29 / 04 / 2024

Alanya'da 100 hektarın kül olduğu yangın devam ediyor!

Alanya'da 100 hektarın kül olduğu yangın devam ediyor!

Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Alanya'nın Güzelbağ beldesindeki orman yangınının kısmen kontrol altına alındığını, Alara vadisinde başlayan yangının ise yoğun şekilde devam ettiğini bildirdi



     Vali Ahmet Altıparmak, Orman Bölge Müdürlüğü Yangın Koordinasyon Merkezi'ni ziyaret etti. Burada Bölge Müdür Yardımcıları Burhan Çavaş ve Mehmet Bahar, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kurmay Albay Aykut Tanrıverdi ile toplantı yapan Altıparmak, son günlerde nemin düşük ve havaların rüzgarlı olması nedeniyle yangınlar yaşandığına dikkati çekti. 

     Alanya ilçesine bağlı Güzelbağ beldesindeki yangının sürdüğünü, Alara Vadisi Bayır köyü yakınlarında da bir yangın çıktığını kaydeden Altıparmak, ''Güzelbağ'daki yangın kısmen kontrol altına alındı. Alara Vadisi'ndeki yangın yoğun olarak devam ediyor. Alara bölgesine girilemiyor. Sadece havadan müdahale ediliyor. Çok kapalı bir havza. Duman yüzünden yangının boyutu görünmüyor.'Ne kadar yandı-' sorusunun cevabını vermek mümkün değil'' dedi. 

     Antalya'daki yangınlara 70 arazözle müdahale edildiğini ifade eden Altıparmak, şöyle devam etti: 

     ''Yangınlara 5 dozer, 20 belediye tankeri, 4 helikopter ve 2 uçak ve greyderlerle müdahale ediliyor. Ayrıca Isparta, Denizli, Muğla, Mersin ve Konya Orman Bölge Müdürlükleri'nden de takviye ekipler bölgemize geldi. Yaklaşık 450 personel ile yangınlara müdahale ettik. Bu yangınlar bizim akciğerlerimizi, nefes borularımızı yakıyor, bitiriyor. Bu nedenle ormanlık alanlarda vatandaşlar piknik yapmamalı. Biz yangınlarla mücadele ederken vatandaşların ateşli temizlik yaptığını da görüyoruz. Vatandaş 'Yangın çıkartmadan ben temizliğimi yaparım' diyor. Rüzgar ve kuru hava büyük risk taşıyor. Herhangi bir insanın kendi gücüyle bu alevleri kontrol etmesi mümkün değil. Bugünlerde bu tür ateşli temizliklerden uzak durulması gerekiyor. Ormanlık alanlarda mangal yakmak ve sigara içmek büyük risk taşıyor.'' 

     

     -Kasıt unsuruna işaret etti- 

     

     Altıparmak, bazı yangınlarda kasıt unsuru da aradıklarına işaret etti. Yangınların aynı saatte birden fazla noktada çıkabildiğini kaydeden Altıparmak, yangın çıkan bölgelerde insanların yaşamadığını, elektrik tellerinin de bulunmadığını ifade etti. Altıparmak, ''Bu konuyu güvenlik güçleri inceliyor. Bulunmaması mümkün değil, bulacağız. Kasıtlı orman yakmanın cezaları çok ağır. Özellikle ateşli temizlik yapanları da uyarıyorum. Yangının söndürülmesi için yapılan bütün masraflar da bu kişilerden alınıyor'' diye konuştu. 

     Yangınların söndürülüp soğutma çalışmaları yapıldıktan sonra hasar tespit çalışmasına başlanacağını anlatan Altıparmak, Serik'te dün çıkan yangında bir imama ait lojman ve vatandaşa ait boş bir evin kısmen yandığını belirtti. Altıparmak, buralara Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan yardım gönderildiğini ve ne yapılması gerekiliyorsa yapılacağını dile getirdi. 


AA


Geri Dön