Toki

Ali Fazıl Kasap'tan TOKİ konutlarının yüksek geri ödeme rakamlarına tepki! Emekliler, asgari ücretliler nasıl ödesin?

CHP Kütahya Milletvekili Dr. Ali Fazıl Kasap, TOKİ tarafından inşa edilen konut ve iş yerleri için istenen geri ödeme rakamlarına tepki gösterdi. İşte Kasap'ın o açıklaması...

CHP Kütahya Milletvekili Dr. Ali Fazıl Kasap, Meclis'te bir açıklama yaptı ve bu açıklamada TOKİ'nin hem konut hem iş yeri projelerine değindi. 

Dr. Ali Fazıl Kasap,  söz konusu açıklamasında "Kütahya’da yapılmakta olan, 2022 yılında ihalesi yapılan ve teslim edilmek üzere olan küçük bir sanayi sitesi projesi var. Burada yaklaşık 490 tane küçük sanayi esnafına dükkân verilecek, iş yeri verilecek. İş yerinin o zamanki protokolle imzalanan bedelinin yüzde 10'u 25 bin lira, 90 metrekarelik dükkân için, diğerleri için de 40 ve 42 bin lira. Yani 420 bin liraya en büyük dükkân, 150 metrekarelik dükkân teslim edilecekti" bilgilerini verdi. 

Bu ay içinde TOKİ’den gelen temsilcilerin, vatandaşlara "Siz aylık 55 bin lira geri ödeme yapacaksınız" dediğine dikkat çeken Kasap, duruma tepki gösterdi. 

Ali Fazıl Kasap, bu iş yerlerinin maliyetlerinin 4-5 milyon TL'yi bulduğuna, 5 sene  içinde geri ödemeli olduğuna dikkat çekti ve şunları söyledi: 

"Buradan sormak istiyorum: Ya -55 bin lira aylık geri ödeme yapabilecek olan- 80 metrekarelik dükkânda oturan, çalışan küçük bir esnaf 55 bin lira geri ödemeyi nasıl yapabilir? Götürü usulü vergi, basit vergi mükellefi olan…
Mehmet Şimşek’e sormak lazım, bunları takibe mi almak lazım? 55 bin lira geri ödemeyi nasıl yapabilir? Yani yüzde 10’undan da fazla; bu, bir zulümdür."

Kasap, söz konusu açıklamasında bu soygunun derhal durdurulması gerektiğinin altını çizdi. 

"Bakın, iki yıl önce buradaki esnafa bu iş yerleri vadedildiğinde -Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı metrekareye inşaat birim bedeli 7.500 lirayken şu anda 29 bin lira artı KDV yani yaklaşık 35 bin lira talep ediliyor metrekaresi için ki orada ana sözleşmede ve protokolde yer alan madde de şu şekilde, aynen okuyorum: “Kalan borç, memur maaş artış oranı nispetinde, her yıl ocak ve temmuz ayında artırılacaktır.” Tamam, amenna da kardeş, 5 katı da artmadı ki bunlar iki yıl içinde ve bu ay içinde bunlar teslim edilecek" dedi ve başka semtlerdeki TOKİ konutlarında da aynı sorunların yer aldığını dile getirdi. 

CHP Kütahya Milletvekili Dr. Ali Fazıl Kasap, "3 tane kenar mahalle var; fakirlerin, yoksulların, emeklilerin oturduğu 3 tane semt: Sultanbağı, Vefa ve Osmangazi; Roman kardeşlerimizin oturduğu bir semttir. Orada da insanların evini, Kütahya’yı deprem yönünden 1’inci derece riskli alan ilan edip yıktırdınız; TOKİ marifetiyle yıkıldı ve bu insanlara konut teslim edilecek önümüzdeki ay" bilgilerini verdi. 

Ali Fazıl Kasap, yaklaşık 10 bin TL geliri olan emeklilerden, 17 bin 2 TL asgari ücretle çalışandan ve bir hanede hemen hemen 2 kişinin bile çalışmadığı bu yoksul kesimden nasıl 17 bin TL geri ödeme talep edildiğini sordu. 

Kasap, "Ya, bu bir zulüm değil midir? Ve maliyet artışlarının çok çok ötesinde bir ücret talep ediyorsunuz. AK PARTİ’li milletvekili arkadaşlar da gitti TOKİ’yle beraber, TOKİ Daire Başkanıyla, Kütahya’da konuştuklarında. Hangi insafla siz 7.500 lira olan birim maliyeti 35 bin liraya çıkarıyorsunuz?" şeklinde konuştu. 

Küçük sanayi esnafının günde 1.000-2.000 lirayı bile zor kazanan küçük sanayi esnafnın 55 bin lira geri ödemeyi yapabilecek durumda olması halinde organize sanayi bölgesinde iş yapacağının altını çizen Kasap, "Bu esnafın -ki önümüzdeki ocakta ve gelecek sene temmuzda da aynı şekilde memur maaşına gelen zamlar kadar bu zamlar yapılacakken- nasıl 55 bin lira ödeyeceğini, ödeyebileceğini… Aynı şekilde Vefa, Osmangazi ve Sultanbağı mahallesinde binin üzerinde konutu şu anda yıktınız. Bu insanlara cüzi bir kira desteği sağlıyorsunuz ama bu insanlar emekli ve -dediğim gibi- asgari ücretin bile evine zor girdiği insanlara, açlık sınırının altındaki insanlara nasıl 17 bin lira aylık geri ödeme yaptıracaksınız; bunu, Maliye Bakanına buradan tekrar sormak istiyorum" şeklinde konuştu. 

Enflasyon ve fahiş fiyatlar vatandaşları yarım veya çeyrek ev almaya yönlendiriyor! 

Kia'dan Ekim Kampanyası! Yeni Picanto, Stonic ve Niro’da 12 ay boyunca sıfır faiz fırsatı!

Türkiye’de son 7 yılda konut fiyatları yüzde bin 158 arttı!

Asgari ücret Ocak 2025 zammı için bomba iddia! Asgari ücrete iki bacaklı zam mı geliyor?