27 / 11 / 2024

Aldığınız evin m²'si düşük çıkarsa ne yapmalısınız?

Aldığınız evin m²'si düşük çıkarsa ne yapmalısınız?

Türkiye'de gelişmenin lokomotifi diye nitelendirilen inşaat sektörü, dinamizmi ve yarattığı istihdamla hayatımızı belirliyor. Bu yüzden yaşayacağınız, yaşadığınız sorunları yanıtlamak için bundan sonra her hafta sizler




Türkiye'de gelişmenin lokomotifi diye nitelendirilen inşaat sektörü, dinamizmi ve yarattığı istihdamla hayatımızı belirliyor. Bu yüzden yaşayacağınız, yaşadığınız sorunları yanıtlamak için bundan sonra her hafta sizlere birlikteyiz. Sorularınız ve sorunlarınız arasından, geneli en fazla ilgilendirenleri ya da özgün nitelikleri bulunanları seçip cevaplandıracağız. Aşağıdaki örnekler, Sabah Emlak Mortgage'a gelen sorulardan bazıları.

 NİYAZİ TOPTAŞ-İSTANBUL: Bakırköy'de 20 yıllık bir ev satın almak istedim. Ev sahibinin emlâk vergisi borcu çıktı. Kendisinin ödeme gücü olmadığını, vergiyi ödemek için benim vereceği parayı beklediğini söyledi. Sorunun çözülmesi için vereceğim para karşılığı evin üzerine ipotek mi koydurmalıyım? Yoksa evi borcu varken satın alıp da sahibine emlak vergisi borcunu düşerek ödemek daha mı doğru olur ? 
 
Tapu Sicil Müdürlüğü'nde alım-satım işlemi yapmak için belediyeden temiz kâğıdı istenmez. Ancak alımsatım yapabilmek için, alımsatım harcına esas olmak üzere en son ödenen emlak vergi değerini gösterir yazı almak gerekir. Nitekim, Harçlar Kanunu'nun 63. Maddesinde "Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu ve kadastro harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanmaktadır" denilmektedir. Bu yüzden yazı gereklidir. Belediye de emlak vergisini ödemeyen vatandaşlardan bu aşamada borçlarını tahsil etmektedir. Ancak belediye, emlak vergisi alacağını tahsil etmek için tapu kütüğüne haciz koymuşsa, ödeme yapılmadan satış işlemi yapılmaz. Bu yüzden evini satmak isteyen kişi, öncelikle emlak vergi borcunu öder, haczi kaldırır ve emlak vergi değerini gösteren yazıyı alarak satış işlemini tamamlar. Haciz konmamışsa borç ödemeden de tapu alım işleminizi yapar, daha sonra Bakırköy Belediyesi'ne gider emlak vergisi borçlarını öder ve malik olarak emlâk beyanında bulunursunuz. Ancak satıcıya sizin vereceğiniz 10 bin lirayla emlak vergi borcunu ödedikten sonra alım satım yapmak ister ve aranızda kâğıt-senet ile para ödemesi yaparsanız; karşı tarafın kötü niyetli olması halinde paranızı geriye almak için çok uğraşabilirsiniz. Kısacası bu riski de göze almak zorundasınız.

 FAİK ALTUN-İZMİR: Ben İzmir'de yaşıyorum. İki ay önce Bornova'da bir daire satın aldım. Satın alırken bana dairenin 130 metrekare olduğu belirtildi. Henüz kat mülkiyeti tapusunu almadık ama iskân alındı ve biz öğrendik ki daire aslında 120 metrekare. Yani 10 metrekare küçük. Kandırıldığımızı düşünüyoruz. Bizim bu durumda bir yaptırımımız olabilir mi? 
 
Ne yazık ki ülkemizde tapu sicil kütüklerinde ve tapu senedinde dairelerin yüzölçümleri yazılı değil. Oysa ev satın almak isteyenler için bu çok önemlidir. Müteahhit, örneğin bir daireye 130 metrekare diyor, ama bu alan net mi, brüt mü bilemiyorsunuz. Bunun için tapu kütüğüne ve tapu senedine, "bağımsız bölümün net ve brüt yüzölçümü" şeklinde bir sütun açılabilir. Ancak hali hazırda, tapu senedi ve tapu kütüğünden bu bilgiyi öğrenemiyoruz. Gerçi dairelerin yüzölçümleri mimari projeden hesaplanabilir, ama bu da uzmanlık işidir. Alıcının bunu yapabilecek teknik bilgiye sahip olması beklenemez doğal olarak. Nitekim siz de 130 metrekare olarak aldığınız dairenin 120 metrekare olduğunu öğrenmişsiniz. Ama üzgünüm, müteahhitle aranızda yapılan sözleşmede konutun yüzölçümü ile ilgili bir madde yoksa herhangi bir hak talep edemezsiniz. Mimari projeler açıktır ve oradan öğrenme hakkınız vardı, o hakkınızı kullanmamışsınız. Alım satım sırasında ödediğiniz bedel daire m2 birim fiyattan hesaplanmışsa 10 m2'lik bedeli de fazladan ödemiş oldunuz. Size önerim şu; eğer yeni konutunuzda rahat ve huzurluysanız, bu konuyu düşünmeyin. Umarım, bol kazançla birlikte bundan sonra alacağınız dairelerinizde bu konuda hassasiyet gösterirsiniz.
Global ekonomik krizin tüm sektörleri etkilediği dönemde bile yatırım ve inşaat çalışmalarını aralıksız sürdüren Eston Yapı, inşaat projelerine hız kesmeden devam ediyor. Bahçeşehir'in yüzünü değiştirecek en iddialı proje olan Eston Şehir'de satışa açılan 2. ve 4. kısımlar yoğun ilgi görüyor. Eston Şehir Projesi, geniş bahçeli villaları, ikiz dubleks çeşitleri ve 4 katlı apartman seçenekleri ile her zevke ve her bütçeye uygun alternatifler sunuyor. Peşinatsız 12 aylık vadelere farklı indirim olanaklarının sağlandığı Eston Şehir'de, 18 aylık vadeye yüzde 0 faiz uygulanıyor. Bahçeli apartman dairelerinin 169 bin ile 342 bin lira arasında olduğu projede evlerin fiyat aralığı 353 bin ile 975 bin lira arasında değişiyor. Eston Genel Müdürü Kaan Yücel, "Eston Şehir'de fiyatlarımız son derece uygun, ortalama metrekare fiyatımız 2 bin 700 TL. 1.2 milyon metrekarelik arazide 2 bin 800 konutluk proje tamamlandığında burası bambaşka bir yaşam alanı haline gelecek ve karlı bir yatırım merkezi olacak" dedi.
Nüsa Uğur/Sabah Emlak 


Geri Dön