Sektörel

Aldığı evini 3 yılda satandan 2 kat, 5 yılda satandan 1 kat fazla vergi alınacak! Boş evlere de ek emlak vergisi yolda!

Birinci vergi paketinin Meclis’te görüşmeye başlandığı dönemde ikinci vergi paketinin ayrıntıları netleşmeye başladı. Buna göre, ikinci ve daha fazla konutu olanlardan “kademeli yükselen” ilave emlak vergisi ve hayalet konut şeklinde nitelendirilen 600 bin boş konuttan da “ek emlak vergisi” alınacak

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda birinci vergi paketi için görüşmeler dün başladı. Son dakika ikinci vergi paketinin ayrıntıları ortaya çıktı. 

Dünya Gazetesi'nden Ferit Parlak'ın haberine göre; kinci vergi paketinde öncelik “gayrimenkul”ün vergilendirmesi oluyor. 

Kiralar ve gayrimenkul alım satımında uygulanacak yeni vergi oranlarının belirlenmesi için, etki analizleri ile yapılan çalışmada son aşamaya gelindi. 

KADEMELİ YÜKSELEN EMLAK VERGİSİ, BOŞ KONUTA DA EK VERGİ GELİYOR

Buna göre, konut ve ofis alım satımında ve kiralamasında piyasa değeri üzerinden vergi alınması ve konutunu, alımdan sonraki 3 sene içinde satanlardan 2 kat, 5 yıl içerisinde satanlardan 1 kat daha fazla vergi alınmasının ikinci vergi paketi kapsamına alınması kesinleşti. 

Ayrıca, ikinci ve daha fazla konuta sahip olanlardan “kademeli yükselen” ilave emlak vergisi ve hayalet ev olarak adlandırılan 600 bin boş konuttan “ek emlak vergisi” talep ediecek. 

LOJMANLARIN KİRALARINA DÜZENLEME

Kira gelirini beyan etmeyen veya eksik beyan edenler için de ceza tutarlarının artırılması planlanıyor. Aynı şekilde kira giderini beyan etmeyenlerin de ceza tutarlarında da yükseliş yapılaöak. 

Sayısı 230 binden fazla olan lojmanlarda da “kira bedeli” düzenlemesine gidilecek. Lojmanlar, piyasadaki kira değerine göre yüzde 20 fiyat avantajıyla kullandırılabilir. 

Bu sebeple lojman olan bölgelerde fiyat araştırması gerçekleştirilecek. Denetimin yoğunlaşacağı öncelikli alanlar da tespit edildi. Kazancına göre kayıp, kaçak ve kayıtdışılığın fazla olduğu alanlar şeklinde belirlenen büfeler, güzellik salonları, estetisyen ve doktorlar, kuaförlere denetimde öncelik tanınacak. 

Muhtaç aylığı 5 bin 683 TL'ye yükseltildi! Muhtaç aylığı için nasıl, nereden başvurulur?

Konut yatırımında yeni ödeme aracı kripto para oldu!

Ticaret Bakanlığı açıkladı! Otomotiv ve emlak denetimlerinde 889 milyon TL ceza kesildi!