01 / 05 / 2024

Ali Ağaoğlu çıtayı yükseltti

Ali Ağaoğlu çıtayı yükseltti

Seyrantepe'deki kulenin inşaatına 5 ay sonra başlayacağını söyleyen Ali Ağaoğlu, "Yükseklik 450 metre olacak. 500 metreye kadar gidebiliriz" dedi. Milyar dolarlık yatırım, dünyanın en yüksekleri listesinde 5'inci olacak.



Bu yıl 3 milyar dolarlık yatırım değeri olan 5 yeni proje başlatmayı planlayan Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, "İstanbul'un simgesi olacak" dediği Seyrantepe projesinin inşaatına 5 ay sonra başlayacak. Yüksekliği en az 450 metre olarak hesaplanan ve Türkiye'nin en yüksek binası ünvanının yeni sahibi olacak proje, dünyanın en yüksek 5'inci binası konumunda. "Belki 500 metreye kadar çıkabiliriz" diyen Ağaoğlu, lale figüründen yola çıkılarak tasarlanan ve Galatasaray'ın stadına komşu projenin ismine henüz karar vermediğini söyledi.

Dünyanın en yüksek 5'inci kulesi

Projenin 2012'de biteceğini belirten Ağaoğlu, statik hesapları ABD ve İngiltere'de yapılan kule için 50'ye yakın danışmanlık firmasının çalıştığını söyledi. Yaklaşık 200 bin metrekare ofis, 50 bin metrekare otel, 20 bin metrekare kongre merkezi ve 100 bin metrekare konut alanının bulunacağı proje, ABD'nin ünlü gökdeleni Empire State'ten daha yüksek olacak. Dünyanın en yükseği ünvanının açık ara sahibi olan Burj Dubai dışında, inşaatı tamamlanmamış en yüksek binalar sıralamasında Ağaoğlu'nun kulesi 5'inci.

Milyon dolarlık Penthouse

İnşaata 800 milyon ile 1 milyar dolar arası yatırım yapacağını belirten Ağaoğlu, "Binayı Türk mimar çizsin istedim; Mimar Hasan Sökmen'in projesinde karar kıldım" dedi. Ağaoğlu, projede kaide denen alt kat ofis, ilk 25-30 katın otel ve üst katların rezidans dairelerinden oluşacağını bildirdi. Fiyatların belirlenmediğini belirten Ağaoğlu, "Her nimetin bir külfeti var. Kulenin en üst katında Penthouse'lar olacak. Fiyat milyon dolarlarla ölçülecek" dedi. Seyrantepe için yabancı firmalardan ortaklık teklifleri geldiğini ifade eden Ağaoğlu, arayışta olmadığını, projeye sinerji katabilecek bir şirketle gelecekte ortak olabileceğini kaydetti.

"Krizde ev alınmaz psikolojisini kırdık,  TOKİ  Başkanı teşekkür etti"

Krize rağmen İstanbul Bahçelievler'de satışa çıkardığı bin konutu 10 günde satan Ağaoğlu, başarısını hızlı üretim yapabilmenin getirdiği maliyet avantajlarına bağladı. "Çok ürettiğim için yüzde 30 ucuza mal ediyorum" diyen Ağaoğlu, fiyatta kimsenin kendisi ile rekabet edemeyeceğini ifade etti. Ağaoğlu, "Biz uygun ödeme planlarıyla insanları kuyruğa sokarak `Krizde ev alınmaz' psikolojisini kırdık. Yüzde 1 peşinatla 150 milyon dolar karımdan vazgeçtim. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar arayarak teşekkür etti" dedi.

"Oğlum My Baba diyor"

2001 krizinde 500 milyon dolarlık yatırım yaptığını ve hem kendisinin hem de kendisinden ev alanların kazandığını hatırlatan Ağaoğlu, My (İngilizce `benim') konseptli projelerine bu kriz döneminde de devam edeceğini söyledi. "My City, My World, My Country... O kadar çok proje var ki, 3 yaşındaki oğlum Mert beni My Baba diye çağırıyor" diyen Ağaoğlu, 2009 bitmeden Doğu Ataşehir, Bahçelievler, Seyrantepe, Ayazağa ve Yeniköy projelerini satışa çıkaracağını kaydetti.

Kendisine `Oflu Trump' lakabı takıldı

Türkiye'de inşaatın ve özellikle konut üretiminin piri olarak gösterilen Ali Ağaoğlu, pek çok meslektaşı gibi Karadenizli. Babası da kendisi gibi inşaatçı olduğu için şantiyelerde büyüyen ama asıl çıkışını 2001 krizinden sonra geliştirdiği My konseptli projelerle yakalayan Ağaoğlu Şirketler Grubu'nun başındaki işadamı, turizm ve enerji sektörlerine de yatırım yapıyor. 3 çocuk babası olan Ali Ağaoğlu, ABD'li ünlü emlak kralı Donald Trump'a benzetildiği için `Oflu Trump' olarak anılıyor.

Habertürk Gazetesi

Geri Dön