05 / 05 / 2024

Ali Hakkan: Oktay Ekinci Mimarlar Odası'na önemli hizmetlerde bulunmuştu!

Ali Hakkan: Oktay Ekinci Mimarlar Odası'na önemli hizmetlerde bulunmuştu!

Cumhuriyet Gazetesi yazarı, ünlü yüksek mimar Oktay Ekinci'nin dün tedavi gördüğü Alman Hastanesi'nde yaşamını yitirmesi meslektaşlarını yasa boğdu. Meslektaşları, yazarımız Ekinci'nin "yeri doldurulamayacak bir aydın" olduğunu belirtti



Meslektaşları, yazarımız Ekinci'nin "yeri doldurulamayacak bir aydın" olduğunu belirterek yazılarıyla "kentsel talanlarla tek başına mücadele ettiğini" kaydetti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Ekinci'nin eşi Zehra Ekinci ve gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Yıldız'ı arayarak başsağlığı dileklerini iletti. 


Gazetemiz yazarı Özgen Acar: Sevgili Oktay'ı Mimarlar Odası Başkanı olarak gazeteye "bildiriler" getirirken tanıdım. Sonrasında Genel Yayın Yönetmeni odasında zaman zaman söyleşiye geldi. Bir gün kendisine Cumhuriyet'e haftada birkaç gün yazı yazmasını rica ettim. 


Heyecanlandı! Yazının boyutlarını konuştuk. Ertesi günü ilk yazısını getirerek, Cumhuriyet ailesine katıldı. 

İstanbul'un kentleşme sorunlarını, İstanbul'daki tüm belediye başkanlarından daha iyi bilen bir meslek insanı çizgisini daima yazılarında sürdürdü. Bir ara "Gökkafes" binasını ele aldı. Gökkafes'in sahibi ünlü işadamı Mustafa Süzer, bana telefon ederek Oktay'ın yazılarının engellenmesini istedi. Telefonda gerekli yanıtı almakla kalmadı; Cumhuriyet gazetesi olarak sonuna kadar Oktay'ın arkasında olacağımıza ilişkin bir yazıyı birinci sayfadan yayımladım. İşadamı, Oktay'a ve Cumhuriyet'in Yazıişleri Müdürü, Sevgili Mehmet Sucu aleyhine, o zamanki parayla milyarlarca liralık "hakaret" ve "tazminat" davaları açtı. Mahkeme ve sonrasında Yargıtay, davaları reddetti. İşadamı, daha sonra, sahibi olduğu Kent TV kanalında bir Cumhuriyet yazarına program yaptırarak, dolaylı müdahale yolunu da seçti. Bununla da yetinmeyerek Oktay'ın özel telefonlarını kendi teknisyenlerince dinlemeye aldı. "Telekulak" olayı ortaya çıktı! Sonrasında işadamının TV kanalı, şirketi, bankası battı...


Buna karşılık yalnızca İstanbul'daki yanlış ve zevksiz kentleşmeye karşı değil, tüm Anadolu'daki tarihsel mirasın korunması amacıyla bir "Don Kişot" gibi çarpışan Oktay Ekinci ise ardında "adam gibi adam" adını bıraktı. 

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay: Yıllardır tanıdığım, bilgisinden, dostluğundan son derece yararlandığım, bakanken koruma kurullarında birlikte çalıştığım bir arkadaşımdı. Gerçekten çok üzgünüm. Mimarlık konusunda, kentleşme konusunda çok uyarıcı yazılar yazdı, konferanslar verdi. Son derece kent ve çevre konularında duyarlı biriydi. Özellikle koruma kurullarında, tarihi koruma alanlarında tarihi katkıları olan bir arkadaşımızdı. 


 Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Necati Uyar: Gerçekten çok üzüntülüyüm. Bu yıl ne yazık ki art arda büyük, acı kayıplar yaşamaya başladık. Oktay Bey'i bir bayram günü yitirmek... 


Acımız çok büyük. Türkiye'deki kentsel alandaki talana karşı neredeyse tek başına mücadele verdiği zamanlar oldu. Çok uzun süredir, özellikle Türkiye'deki kültür varlıklarına, doğal varlıklara ilişkin en duyarlı insanlardan biriydi. Ardından konuşmak çok zor. Hepimizin, mimarlar camiasının, şehir plancılarının ve her şeyden önce Cumhuriyet gazetesinin, çalışanlarının başı sağ olsun. 

Cumhuriyet, çok değerli bir değerini yitirdi. Yerini doldurmak çok zor. 


Mimarlar Odası  Ankara  Şube Başkanı Ali Hakkan: Genel başkanlarımızdan, uzun dönem Mimarlar Odası'na son derece önemli hizmetler etmiş bir aydını yitirmenin üzüntüsü içindeyiz. O, mimarlık alanında mücadele ediyordu, kentlilik kültürüne bilgisini aktarıyordu. Çok büyük bir kayıp olduğunu düşünüyorum. Sadece mimarlık için değil, herkes için... 12 Eylül dönemlerinde odada önemli görevler üstlenmiş bir ağabeyimizdi. Onun görüşlerini emanet aldık. Mücadelesini sürdüreceğiz. 


