26 / 11 / 2024

Alarko Carrier, yatırımlarını Ar-Ge’ye yöneltecek!

Alarko Carrier, yatırımlarını Ar-Ge’ye yöneltecek!

Yazın yaklaşması ile iklimlendirme sektörü hareketlenmeye başlarken, şirketler arasında rekabet hızlandı. Üretiminin önemli bölümü ihraç eden Alarko Carrier, yurtdışında küçük ve karlı projelere odaklanırken, yatırımlarını Ar-Ge’ye yöneltecek





Üretiminin önemli bölümü ihraç eden Alarko Carrier, yurtdışında küçük ve karlı projelere odaklanırken, yatırımlarını Ar-Ge’ye yöneltecek


 Yazın yaklaşması ile iklimlendirme sektörü hareketlenmeye başlarken, şirketler arasında rekabet hızlandı. Klimalarda verimliliği artırmaya yönelik yeni standartlar ise rekabeti teknolojiye taşıdı. Alarko Carrier Genel Müdürü Önder Şahin, cebini düşünen vatandaşın az tüketen cihazlara yöneldiğini belirtirken, sektörde en iyi satışı en yüksek verimliliği sağlayanın yaptığını söyledi. Şahin, Alarko Carrier olarak Ortadoğu’daki karlı işlere odaklandıklarını vurgulayarak rekabette öne geçmek için yatırım bütçelerinde tercihlerini yeni bir fabrika yatırımı yerine Ar-Ge lehine tercihte bulunduklarını belirtti. 


Vatandaşın ürün seçerken ‘Bunun bana faydası nedir’ sorusuyla geldiğini belirten Şahin, “En yüksek enerji verimli cihaz hem cebin için hem de çevren ve çocuklarının geleceği için iyi. Vatandaş önce faydasını sorar. Daha az elektrik, doğalgaz faturası ödersin yanıtını alırsa da seni dinler. Bunun yanında çevreyi de koruyorsan satış gelir” dedi. Geçen yıl satışlarını yüzde 26, karlılığı ise yüzde 268 artırdıklarını hatırlatan Şahin, kardaki keskin yükselişin ise dolar/TL paritesi nedeniyle oluştuğunu söyledi. İhracatta güçlü oldukları için dolar yükseldikçe karlılıklarının arttığını bildiren Şahin, “İş hacmimiz 200 milyon dolar. Bunun aşağı yukarı 100 milyon dolarını kendi üretimimizden, geri kalan 100 milyon dolarını ise Carrier şirketlerinden alıp satarız. Kur farkı alımda da var tabi ama biz dolarla aldığımız malı dolarla sattığımız için etkilenmiyoruz. Dolayısıyla oradan zarar görmüyoruz. Kendi üretimimizde ise Türk Lirası işçiliğin maliyeti aynı kaldığı için karlılık artıyor” diye konuştu.


Projelerle birlikte sektör de yavaşladı


Yılın ilk yarısında konut projelerinin yavaşlamasıyla hareketliliğin azaldığına dikkat çeken Şahin, “Rakamlar bir yana, pazar o kadar da hareketli değil. Ciddi bir durgunluk görüyoruz. Hareket az, tahsilat problemleri yaşanıyor” dedi. Ekonomiyi etkileyen gelişmelerin sektöre yansımasının 3-4 ayı bulduğunu vurgulayan Şahin, “İçeride Cumhurbaşkanlığı seçimi, dışarıda Ukrayna – Rusya gerginliği gibi bir sürü bilinmez var. Satışlar geçen yılki kadar artmaz ama görebildiğimiz kadarıyla daha kötü olması için bir neden yok. Şu anda geçen yıldan o kadar öndeyiz ki yıl sonuna doğru hareket azalsa bile onu dengeleriz. Geçen sene Rusya’ya 6 milyon dolara yakın ihracat gerçekleştirdik. Bizim oradaki işlerimiz projeli işlerdi. İhale alınmış, siparişi verilmiş, dolayısıyla gerginliğin etkisini bugün değil önümüzdeki 3-4 ay içinde görmeye başlarız. Ukrayna’da Batı dünyası ile Rusya’nın restleşmesi devam ederse sıkıntı olması muhtemel. Geçmişte de oldu böyle. Bu işler tren gibidir, hemen ‘zınk’ diye duramaz. Fren yapsa bile bir süre daha devam eder” diye konuştu.


