Ali Güvenç Kiraz: Temmuz ayı kiracıyı tahliye ayı olacak!
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz bu yazısında kiracılar ile ilgili sorunları ele alarak ' Temmuz ayı kiracıyı tahliye ayı olacak ' dedi...
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz'ın yazısı şöyle;
Evet yanlış duymadınız. 2014 Temmuz ayında bugüne kadar daha önce hiç görmediğimiz bir kiracı tahliye davası bombardımanı ile karşılaşabiliriz. Sulh Hukuk Mahkemeleri muhtemelen bu yıl Temmuz ayından sonra büyük bir tahliye davası yükü ile karşı karşıya kalacaklar.
Neden mi? Bildiğiniz üzere bizlerin 6570 sayılı Gayrimenkul kiraları hakkında Kanun adını verdiğimiz meşhur bir kira kanunumuz vardı. İşte bu kanun 01 Temmuz 2012 tarihinde yürürlükten kaldırıldı ve aynı tarihte yürürlüğe giren yeni Borçlar Kanunumuz ile kira hukuku hükümleri düzenlendi. Eski kanunda yer alan birçok düzenleme yeni Borçlar Kanunu içerisine alınırken yeni kanun ile yeni birçok düzenlemede yapıldı. İşte bunlardan bir tanesi bizim bugün burada yazmış olduğumuz konunu temelini oluşturuyor.
Yeni Borçlar Kanunu’nun 347.maddesine göre;
1) Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.
2) Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.
İşte 347.maddenin 1. Fıkrasının sonu 2.fıkrasına göre artık kira sözleşmelerinde 10 yıllık sözleşmelerin sonunda mal sahibinin kiracısını çıkarmak için bir haklı neden aramasına gerek kalmamıştır. 10 yıl boyunca uzayan sözleşmelerde mal sahibi 3 ay önce kiracısına noterden ihtarname gönderecek ve kira sözleşmesini 10 yıl nedeniyle uzatmadığını ve tahliye istediğini beyan edecektir. Kiracı 10.yılın sonunda çıkmazsa açacağı tahliye davası sürenin bitmiş olması nedeniyle kabul edilecektir. İşte bu maddede 01 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girmiş olmasına rağmen Borçlar Kanununa geçici bir madde eklenmiş ve bu geçici 2.madde ile;
“Kira sözleşmelerinden on yıllık uzama süresi dolmamış olmakla birlikte geri kalan süre beş yıldan daha kısa olanlar hakkında, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş yıl; on yıllık uzama süresi dolmuş olanlar hakkında da yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl sonra uygulanacaktır.” denmiştir. İşte bu madde gereğince 01 Temmuz 2012’de sözleşmesi 10 yılını bitirmiş kira sözleşmeleri 01 Temmuz 2014’de artık hükmünü yitirecek ve mal sahipleri tahliye davası açarak başka bir neden ileri sürmeksizin tahliye isteyebileceklerdir. Burada unutulmaması gereken mal sahiplerinin 3 ay önceden ihtarname göndermek zorunda olmalarıdır. 01 Temmuz 2012’de uzamış olan sözleşmeleri 10 yılı doldurmamış ancak 5 yıldan daha az kalmış ise bu süre 5 yıl daha uzayacak yani 01 Temmuz 2017’de bu hakkı elde edeceklerdir.
İşte bu yaz kiracılar açısından çok sıcak geçecek gibi gözüküyor ve tahliye bombardımanı üzerimize doğru hızla geliyor.
Av.Ali Güvenç KİRAZ
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı