11 / 10 / 2024

Asgari ücret Ocak 2025 zammı için bomba iddia! Asgari ücrete iki bacaklı zam mı geliyor?

Asgari ücret Ocak 2025 zammı için bomba iddia! Asgari ücrete iki bacaklı zam mı geliyor?

Merakla beklenen maaş artışları için milyonlar nefesini tutarken, asgari ücret için de iki bacaklı zam iddiası geldi. İşte milyonlarca kişinin merakla beklediği asgari ücret zammı ile ilgili son dakika detayları…




Milyonlarca kişinin merakla beklediği yeni asgari ücret zammı ocak 2025 tahminleri de peş peşe gelmeye başladı. Yeni asgari ücret ne kadar olacak, sorusu arama motorlarında sık sık araştırılırken, İşçi ve işveren beklentileri belli oldu.  Bir işçiye ödenebilecek en düşük maaş olan asgari ücret, 2024’te net 17.002,12 Türk Lirası, brüt 20.002,50 Türk Lirası şeklinde belirlenmişti. Bu hafta Deutsche Bank Türkiye'de yaptığı temasların sonucunu bir rapor olarak yayınladı ve Türkiye'de asgari ücret zammı tahminini yüzde 25 ile yüzde 30 arasında açıkladı.

ASGARİ ÜCRETE İKİ BACAKLI ZAM İDDİASI

Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ata Özkaya milyonlarca kişinin gündeminde yer alan asgari ücrete yapılması beklenen zam oranı hakkında beklentilerini paylaştı. Ata Özkaya'nın konu ile ilgili açıklamaları şu şekilde: "Ekonomistlerin bir kısmı yüzde 30'a kadar bir artış beklerken ki bu da 22 bin 100 Türk Lirası’na denk geliyor bir kısmı da bu tutarın üzerinde bir artış bekliyor. Fakat yüzde 30'un üzerinde bir artışın işvereni, ekonomiyi, piyasayı ve üreticiyi zorlayacağı şeklinde görüşler de var. Diğer bir hakim görüş de ocak ayında yüzde 20 civarında bir zam yapılacağı fakat altıncı aydan sonra yani senenin ikinci yarısına girerken tekrar bir düzenleme yapılmak kaydıyla bir değil iki defa zam yapılacağı yönünde.

Asgari ücret Ocak 2025 zammı için bomba iddia! Asgari ücrete iki bacaklı zam mı geliyor?

Öncelikle piyasada dolaşan iki bacaklı (Ocak ve Temmuz’da iki zam artışı) zamma ihtimal vermiyorum . Çünkü öyle bir bilginin bugünden yayılıyor olması enflasyon dinamiklerinin kesinlikle aşağı gelmemesini sağlar. Beklentileri çıpalamak da engel olur. Hem Ocak ayında hem Haziran ayında artış yapılacağını biliyorsak ama Haziran ayında ne kadar yapılacağını bilmiyorsak aradaki enflasyonu bilmediğimiz için biz fiyatları arttırmaya devam ederiz.


ASGARİ ÜCRETİN YÜZDE 30'U GEÇME İHTİMALİ OLDUKÇA DÜŞÜK

Ben bu nedenle tek artış olacağını ben de değerlendiriyorum. Yüzde 30'u geçme ihtimali de düşük. Yüzde 30'un üzerinde belki bir dağılımı
firmalar, kendi çalışanların marjinal üretkenliğe göre yapabilir fakat Türkiye’nin de ihracat pazarlarındaki durumu belli. İhracatımızın artış hızı belli.

Burada asıl olarak bakış açımız şu şekilde olmalı; Ücretlilerin büyümeden aldığı payın son 5-6 senedir özellikle çok fazla düştüğünü ve her sene yapılan ücret artışları yüksek tekrar yüzde 27 ile yüzde 34 arasında salındığı belirtebiliriz. Özellikle salınmak diyorum buna tabir olarak çünkü bu belli bir seviyelerin altına düştüğü zaman dışarıdan bir etkiyle yükseltiyorsun. Daha sonra ekonomi kendi dinamikleri ile bunu sürdüremiyor."
 

Türkiye’de son 7 yılda konut fiyatları yüzde bin 158 arttı!

Kia'dan Ekim Kampanyası! Yeni Picanto, Stonic ve Niro’da 12 ay boyunca sıfır faiz fırsatı!

Enflasyon ve fahiş fiyatlar vatandaşları yarım veya çeyrek ev almaya yönlendiriyor! 


Geri Dön