04 / 05 / 2024

Ali Nihat Gökyiğit Vakfı Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri'ni andı!

Ali Nihat Gökyiğit Vakfı Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri'ni andı!

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi baharı anlamlı bir törenle karşıladı. 122 yıl önce 527 bahriyeli ile birlikte Japon karasularında tayfuna yakalanarak batan Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Japon kiraz çiçekleri altında bu yıl 3'üncü kez anıldı



Doğal ve endemik bitki türleri ile İstanbul’un nefes alan sayılı yerlerinden biri olan Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, 7 Nisan Cumartesi günü düzenlenen renkli ve anlamlı etkinliklerle bahara merhaba dedi.

Bundan 122 yıl önce, 1890 yılında 527 bahriyeli ile birlikte Japon karasularına gömülen ve o tarihten sonra Türk-Japon halklarını birbirine yakınlaştıran Ertuğrul Fırkateyni Şehitlerinin bu yıl 3’üncü kez anıldığı törene, Japonya Başkonsolosu Katsuyoshi Hayashi, ANG Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nihat Gökyiğit ve askeri erkân katıldı.

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi düzenlenen etkinlikler, İstanbul’da dünyaya gelen Türk-Japon ailelerinin çocuklarının oluşturduğu Pamukgül Koto Grubu’nun dinletisi ile başladı. Ardından Deniz Kuvvetleri Bandosu Japonya’dan bir dostluk ziyareti dönüşünde, fırtınaya yakalanarak batan Ertuğrul Fırkateyni şehitleri anısına bir dinleti sundu.

Japon kiraz çiçeklerinin altında düzenlenen Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri anma töreninde konuşan ANG Vakfı Başkanı Ali Nihat Gökyiğit, trajik bir facia ile biten Ertuğrul Fırkateyni yolculuğunun Türk ve Japon halklarını çok yakınlaştırdığını belirterek, “İki millet arasında nesilden nesile aktarılacak bir dostluğun temellerini oluşturan şehitlerimizin dost ve kadirşinas Japon ulusunun bağrında huzur içinde yattıklarını hissediyorum” dedi.  Anma konuşmalarının ardından Ertuğrul Firkateyni’nde şehit olan 527 askerin adının yer aldığı şehitlik anıtı ziyaret edildi.

Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri anma töreninin ardından ziyaretçiler Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi içerisinde yer alan Karadeniz Bahçesi, menfez galeri sergileri, doğal bitkiler alanı ve İstanbul Bahçesi gezdi. Bahçede bulunan rengarek lale ve sümbüller ziyaretçilere unutulmayacak bir seyir zevki sunarken, gezinin ardından İstanbul bahçesinde bulunan anfi tiyatroda Karadeniz’in yerel seslerinden Bayar Şahin ziyaretçileri yöresel şarkılardan oluşan repertuarı ile coşturdu.

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi (NGBB)
1995 yılında Ali Nihat Gökyiğit tarafından eşi Nezahat Gökyiğit adına hatıra parkı oluşturulmak amacıyla kurulmuş ve başlangıçta ‘hatıra parkı’ amacına yönelik bir bitkilendirme ve ağaçlandırma planı uygulanmıştır. Daha sonra amaç değiştirilerek, bir botanik bahçesi olma yolunda çalışmalara başlanarak 2002 yılında halkın ziyaretine açılmış ve 2003 yılında adı Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi olarak değiştirilmiştir. NGBB, merkezi İstanbul’a %12 oranında yeşil alan sağlamasıyla İstanbullular için bir nefes alma noktası olmasının yanı sıra, bir araştırma, eğitim ve öğretim merkezidir.


Geri Dön