Ali Sami Yen'e en yüksek teklif Nurol-Aşçıoğlu'ndan!
Ali Sami Yen Stadyumu arsasının satışında en yüksek teklif Nurol-Aşçıoğlu Ortak Girişim Grubu'ndan geldi
Ali Sami Yen Stadyumu arsasının satışında en yüksek teklifi 416 milyon 500 bin lira ile Nurol-Aşçıoğlu Ortak Girişim Grubu verdi.
AA
---
Ali Sami Yen'in sahibi belli oldu!
TOKİ, Ali Sami Yen Stadı'nın arazisini 416.50 milyon TL'ye Nurol-Aşçıoğlu Ortak Girişim Grubu'nun oldu
Toplu Konut İdaresi (TOKİ), daha önce Seyrantepe Spor Kompleksi projesi ile birlikte değerlendirdiği Ali Sami Yen Stadı'nın arazisini, Seyrantepe'de yaşanan gelişmelerden sonra şimdi tek başına ihaleye çıkardı.
Ali Sami Yen Stadı'nın arazisinin satışına ilişkin ihale başladı. İhaleye Nurol-Aşçıoğlu Ortak Girişim Grubu ve Özyazıcı İnşaat katılıyor.
Açık artırmada minimum artırım miktarı 250 bin lira oldu. İhaledeki bedel 415 milyon lirayı geçti. Teklif tutarı 416 milyon 250 bine geldiğinde Nurol-Aşçıoğlu Ortak Girişim Grubu mola aldı.
Nurol-Aşçıoğlu aradan sonra 416 milyon 500 bin lira teklif edince, bu kez Özyazıcı İnşaat mola aldı.
Molanın ardından ihale 416.50 milyon TL ile Nurol-Aşçıoğlu Ortak Girişim Grubu'na kaldı.
İstanbul-Şişli'de bulunan 34 bin 640,43 metre kare yüzölçümlü, 1199 ada 384 parsel numaralı Ali Sami Yen Stadyumu arsası, 407 milyon 25 bin lira peşin muhammen bedel üzerinden satılıyor.
Açık artırma sonucunda en yüksek teklifi veren istekli, taşınmazı vadeli almak isterse yüzde 20'si peşin 48 ay vade ile ödeme yapabilecek. Arsa satışı, yüzde 18 KDV'den muaf olacak.
TOKİ, Ali Sami Yen Stadı'nın arsasını, Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenen ve bu yıl TOKİ ve Emlak Konut'un ilk kez katıldığı, Avrupa'nın en önemli, dünyanın sayılı emlak fuarlarından olan MIPIM'de de yabancı yatırımcıların dikkatine sunmuştu.
HaberTürk
--
Toplu Konut İdaresinin (TOKİ) Ali Sami Yen Stadyumunun arsasının satışı amacıyla bugün düzenlediği ihalede, en yüksek teklifi 416 milyon 500 bin lira ile Nurol-Aşçıoğlu Ortak Girişim Grubu verdi.
TOKİ'nin Bilkent'te bulunan merkezinde saat 14.30'da başlayan açık artırmaya 3 firma şartname almasına karşın, 2 firma katıldı.
TOKİ İhale Dairesi Başkanı Muhsin Soylu başkanlığında yapılan ihale, yaklaşık 15 dakika sürdü. İhalede, Nurol Ahçıoğlu grubunu Semih Kayaalp ve Muammer Çelik, Özyazıcı İnşaatı da Ahmet Özyazıcı temsil etti.
407 milyon 25 bin lira muhammen bedeli ile açılan ihalede 250 bin liralık artırım aralığı uygulandı. 415 milyon 750 bin liralık seviyede Nurol-Aşçıoğlu OGG bir ara istedi. Daha sonra başlayan açık artırmada Nurol-Aşçıoğlu OGG 416 milyon 500 bin liraya çıktı. Özyazıcı İnşaat bu seviyede bir ara istedikten sonra dönüşte yeni teklif vermeyeceğini bildirdi.
Böylece ihale teknik olarak sonuçlanmış oldu. TOKİ, bu ihaledeki teklifi daha sonra değerlendirecek.
Nurol-Aşçıoğlu OGG'nin temsilcileri ihaleye ve bedelin nasıl ödeneceğine ilişkin açıklamanın daha sonra Yaşar Aşçıoğlu tarafından yapılacağını söylediler.
İmar planı uyarınca söz konusu arsaya rezidans ve alışveriş merkezi yapılabilecek.
Şirket yetkilileri inşaatın bu yaz sonunda başlayabileceğini kaydettiler.
