29 / 04 / 2024

Ali Baki Usta: Nüfus artış hızı sektöre potansiyel sunuyor!

Ali Baki Usta: Nüfus artış hızı sektöre potansiyel sunuyor!

AND Gayrimenkul Genel Müdürü Ali Baki Usta "Büyük kentlerdeki nüfus artışı da arzı arttırıyor. Bu durum da sektör için ciddi bir potansiyel sunuyor" dedi.



Gayrimenkul sektörünün Türkiye'de 'ekonominin lokomotifi' olduğunu, her an değişim ve büyüme gösteren dinamik bir sektör olduğunu vurgulayan AND Gayrimenkul Genel Müdürü Ali Baki Usta "Büyük kentlerdeki nüfus artışı da arzı arttırıyor. Bu durum da sektör için ciddi bir potansiyel sunuyor" dedi. Arsa fiyatlarının yüksekliği, inşaat maliyetlerinin artması ve yüksek faiz oranlan ev sahibi olmayı her geçen gün daha zor hale getirdiğini belirten Usta "Doğru lokasyonda, ihtiyaçlara doğm cevap verebilecek projelere olan bu taleplerin önümüzdeki yıllarda da artarak devam edeceğini öngörüyoruz. Firmalar, yürüttükleri bu esnek ödeme seçenekleri ile tüketicileri satış ofisine çekmeye devam edecek. Firmaların kendi bünyelerinde gerçekleştirdikleri vadelendirme seçenekleri yatırımcılar tarafından daha cazip bulunuyor. Bu nedenle markalı konut satışlannda müteahhit kredilerinin oranı artmış durumda" diye konuştu. 2017'de kentsel dönüşümün daha da hızlanacağını söyleyen Ali Baki Usta "Kullanıcıların daha kaliteli, daha güvenli konutlarda yaşayacağı, şehirlerin görünümünün değişeceği bir döneme gireceğiz" dedi. 


GAYRİMENKUL GÜVENLİ LİMAN OLMAYA DEVAM 


Ülkemizde gayrimenkul, bir yatırım aracı olarak tercih edildiği için özellikle uzun vadede ciddi miktarda kar elde etmek isteyen yatırımcılar tarafından diğer yatırım enstrümanlarına göre çok daha güvenli olarak görülmeye devam edeceğini kaydeden Usta "Döviz kurlannda yaşanan değişikliklerin de gayrimenkul yatırımının önemini daha da artıracağını söylemek mümkün. Özetle 2017 yılında Türk ekonomisinde önemli bir paya sahip olan gayrimenkul sektörünün konjonktürün olumsuzluklarına rağmen büyümesini devam ettireceğini düşünüyorum. Diğer taraftan kentsel dönüşüm sektörün önemli bir gerçeği çünkü büyük bir değişimi beraberinde getiriyor. Böyle büyük bir değişim de bir vizyona ihtiyaç duyuyor. Burada sorumluluk biz gayrimenkul geliştiricilerine düşüyor. Önce şirketlerin sonra sektörün kurumsallaşması gerekiyor" dedi. 


ZORLU SÜREÇTEN HIZLI ÇIKTIK 


Ülke olarak zorlu bir yılı geride bıraktığınızı kaydeden AND Gayrimenkul Genel Müdürü Ali Baki Usta "Hepimizin derinden hissettiği bölgemizdeki büyük terör eylemleri, darbe girişimi gibi olumsuzlukların ekonomik hayatımıza farklı etkileri oldu. ABD ve Avrupa'daki siyasal ve ekonomik gelişmeler de global dünya ile birlikte bizi de derinden sarstı. Sonuçta ekonomi tarafında tüketici kendini güvence altına alma yönünde adımlar atmaya başladı. Ancak hızlıca devreye konulan tedbirlerin özellikle gayrimenkul sektörüne önemli ölçüde katkılar sağladığın ısöylemek mümkün. Darbe girişiminden 1 hafta sonra Emlak Konut GYO ve GYODER'in önderliğinde sektörü canlandırmak adına adımlar atması bankaların da desteği ile faiz avantajlarının sunulması, kampanyaların tüm sektörce sahiplenilmesi, gayrimenkul sektörünün bu zorlu süreçten hızla çıkısını sağladı" dedi. 



Era 2016'da ofis sayısını yüzde 40 artırdı!


2016'da  4. yılında olan franchise ofisayısında yüzde 40 seviyesinde büyüten ERA Gayrimenkul'un Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan "2016 yılını devam eden görüşmelerimiz ile 45 -50 net ofis sayısı ile kapatıyoruz. 2017 yılsonu hedefimiz 80 net ofisidir. Maalesef franchise ofis sayılarında gerçek sayılan bulmak çok zor. Biz ERA Gayrimenkul olarak bu nedenle net ofis tabirini kullanıyoruz. Net ofis; aktif olarak çalışan, üreten, para kazanan ve sisteme de kazandıran işletme anlamına geliyor. ERA olarak franchise sisteminde eğitimin ne kadar önemli olduğunun farkındayız ve bulunduğumuz yıl bu konuda açık ara fark yarattık. Türkiye'de gayrimenkul sektörünün daha güvenilir ve nitelikli olması için eğitim çalışmalarımıza hız kesmeden devam ettik. Gayrimenkul danışmanlığı sektöründe eğitime verdiğimiz önemle bilinir duruma geldik. 2017 yılında daha da gelişmiş bir eğitim programı ile yeniliklere devam edeceğiz" dedi. 2017 yılının ERA'da sistemlerin tam oturduğu, kuralların benimsendiği yıl olarak öne çıkacağını da belirten Baygan "Franchise sistemi eğitim ve satış sonrası ilişkilerin çok önemli olduğu bir yapılanma tarzıdır. Bu sistemde marka ile işbirliği yapan kişi şu düşünceden yola çıkıyor "benim tek başına yapmakta zorlandığını işi, bir marka ile onun birikim ve kılavuzluğunda ile yapacağım. " Ülkemizde bu konuda tam bir kaos yaşamyor. Marka temsilcileri tek adam politikası ile "her işi ben yapanm, önemli olan kalite değil kantite" felsefesi ile yola çıkıyorlar ve maalesef başarılı olamıyorlar. Burada markaların da bir günahı yok, global ölçekte çok başanlı olan markalar da var ancak Türkiye'de tek adam politikasından dolayı hedeflerine ulaşamıyorlar. ERA Gayrimenkul, dünyada ve Türkiye'de kurumsallaşma sürecini tamamlamış sektörde tek marka olarak öne çıkıyor " diye konuştu. 


Star EK 2


Geri Dön