23 / 12 / 2024

Akyapak, enerji sektöründe ağırlığını artırmayı hedefliyor!

Akyapak, enerji sektöründe ağırlığını artırmayı hedefliyor!

Harley Davidson'dan Rolls Royce profillerine kadar sac ve borunun büküldüğü tüm alanlarda makineleri kullanılan Akyapak, şimdi de enerji sektörüne odaklandı. Akyapak, rüzgar türbinlerine de imzasını atacak  



Silindir bükme makinelerinde rüzgar tribünlerini bükecek elektrik, elektronik ve yazılımdan oluşan faaliyetlerini yoğunlaştıran Akyapak, her geçen gün daha da hareketlenen enerji sektöründe ağırlığını artırmayı hedefliyor. Harley Davidson'un direksiyonundan Baymak, Demirdöküm, Olimpiyat Stadı, Formula 1 pisti, Mercedes Benz, Mitsubishi otobüslerinin benzin tankları ve Rolls Royce profillerine kadar sac ve borunun büküldüğü tüm alanlarda makineleri kullanılan Bursalı Akyapak teknolojisi ve katma değeri yüksek büyük makine üretimine ağırlık verdi. 1962'den bu yana sac işleme makineleri üreten Akyapak, 1 mm'den 100 mm'ye kadar silindir makinesi, 1 mm'den 500 mm çapa kadar boru bükme ve plazma makineleri üretiyor. Akyapak son olarak kriz döneminde yaptığı ürün geliştirme ile Türkiye'nin ilk çelik konstrüksiyon direkler için servo motorlu delik delme makinesi üretti.
Yürüttükleri projeler ve üretim kapasiteleriyle ilgili bilgi veren Akyapak Makine Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Er, özellikle rüzgar tribünlerini büken makinelerde geliştirmeler yaptıklarını aktardı. Er, 'Sadece Türkiye'de değil dünyada da gelişen bir pazar olan bu alanda tecrübelerimizi artırmaya çalışıyoruz. Hazır olduğumuzu göstermek için çalışmalarımızı tamamladık. Enerji sektörüne yatırım yapan Türk-Alman ortaklı ya da yabancı ortaklı firmalar büküm makinesi için bize geliyor. Bu konuda gelecekte daha iyi işler yapacağımızı düşünüyoruz' dedi.

Genel anlamda delme, bükme makinelerinde de yeni ürünlerin yanı sıra mevcut ürünlerin CNC sistemlerinde ve yazılımlannda gelişme kaydettiklerinin altım çizen Er, 'Hassas çalışan yüksek kaliteli makineler oluşturduk. Sac işlemede silindir makineleri, basınçlı tanklarda, bor hatf arında kullanılan ve her türlü malzemeyi dairesel büken makineler yapıyoruz. Son olarak dünyada 3-4 üreiticisi bulunan çelik konstrüksiyon direkler için servo motorlu çalışan delik delme makinesini Türkiye'de ilk biz ürettik. Bunun yanında plazma makineleri, boru bükme makineleri üretimlerimiz deram ediyor. Ayrıca silindir bükme matinelerinde rüzgar tirbünü bükecek eleklik, elektronik ve yazılımdan oluşan şeliştirmeleri yaptık. Büyük kapasiteli nakine üretimimiz artacak. Bunlarla jirlikte ciro ve kar marjı da iyileşecek ve ırtacak' diye konuştu.

Krizde yeni pazarlara açıldı
Yılda 2 bin makine üretip 83 ülceye ihracat yapan Akyapak Makine'nin kriz döneminde yeni pazarlar elde ettiğine değmen Er, 'Geliştirdi ¬ğimiz makinelerle birlikte hitap ettiğimiz sektör ve ülke sayısı da arttı. Profil bükme ve silindir makinelerinde aklınıza gelen her sektörde makinelerimiz kullanılıyor. Petrol rafinerilerinden, kazancılara, inşaat sektörüne kadar hizmet veriyoruz' ifadelerini kullandı. 'Otomotiv sektöründe, otobüs ve tren vagonları imalarında, Mitsubishi, Mercedes, RoUs Royce'da makinelerimiz çalışıyor' diyen Er, şöyle devam etti: 'Gemi sektörünün yanı sıra TAİ'de ve Roketsan'da savunma sanayinde varız. Son iki yıldır yeni pazarlara açıldık. Almanya Fransa, İngiltere başta olmak üzere ağırlıklı olarak Avrupa ile çalışıyorduk. Bugün ise Hindistan, Endonezya, Brezilya, İran gibi ülkeler pazarımız haline geldi. Krizde pazar çeşitliliği ve ürünlerimizde yenilik yaptık. Bu da geçen yıl ciromuzun yüzde 35 artmasına neden oldu. Bu yıl daha iyi olacaktır. çıkan yeni ürün ¬lerin daha çok tanınacağını, piyasalara gireceğini düşünüyoruz. 2010'da 20 milyon dolarlık ihracat yapıldı. 201 l'de ise 24 milyon dolar civarında ihracat olacaktır. Üretimden ihracat oranımız yüzde 75 oranında.'
Dünya/Esra özarfat

 


Geri Dön