29 / 04 / 2024

Ali Ağaoğlu: Türkiye’de yakın zamanda balon riskinden bahsedemeyiz!

Ali Ağaoğlu: Türkiye’de yakın zamanda balon riskinden bahsedemeyiz!

13.Gayrimenkul zirvesine 'balon' tartışması damga vurdu. İstanbul’da düzenlenen 13. Gayrimenkul Zirvesi’ne “balon” tartışması damga vurdu. Sektör temsilcileri “Balon yok 1 milyon satışa gidiyoruz” dedi...



Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği tarafından düzenlenen, 13’üncü Gayrimenkul Zirvesi’nden sektöre dair önemli ipuçları çıktı. Sektör temsilcileri konut satışına ilişkin balon olmadığını, 2013’ü el değiştirmelerle birlikte 1 milyon konut satışı ile kapatmayı beklediklerini aktardı. Yıl sonu büyüme hedefi ise yüzde 5-6 olarak verildi.   


Oturma izni uzatılmalı

Yabancıya gayrimenkul satışının önünün açılmasının olumlu geri dönüşlerini görmeye başladıklarını belirten sektör temsilcileri, yabancıların 2013 yılında 2,5-3 milyar dolarlık alım yaptığını söyledi. Satışların artması için yabancılara konut kredisi kullandırmak, oturma izninin uzatılması ve satışı gerçekleştirilen projelerde sonradan imar değişikliklerine gidilmemesi önerileri öne çıktı.

Emlak vergisi artmasın


Zirveden çıkan bir diğer önemli başlık ise emlak vergisinde beklenen artış oldu. GYODER Başkanı Aziz Torun sektörün daha hızlı büyümesinin önündeki en büyük engelin konutta KDV düzenlemesinin yanı sıra önümüzdeki dönemde emlak vergisinde beklenen artışlar olduğuna dikkat çekti. Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sur ise KDV’nin yüzde 18 olmasının olumsuz etkilerinin, mütekabiliyet yasası gibi sektöre destek sağlayan bazı unsurlarla giderildiğine vurgu yaptı.


Halk yabancıya karşı


Zirve’de GYODER tarafından hazırlanan “Gayrimenkul Sektörü ve İstanbul Konut Piyasası Saha Araştırma Raporu” da paylaşıldı. Araştırmada en dikkat çeken veri Türk insanının yabancıya gayrimenkul satışına mesafeli durması oldu. 5 bin kişinin yüzde 65,1’i ülke toprağının satılması ve sosyal yapının bozulacağına yönelik endişeyle yabancı satışını istemediğini dile getirdi.


Dönüşümde hızlanacağız


Zirveye canlı yayınla bağlanarak açılış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm seferberliğinin etkilerini önümüzdeki dönemde daha da fazla hissettireceğini vurguladı. Bakan Bayraktar, “2013’te 200 bin birim konutu dönüştürdük. 2014 yılı sonuna bunu 400 bine çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. 


Patronlar tam destek verdi


Toplantıya, Ağaoğlu CE­O’­su Hasan Rahvalı, Tahincioğlu Başkanı Özcan Tahincioğlu, Artaş İnşaat Başkanı Süleyman Çetinsaya, Timur Gayrimenkul Yö­ne­tim Ku­ru­lu üye­si Er­den Ti­mur, İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, Gap İn­şa­at Genel Müdürü Feyzullah Yetgin ve Yeşil GYO Genel Müdürü Işık Gökkaya da katıldı.


Rakamlar en güzel yanıt


Üretilen konutlara talep olduğunu belirten Ali Ağaoğlu şöyle konuştu: “Türkiye’nin konut kredi stoku 100 milyar lira, yani yaklaşık 50 milyar dolar seviyesinde. Bu da GSYH’nın yüzde 5-6’sına denk geliyor. ABD’de balon oluştuğunda bu oran yüzde 100’ü geçmişti. Türkiye’de yakın zamanda balon riskinden bahsedemeyiz.”


Bugün Gazetesi 


Geri Dön