. Yaklaşık 40 yıldır Aksaray'da yeraltında faaliyet gösteren Aksaray Yeraltı Çarşısı, ismini Aksaray AVM Outlet olarak değiştirdi. Değişimin sebebi ise öncelikle imaj olmakla birlikte tabii ki krizin olumsuz etkileri...

Aksaray'daki meşhur Yeraltı Çarşısı, tam 40 yıldır faaliyette. 120 mağazanın yer aldığı çarşının mülkiyeti ise İstanbul Belediyesi'ne ait.

Geçmişte ağırlıklı olarak ailelere hitap eden Çarşı, özellikle Aksaray çevresinin bozulan imajından olumsuz etkilendi. Bu nedenle aileleri tamamen kaybeden Çarşı'yı ayakta tutan ise yabancı turist oldu. Son 2 yıldır da ekonomik krizin etkileri ile boğuşan Çarşı yönetimi, imaj yenileme için çareyi Çarşı'nın ismini değiştirmekte buldu.

Çarşı'nın İşletme Müdürü Atila Onur, yapılan değişikliği imaj yenileme olarak açıklıyor. Artık işlerin eskisi gibi olmadığını belirten Onur, "Tabelamız eskimişti. Değiştirirken yeni bir şeyler yapmak gerek diye düşündük. İsim değişikliğimizi bir hafta önce yaptık. Şu anda baktığınızda, az da olsa Çarşı'da bir hareket var" diyor. Öte yandan, Yeraltı Çarşısı'nda tabela AVM olarak değişse de Çarşı'nın içinde fazla bir yenilik yok. Bunun en önemli sebebi ise Çarşı'nın mülkiyetinin belediyede olması. Her değişiklik için belediyeden izin almak gerektiği için yenilik yapmak isteyen esnafın eli kolu bağlı.

Çarşı'daki değişimin bir geçiş süreci olduğunu hatırlatan Onur, "Önce tabela değişti. Burayı bilen eski müşterilerin yadırgamaması için girişlerde halen Çarşı ismini kullanıyoruz. Bu nedenle değişimi yavaş yavaş yapacağız. Buraya önceden aileler çok gelirdi. Fakat Aksaray çevresinin olumsuz imajı burayı da etkiliyor. Biz bu değişimle aileleri tekrar buraya çekmek istiyoruz" diye konuşuyor.
 
İşler durgun, esnaf kapıda
Birçok sektörü etkileyen ekonomik kriz nedeniyle Çarşı'da işler son 2 yıldır oldukça durgun. Çarşı'yı gezdiğimiz öğlen saatlerinde de bunu oldukça net görmek mümkün. Yok denecek kadar az müşterinin gezdiği çarşıda esnaf kapılarda birbiriyle sohbet ediyor. Buna rağmen Çarşı'da boş mağaza da yok. Mağazalar ağırlıklı olarak tekstil üzerine. Esnafın en büyük şikâyeti mülkiyet sahibi olan belediyenin kendilerine destek olmaması. Çarşı'da kiralar da oldukça yüksek. Aylık 1500 TL'den başlayan kiralar 12 bin 500 TL'ye kadar çıkıyor.

Çarşı'nın aylık gideri ise 60 bin TL. Belediyenin, Çarşı'nın yenilenmesi için bir şey yapmadığını belirten Onur, "Kendisi yapmadığı gibi bizim yapmamıza da müsaade etmiyor. Örneğin Çarşı'nın genel giderlerini karşılamak için buraya bir masaj koltuğu koyduk. Belediye bundan bile kira istemeye kalktı" diyor.
Referans/Sevgi Sayar Başaran


Geri Dön