22 / 11 / 2024
fuzul

Aksaray'daki tapu sorunu meclis gündeminde!

Aksaray'daki tapu sorunu meclis gündeminde!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Aksaray'ın Bahçesaray ve Kırımlı Mahallelerinde yaşanan tapu sorununa ilişkin soru önergesi verdi. 




CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Aksaray'ın Bahçesaray ve Kırımlı Mahallelerinde yaşanan tapu sorununu Meclis gündemine taşıdı. Ömer Fethi Gürer, konuyla ilgili soru önergesi verdi. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sorularının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanmasını talep etti. Gürer, "Aşağıdaki sorularımın Anayasa'nın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 96. Ve 99. Maddeleri uyarınca T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sn. Murat Kurum tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim" ifadelerini kullandı.

Aksaray daki tapu sorunu meclis gündeminde!

CHP'li Ömer Fethi Gürer konuşmasını şu şekilde sürdürdü: 

"120 yıl önce dedeleri Kırım'dan göç etmiş 4. ve 5. kuşak olarak bu iki mahallede yaşamlarını sürdüren mahalle sakinlerimiz ev yerlerinin hazineden satın alınması konusunda büyük sorun yaşamaktadır. Dedelerimiz ilk geldiğinde devlet tarafından 500 metrekare yer tahsis edilmiş yer kalmadığı için evlerini ve gerekli olan yapılarını yaptıktan sonra çocukları evlendiğinde mecburiyetten bu alanın dışında çocuklarına ev yapmışlar ve işgal etmek zorunda kalmışlardır. Bu yerler 100 yıl önce işgal edilmiştir. Yeni işgal edilmiş değildir. Yaşlılardan ve eski muhtarlardan aldığımız bilgilere göre köy tapusu yoktur ve kadastro 1955 ve 1960'lardan geçmiştir. Son 15 yıl içerisinde yaşadığı evlerin yerlerini birkaç kişi satın alabilmiştir. Ancak bu edinim komple ada olarak yapılmış haricinde parsel bazında yapılan başvurular kabul görmemiştir. Tapu sorunumuzun olduğu ev yerlerimizin bir kısmı hazineye aitken bir kısmı ise il özel idareye aitti. Son yıllarda gelen taleplerin artması neticesinde yoğun bir çalışmaya girilmiş ve 2015 yılında dönemin belediye başkanı Haluk Şahin Yargı’nın da destek çalışmalarıyla özel idareden alınması gereken yerler metrekaresi 12 TL'den ihale usulüyle alınmış. Sorunun özel idareyle olan kısmı çözüme kavuşmuştur. Buna paralel olarak aynı dönemde hazinede toplu talepler yapılmış ve 2021 ortalarında cevap verilmiş ve gönderilen tebligatlardan metrekare 260 TL - 450 TL ( 1000 metrekaresi 260.000-450.000) arasında değişen rakamlar belirlenmiştir. Üstelik 2022 yılında bu rakamların yüzde 39 artacağı 360 ila 550 arası olacağı söylenmektedir. Mahalle halkının mali durumuna bakıldığında bir kısmı OSB'de asgari ücretle çalışırken bir diğer kısmı emekli maaşıyla hayatını idame ettirmektedir. Hal böyle olunca bu fahiş fiyatlardan sorunu olan 193 kişinin yüzde doksanının evlerinin tapularını alabilme ihtimali yoktur. Aynı dönemde muadili olarak görebileceğimiz OSB, küçük sanayi, borsa çiftlikleri gibi yakın çevredeki satışların OSB'de 100TL, küçük sanayide metrekare fiyatının 6 TL, yine borsa çiftliklerinin de metrekaresi 6 TL'ye denk geldiği görülmektedir. Talebimiz “Devlet Baba'nın babalık yapıp işimizi uygun fiyat ve uygun taksit sayısıyla bize satmasıdır." 

Gürer, konuyla ilgili olarak; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a "Bahsi geçen konuda sorunun çözümüne yönelik bir çalışma yapılacak mıdır?" sorusunu yöneltti. 

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön