Ali Sami Yen'da Aşçıoğlu çekildi, kayyum gitti!
Projede yüzde 30 hissesi olan Aşçıoğlu, hisselerinin tamamını Torun Yapı’ya devretti. Bu devir işlemiyle, hakem kurulu tarafından yapılan işlemler ve kayyum atanmasına ilişkin karar hükümsüz hale geldi ve kayyum düştü
Mecidiyeköy Ali Sami Yen arazisinde Torunlar GYO, Aşçıoğlu İnşaat ve Kapıcıoğlu İnşaat ortaklığının anlaşmazlığına çözüm arayan hakem kurulunun, yönetime kayyum atamasının ardından ‘ihtilaf’ Aşçıoğlu’nun hisselerini devretmesiyle çözüldü.
Hisseleri Torun Yapı aldı
Hakem heyetinin 30 Mayıs’ta aldığı ihtiyati tedbir kararının ardından projeye kayyum atanması ve Torunlar GYO’nun kayyuma itirazının da reddedilmesinin ardından, aralarında suların durulmadığı ortaklar, hisse devir kararına vardı. Projedeki yüzde 65 hissesiyle büyük ortak konumunda olan Torunlar GYO, hisse devrine ilişkin, “Ali Sami Yen arazisine yapılacak projenin ortak yapısında değişiklik gerçekleşmiştir. Daha önce ‘Torunlar-Aşçıoğlu-Kapıcıoğlu Proje Ortaklığı’ olarak bilinen ortaklıkta, Aşçıoğlu İnşaat hisselerinin tamamını Torun Yapı’ya devretmiştir. Taraflar arasında yapılan sözleşme ile birlikte değişen proje ortaklığı neticesinde ortaklıktaki hisse dağılımı; Torunlar GYO yüzde 65, Torun Yapı yüzde 30, Kapıcıoğlu ise yüzde 5 olarak gerçekleşmiştir” açıklaması yapıldı.
Yapılan sözleşme ile birlikte hakem kurulu tarafından gerçekleştirilen işlemler ve kayyum atanmasına ilişkin kararın hükümsüz hale geldiğini ifade eden Torunlar GYO’nun açıklamasında “Böylelikle Ali Sami Yen projesinde ihtilaf çözüme kavuşmuştur. Yaşanan hukuki sürecin 1 milyar TL’nin üzerinde, önemli bir yatırım değerine sahip Ali Sami Yen projesinin inşaat sürecine herhangi bir etkisi bulunmuyor. Projemizin planlandığı gibi 2014 yılında tamamlanması hedefleniyor” denildi.
Sulhen değil kerhen
Hisselerini Torun Yapı’ya devreden Aşçıoğlu İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu ise, “Hisse devrinin sulhen yapıldığı belirtiliyor ancak kerhen yapıldı. Bu konu hakkında başka yorum yapmıyorum, belgeleri daha sonra açıklayacağım” diye konuştu.
Ali Sami Yen arazisinin proje süreci nasıl gelişti
Ali Sami Yen Stadı’nın arazisi Seyrantepe projesi kapsamında TOKİ tarafından ihale edilmişti. İhale kapsamında, ihaleyi alan firma Seyrantepe’de stad yapacak, buna karşılık arazi üzerinde de istediği projeyi yapacaktı.
Seyrantepe Spor Kompleksi’nin inşaatında yaşanan sorunlar nedeniyle, Ali Sami Yen Stadı arazisi bu projeden ayrıldı ve arazi tek başına ihaleye çıktı.
Nisan 2010’da yapılan ilk ihaleyi 416 milyon 500 bin lirayla Nurol-Aşçıoğlu grubu kazandı. Ancak 15 dakika süren ihalede TOKİ, verilen teklifi, ‘iyi ama yetersiz’ buldu ve ihaleyi iptal etti.
Mayıs 2010’da düzenlenen ikinci ihalede ise Aşçıoğlu tek başına sahne aldı ve 461.5 milyon liralık teklif vererek araziye proje yapma hakkını kazandı.
Ortaklık görüşmeleri
Projeyi gerçekleştirmek için ortaklık görüşmeleri yapan Aşçıoğlu önce Zorlu Holding ile masaya oturmuş, daha sonra bu ortaklık karara bağlanmamıştı. Bunun ardından Ekim 2010’da Aşçıoğlu İnşaat, Torunlar GYO ve Kapıcıoğlu ile ortaklık kurdu.
Ortaklıkta hisse yapısı Torunlar GYO’nun yüzde 65, Aşçıoğlu’nun yüzde 30 ve Kapıcıoğlu’nun yüzde 5 oldu.
Bu ortaklıktan sonra suların durulmadığı bir süreç başladı. Projenin 1 Nisan 2011’de yapılan tanıtım toplantısına Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu’nun katılmaması, ortaklar arasında bir sorun olduğunu ortaya çıkardı.
2012 Mart ayına gelindiğinde ise Aşçıoğlu İnşaat, mahkemeye başvurarak, hakem atanmasını talep etti ve davacı oldu.
Davalılar ise iddiaların asılsız olduğunu savunarak, davanın reddini istedi.
Mahkeme de 3 kişilik hakem heyetini, anlaşmazlıkların çözümü için görevlendirmişti.
Kurul kayyum atadı
Mahkeme, taraflar arasındaki ihtilafın çözümü için Prof. Hasan İşgüzar, Prof. Mehmet Ali Erten ve Prof. Mehmet Demir’den oluşan hakem kurulu atamıştı.
Atanan hakemler, ihtiyati tedbir kararı olarak kayyum atadı. Kayyuma da Yeminli Mali Müşavir Nihat İncekara ile Avukat Halil İbrahim Koca atandı.
Meltem Kara / HÜRRİYET