-34 DÖNÜMLÜK ARAZİ-
İstanbul-Şişli'de bulunan 34 bin 640,43 metrekare yüzölçümlü, 1199 ada 384 parsel numaralı olan Ali Sami Yen arazisi ihale şartnamesi gereği 10 dönümden fazlası yeşil alan olarak yapılacak.
İhalede en yüksek teklifi veren şirket, taşınmazı vadeli almak isterse yüzde 20'si peşin 48 ay vade ile ödeme yapabilecek. Arsa satışı, yüzde 18 KDV'den muaf olacak.
AA
Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler
Ali Sami Yen Stadı arazisi 416.5 milyon lira ile Nurol-Aşçıoğlu Ortak Girişim Grubunun oldu.
Yaşar Aşçıoğlu, "TOKİ, bedeli yüksek belirledi ama üzülmüyoruz. Para fakire ev olarak dönecek" dedi
İstanbul'un göbeğinde olduğu için "yüzük taşı" olarak nitelendirilen Ali Sami Yen Stadı arazisi 416 milyon 500 bin TL'ye Nurol-Aşçıoğlu Ortak Girişim Grubu'nun oldu. Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) Ali Sami Yen Stadı'nın arsasının satışı amacıyla dün düzenlediği ihalede en yüksek teklifi Nurol-Aşçıoğlu Ortak Girişim Grubu verdi.
15 DAKİKA SÜRDÜ
TOKİ'nin Bilkent'te bulunan merkezinde yapılan açık artırmada 3 firma şartname almasına karşın 2 firma katıldı. Nuraol-Aşçıoğlu Ortak Girişim Grubu ile Özyazıcı Grubu'nun çekiştiği ihalede 407 milyon TL olarak belirlenen muhammen bedelin üstüne çıkıldı. 250 bin TL'lik artırımlarla gerçekleştirilen ihale 15 dakika sürdü. 415 milyon 750 bin TL'ye kadar ara verilmeden devam eden ihalede ilk arayı Nurol-Aşçıoğlu Grubu aldı. Daha sonra Nurol-Aşçıoğlu OGG 416 milyon 500 bin liraya çıktı. Özyazıcı İnşaat ara istedikten sonra dönüşte yeni teklif vermeyeceğini bildirdi. Böylece ihale teknik olarak sonuçlanmış oldu. TOKİ, daha önce milyar lira düzeyinde gelirin telaffuz edildiği bu ihaledeki teklifi değerlendirip karara bağlayacak.
İsterse 48 ay taksitle ödeyebilecek
34 bin 640,43 metrekare yüzölçümlü Ali Sami Yen arazisinde inşaat ihale şartnamesi gereği 10 dönümden fazlası yeşil alan olarak yapılacak. Kazanan şirket, vadeli almak isterse yüzde 20'si peşin 48 ay vade ile ödeme yapabilecek. Satış, KDV'den de muaf.
Nurol Galatasaraylı Aşçıoğlu Trabzonsporlu
Nurol Grubu'nun patronu Oğuz Çarmıklı koyu bir Galatasaray taraftarı. Yaşar Aşçıoğlu ise Trabzonspor'u tutuyor. Aşçıoğlu, "Oğuz bey sıkı bir Galatasaraylı. O yüzden ortaya güzel bir proje çıkacaktır" diye konuştu.
Rezidans ve AVM içeren proje olacak
Aşçıoğlu, yürütmeyi durdurma kararı bulunan Likör Fabrikası ile Ali Sami Yen Stadı'nın arazisini birleştirerek ortak bir proje yapmayı hedeflediklerini söyledi. Daha önce mimar Emre Arolat tarafından her iki projeyi araziyi içeren bir proje çizdiren Aşçıoğlu, "Rezidans ve AVM'yi içeren bir proje düşünüyoruz. Yüzük taşı gibi şehrin tam ortasında olan bu projede yeşil alanı da İstanbulluların kullanımına açacağız" dedi. Mimar Emre Arolat ise her iki arazinin birleştirilmesinin İstanbul'un orta yerinde çok sıkışık alanda kalan projeyi geliştireceğini söyledi.
TOKİ bilerek yüksek tuttu
İhale sonrasında Yaşar Aşçıoğlu, ödemeyi nasıl yapacakları konusunda ortağı Nurol ile bir toplantı yaptıktan sonra karara varacaklarını söyledi. Aşçıoğlu, "TOKİ, bu araziyi çok istediğimizi ve yanındaki Likör Fabrikası'na da sahip olmamızdan dolayı burayı almak zoruna olduğumuzu biliyordu. Bu yüzden bedeli çok yüksek belirledi" dedi.
