28 / 04 / 2024

Ali Ağaoğlu: İnşaat sektörü engeller kalkarsa dışa açılacak!

Ali Ağaoğlu: İnşaat sektörü engeller kalkarsa dışa açılacak!

Türk inşaat sektörünün 30 yılda kendini bağlayan zincirlerden kurtulduğunu söyleyen Ali Ağaoğlu, bundan sonrasında ise bürokrasinin kaldırılması gerektiğini söyledi.



Ali Ağaoğlu, "Engeller kalkarsa, sektör dışa açılacak" dedi ürkiye 1980'lerdeıı itibaren inşaat alanında ciddi gelişim gösterdi. Zaman zaman ivme kaybedilse de inşaat sektörü Türkiye ekonomisinde büyümenin lokomotifi oldu. Kooperatifçilikten markalı konut dönemine geçişinin, inşaat sektörü açısından bir kilometre taşı olma niteliği taşıdığını söyleyen Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, yasal düzenlemelerin de belirleyici rol oynadığını vurguladı. Ağaoğlu., "Mütekabiliyet Yasası'nın gündeme gelmesiyle sektör zincirlerini kırdı. Yabancıya gayrimenkul satışının önü açılarak yeni bir sürece girildi. Yabancıların Türkiye'ye güveni tam. Türk gayrimenkul şirketlerinin potansiyeline güveniyorlar" diye konuştu. 



30 YIL GERİ GİTMEYE GEREK YOK 

Türkiye'de, son dönemde 30 yıl önce hayal dahi edilemeyen yatırımların yapıldığını söyleyen Ali Ağaoğlu, ancak bunların zaman içinde gösterdiği farklılıkları görebilmek için 30 yıl öncesine gitmeye gerek olmadığım söyledi. Ağaoğlu, "Zira beklentiye göre projeler değişiyor. Birkaç sene öncesine kadar insanlar dört duvara razıydı. Bugün lokasyon, güvenlik, sosyal donatılar, çevreci projeler, ulaşım, teknoloji gibi kriterler konut alımında belirleyici durumda" diye konuştu. 



İNŞAATIN ÖNÜ ÇOK AÇIK 

İNŞAAT sektörünün uluslararası pazara her geçen gün daha fazla entegre olmaya başladığını ifade eden Ağaoğlu, "Üst üste gelen seçimlerden dolayı kafaların karışık olduğu bir dönemde olsak da bu durum geçici. 

Bürokrasinin işadamının önünü kesen yapıdan arındırılması ile sektörün önü çok daha fazla açılır" diye konuştu. 



İnşaatın "ekonominin lokomotifi" olduğunu söyleyen Ali Ağaoğlu, dünya çapında projelere imza atan sektörde vergi yükünün çok ağır olduğu ve teşvik görmediğinin altını çizdi. Ağaoğlu, "İnşaat ruhsatı, damga vergisi ve tapu devri harçları gibi pek çok değer, üreticiyi olumsuz etkiliyor. Ülkemizde kamusal fayda tanımında mutabık kalınması lazım. Diğer taraftan bürokratik engeller de yaşadığımız zorlukların başında geliyor" şeklinde konuştu. 


Toplumun her kesimine hitap ediyor 

Ali Ağaoğlu, "Dünyada ve ülkemizde yaşanan olayları tarafsız bir şekilde bizlere aktarma görevini üstlenen medyanın hayatımızdaki yeri ve önemi tartışılamaz. Sabah gazetesini 30 yıldır bu görevi başarıyla sürdürdüğü için kutlarım. Sabah, toplumun her kesiminin beğeni ve takdirini toplamıştır. Etkili ve tarafsız haberciliği ile kendisine saygın bir yer edinmiştir. Sabah ailesine daha nice 30 yıllar dilerim" diye konuştu. 



Sabah Ek


Geri Dön