29 / 04 / 2024

Alaattin Çakır: İnşaat sektörü teşvik bekliyor!

Alaattin Çakır: İnşaat sektörü teşvik bekliyor!

Alaattin Çakır, "turizmde ve sanayide sağlanan yatırım, üretim ve istihdam teşviklerinin inşaat sektöründe ivedilikle sağlanması gerekiyor" dedi



Tüm İnşaat Müteahhitleri Birliği Federasyonu (TMF) Genel Başkan Vekili ve Alanya Müteahhitler Birliği (MÜTBİR) Başkanı Alaattin Çakır, Türkiye'de ve Akdeniz bölgesinde inşaat ve gayrimenkul sektörünün 2004-2008 yılları arasında altın çağını yaşadığını vurgulayarak, sektörün Avrupa'da yaşanan ve Türkiye'ye de yansıyan ekonomik kriz ile birlikte, kredili konut satış sisteminin, ABD ve Avrupa'da çökmesinin inşaat sektörünün krize girmesine neden olduğunu söyledi. Çakır, yabancıya mülk satışı yasasının iptali ve yasanın yeniden düzenlenmesinin gecikmesi ile mütekabiliyet esasıyla mülk satışı yapılan birçok ülkenin Türkiye'den konut satın alamamasının da sektörü olumsuz etkilediğini kaydetti. Çakır, "Türkiye ekonomisinde işsizliğin birinci ve en önemli sorun olduğu düşünüldüğünde, sektörün istihdam ve katma değer yaratma da Türkiye ekonomisi için ne kadar önemli olduğunu her platformda ilgili ve yetkililere iletmemize rağmen, sektörün önündeki engellerin kaldırılmadığını ve sorunlar ile baş başa kaldığını görüyoruz" dedi. Sorunların sektörde istihdam edilen çalışanlara, sektöre mal ve hizmet tedarikini sağlayan tedarikçi konumundaki iş alanlarına doğrudan yansıyarak, ekonomide önemli bir daralma yaşanmasına sebep olduğunu anlatan Çakır, "Akdeniz bölgesinde, özellikle Alanya ve beldelerinde yabancıya mülk satışı, konut satışı olarak yaygınlaştı. 10 bine yakın Avrupalı ailenin yaşadığı bu bölgede bu vesile ile turizmin 12 aya yayıldığı görülüyor. Gayrimenkul ve inşaat sektöründe ülkemize sağlanan döviz girdisi düşünüldüğünde, turizmde ve sanayide sağlanan yatırım, üretim ve istihdam teşviklerinin inşaat sektöründe ivedilikle sağlanması gerekiyor" dedi.

Avrupalılar brükrosi nedeniyle Türkiye'den gittikçe uzaklaşıyor
İnşaat sektörünün, yabancıya mülk satışı pazarı vesilesi ile önemli bir yabancı sermayeyi çektiğini söyleyen Çakır, bu noktada en büyük sorunun tapu devrinin bürokratik işlemlerinin uzaması olduğunu güven kaybı nedeniyle Avrupalı ailelerin Türkiye'den uzaklaştığını ifade etti.
Sabah Emlak


Geri Dön