29 / 04 / 2024

Alanya Kalesi’nin surlarına izinsiz inşaat!

Alanya Kalesi’nin surlarına izinsiz inşaat!

Alanya Kalesi’nin surlarının bir kısmı Avusturyalı Walter Godina’nın surların hemen yanında bulunan evinde izinsiz inşaat nedeniyle yıkıldı.



Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliğinde bulunan Alanya Kalesi’nin surlarının bir kısmı Avusturyalı Walter Godina’nın surların hemen yanında bulunan evindeki izinsiz inşaat nedeniyle yıkımı gerçekleşti.

Diken'de yer alan habere göre; Godina hakkında evine inşa ettirdiği izinsiz pencere ve korkuluk inşaatı sebebiyle savcılığa suç duyursu yaptı.

Nisan ayında yıkılmış

Tarihi kalenin Ehdemek bölgesinde yer alan kısmında, Avusturyalı Walter Godina’ya ait evin duvarlarıyla bitişik ve Alanya Müze Müdürlüğü sorumluluğundaki tarihi surların nisanda yıkıldığı tespit edildi. 10 metreye yakın sur ve Godina’ya ait balkonun bir kısmının yıkılma nedeninin, Avusturyalı Godina’nın, surlara bitişik noktada bulunan evinden surlara pencere açması, balkon kısmına ve surların üzerine korkuluk inşa etmesi olduğu iddia edildi. Godina’nın, tarihi sit alanı içinde bulunan alanda hayata geçirdiği tüm bu işlemler için izin alınmadığı kaydedildi.

Alanya Müze Müdürlüğü yetkilileri, yapılan izinsiz müdahaleyle surların yıkılması nedeniyle Godina hakkında 2863 sayılı yasa kapsamında yasal işlemlerin başlatıldığını ve Alanya Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Surların devamı da yıkım tehlikesi altında

Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından hayata geçirilen soruşturmalar sürerken, yıkılan surlarla ilgili restorasyon projesi hazırlandı. Surların tamamının da yıkım tehlikesi altında olması sebebiyle restorasyon projesinin bir an önce hayata geçirilmesinin beklendiği kaydedildi.


Geri Dön