İstanbul Haber Servisi - Gazetemiz yazarı, eski Mimarlar Odası Genel Başkanı ve akademisyen Oktay Ekinci'yi (61) kaybettik. Ekinci en son 13 Ekim'de gazetemizde çıkan yazısında hastane odasından gördüğü Boğaz manzarasının nasıl tahrip edildiğini yazmıştı. Ekinci için yarın saat 11.00'de Mimarlar Odası İstanbul Şubesi'nde, 14.00'te de gazetemiz önünde tören yapılacak. 


Ekinci, Şişli Camii'nde ikindi vakti kılınacak cenaze namazının ardından Kanlıca Mezarlığı'nda toprağa verilecek. 

Geçirdiği beyin kanamasının ardından Alman Hastanesi'nde tedavi gören Ekinci'nin doktoru Melahat Değirmenci Eser, Ekinci'nin iyileşme sürecinde olduğunu yürüteçle yürüyebilir duruma geldiğini söyledi. Eser "Lavobaya gitti ve yığılıp kaldı. Aniden bilinç kaybı gelişti, solunumu durdu. 45 dakika süreyle yeniden canlandırma işlemi yapıldı. Maalesef yanıt vermedi. Hastamızı solunum ve kalp durması sonucu kaybettik" diye konuştu. 

Yaşamı boyunca üretti Oktay Ekinci'nin yayımlanan kitapları şöyle: Çevremiz de Demokrasi Bekliyor, Memleketimden Çevre Manzaraları, İnsan Hakları ve Çevre, İstanbul'u Sarsan 10 Yıl: 19831993, Dünden Bugüne İstanbul Dosyaları, Bütün Yönleriyle Taksim Camisi Belgeseli, Yüzyılın Direnişçisi Küba Devrimi ve Tarih Bilinci, Çevreciliğin ABC'si, Şeriatın Kravatlı Başkanı, Rant Demokrasisi Çöktü: Deprem Yazıları, İstanbul'un "İslambol" On Yılı: Mart 1994Mart 2004, Adanmış Yazılar/ Korumak Sevgidir!, Kars Kitabı isimli kitapların da yazarıydı. 

Ödülleri: 1995'te "İstanbul'u Sarsan On Yıl" araştırma dizisiyle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin başarı ödülünü aldı. "1996 yılı Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü"ne değer bulundu. 2001'de Uluslararası Kültürel Varlıkların Restorasyonu ve Korunması Çalışmaları Merkezi tarafından "Onur Ödülü" verildi. 2002 yılında "İstanbul - Kent Ödülü"nü aldı. 2002'de mimarlık sanatının tarihsel kaynaklarının korunmasındaki çabaları nedeniyle de Türk Sanat Kurumu'nun "Yılın Sanatçıları" ödül programı kapsamında "Sanat Onur Ödülü"nü aldı. 


1952 yılında Balıkesir'de dünyaya gelen aslen Karslı olan Ekinci, ortaöğrenimini İstanbul Pertevniyal Lisesi'nde tamamladı. Ekinci yükseköğrenimine 1969 yılında o zamanki adı Devlet Güzel Sanatlar Akademisi olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Yüksek Mimarlık Bölümü'nde başladı. Öğrencilik yıllarında Politika gazetesinde ve birçok dergide gazetecilik ve çizerlik yaptı. Karikatür çalışmalarıyla sergilere katıldı, ödüller aldı. Fatih Halkevi'nde yöneticilik; Akademi'de öğrenci temsilciliği görevlerinde bulundu. 


Mezuniyetten sonra 1978 yılında Muğla Belediyesi'nde imar müdürü olarak kamu görevine başladı. Muğla Kentsel sit alanı ve doğal /tarihsel çevrenin korunmasına yönelik planlama çalışmalarına katıldı. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra belediyedeki "atama" yönetimle anlaşamayarak istifa etti. Eşi yüksek mimar Zehra Ekinci ile birlikte serbest mimarlık yaptı. Mimarlar Odası'nın çeşitli kademelerinde yöneticilik görevleri üstlendi. Muğla'da oda temsilciliği, merkezde yayın komitesi üyeliği ve 1988-1990 döneminde genel başkan yardımcılığı göreviyle Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu üyeliğinde bulundu. 


1992-1996 yıllarında iki dönem Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanlığı yapan Ekinci, 1998-2000 dönemi ve 2000-2002 dönemi için Mimarlar Odası Genel Başkanlığı'na seçildi. 1993 yılından itibaren MSÜ Mimarlık Fakültesi-Şehir ve Bölge Panlama Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak, yüksek lisans öğrencilerine "Kentsel Planlamada Yerel Kimlik" ve "Koruma Politikaları" dersleri verdi., 1980'lerden itibaren Cumhuriyet gazetesinde yazıları çıkan Ekinci 1992 yılından bu yana da düzenli olarak köşe yazarlığı yapıyordu. 

Ekinci, "ÇED Köşesi" ve "Uygarlıkların izinde" köşelerinde Türkiye'nin dört bir köşesindeki kültür varlıklarına yönelik tahribatı gündeme taşıyordu. 

Cumhuriyet


Geri Dön