Ortadoğu'ya ihracat 7 milyon dolara ulaştı


Geçtiğimiz yıl Dubai Havalimanı’nın iklimlendirme ihalesini kazanan Alarko Carrier, bir süredir Abu Dabi Havalimanı için de yarışın içindeydi. Yoğun rekabet nedeniyle mecbur kalınan fiyat indirimlerinin karlılığı götürdüğünü anlatan Şahin, “Geçen sene Ortadoğu’ya 7 milyon dolara yakın ihracatımız oldu, bunun 3 milyon doları Dubai Havalimanı içindi. Üzerinde uğraştığımız aynı büyüklükte işler var. Abu Dabi Havalimanı ile de ilgilendik ama henüz kesinleşmedi. Büyük rakamlı işlerin büyük sıkıntıları var. 3-4 ay uğraştıracak bir iş alıyorsunuz ama para kazanmıyorsunuz. Bu nedenle daha küçük ama para kazanabileceğimiz işlere yönelmeye başladık. Ortadoğu’da bir sürü iş yürütüyoruz, onlara odaklandık” dedi. Bu yıl yeni fabrika yatırımı planlamadıklarını söyleyen Şahin, rekabette öne geçmek için bütçelerini Ar-Ge’ye ayıracaklarını belirtti. Her yıl 2.5 milyon dolara yakın Ar-Ge yatırımı yaptıklarını anlatan Şahin, “Isıtma, soğutma, yedek parça, pompa gibi bir çok dalda üretim yapıyoruz. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan destek gören Ar-Ge merkezine sahibiz. 2.5 milyon dolarlık bütçenin büyük kısmı yeni ürünler için harcanacak. En son yüksek enerjili bir pompa tasarlayıp ürettik” dedi.


ABD dışında tüm dünyaya mal satıyoruz


Önümüzdeki dönem hedefl erinin iç pazarda pazar payını muhafaza etmek, dış pazarda her konuda ihracatı artırmak olduğunu kaydeden Şahin “51 ülkeye ihracat yapıyoruz. Klima santralleri dalında geçen yılın ihracat şampiyonu olarak bakandan ödül aldık. Yeni Zelanda’da, Avustralya mal satıyoruz. Hedefl emediğimiz tek bölge ABD. Bunun iki nedeni var, birinci orada standartlar değişik, ikincisi ise Carrier orada çok kuvvetli. Gidip Carrier ile orada rekabet etmek istemiyoruz. Bütün Avrupa, Asya, Okyanusya hepsinde varız” diyerek sözlerini noktaladı.


Birincilik ödülü kuruyan Tuz Gölü'ne gitti


Alarko Carrier’ın, küresel iklim değişikliğini gündeme getirmek amacıyla gerçekleştirdiği “Küresel İklim Değişikliği” temalı fotoğraf yarışmanın galipleri, Alarko Carrier’ın ISK-SODEX 2014 Fuarı’ndaki standında yapılan bir törenle duyuruldu. Yarışmaya Facebook üzerinden katılan Murat Öner Taş, “İklim Değişikliği Sonucu Kuruyan Tuz Gölü’nde Alg Oluşumu” isimli fotoğrafıyla 1.liği elde etti. Ahmet Turan Kural “Bacalar” isimli fotoğrafıyla 2.; Cemal Köyük “Sis İstanbul’u Esir Aldı” konulu fotoğrafıyla 3. oldu.



Dünya




Geri Dön