GS'nin yeni stadını alamadı
İhalenin yüksek bedeli için üzülmediklerini ifade eden Aşçıoğlu, "Buraya ödeyeceğimiz bedel TOKİ vasıtasıyla fakir fukaraya ev olarak geri döneceği için üzülmüyoruz" dedi. Aşçıoğlu İnşaat, ortak girişimle Tekel Likör Fabrikası ihalesini 415.7 milyon TL'ye almış ancak daha sonra yürütmeyi durdurma kararı çıkmıştı. Aşçıoğlu Seyrantepe ihalesine de girmiş ancak kazanamamıştı.
Sabah
Ali Sami Yen'e 416.5 milyon lira verdi, `Gol yedim' havasına girdi
Galatasaray'ın 46 yıllık Ali Sami Yen Stadyumu'nun arazisine en yüksek teklifi 416.5 milyon lira ile Nurol-Aşçıoğlu Ortak Girişim Grubu verdi. Halen dava süreci devam etmesine karşın Likör Fabrikası arazisi ile bu araziyi birleştirmeyi planlayan Yaşar Aşçıoğlu, "TOKİ burayı bizim almak zorunda olduğumuzu bildiği için piyasa değerinden yüksek çıktı. Başkan Erdoğan Bayraktar bize de bir gol attı, helal olsun" dedi.
TOPLU Konut İdaresi'nin (TOKİ) satışa çıkardığı Ali Sami Yen Stadyumunun arazisinin ihalesini 416.5 milyon lira teklif veren Nurol-Aşçıoğlu Ortak Girişim Grubu kazandı. Mecidiyeköy'deki Likör Fabrikası arazisinden sonra, buranın hemen yanındaki Ali Sami Yen Stadyumu'na da en yüksek teklifi ortağı Nurol ile birlikte veren Aşçıoğlu bu iki araziyi birleştirme planları yapıyor. Ancak Likör Fabrikası ihalesinde dava halen sürerken Aşçıoğlu, değeri toplam 724 milyon lirayı bulan bu arazilerin üzerinde `karma' bir proje yapmayı düşünüyor. Teklif ettikleri 416.5 milyon liranın çok yüksek olduğunu savunan Aşçıoğlu İnşaat Bakanı Yaşar Aşçıoğlu, "TOKİ burayı bizim almak zorunda olduğumuzu bildiği için bize bir gol attı, helal olsun" dedi.
Bize bir gol attı
İhale sonrasında görüştüğümüz Aşçıoğlu, "TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar akıllı ve başarılı bir bürokrat" derken, 416.5 milyon liralık teklifi şöyle değerlendirdi: "Bizim bu ihaleye gireceğimizi bildiği için muhammen bedeli 400 milyonun üzerine çıkardı. Daha önce arazinin ekspertiz değeri 250 milyon liraydı. Bize bir gol attı ama kendi isteğimizle veriyoruz bu parayı, helal olsun. Önemli olan burada kamunun kazancı., İstanbul'un kazancı. Sonuçta bu verdiğimiz para fakir fukaraya ev olarak gidecek. İçim rahat."
Daha fazla çıkamazdık
Muhammen bedelin yüksek olduğu için ihaleye katılım az olduğunu ifade eden Yaşar Aşçıoğlu, şunları söyledi: "Fiyat yüksek çıkmasaydı 20-30 tane firma girerdi. Bu rakamlarla kimsenin ihaleye gireceğini de düşünmüyorduk. Rakamın yüksek olduğunu herkes biliyordu. Biz de fiyatta daha fazla çıkmayı düşünmüyorduk. Fiyat yüksek olduğu için çok fazla vurulamaz diye düşündük. İhale devam ederken, biz bir kaç bin daha vursaydık çekiliyorduk. Çekilmeyi düşündük ve ara istedik. İhaledeki temsilcilerimiz ara esnasında bizi aradı, `çekilelim mi' diye sordular. `Bir kaç kez daha vurun, ondan sonra çekilin' dedik. Diğer grup çekilince arazi bize kaldı."
2 araziye `karma' proje
"Önemli olan İstanbul'a bir eser kazandırabilmek" diyen Aşçıoğlu, şöyle konuştu: " Araziyi Likör fabrikası arazisi ile birleştirip İstanbul'u rahatlatacak değer katacak bir proje yapmak istiyoruz. Henüz fizibilite yapmadık. Önce fizibilite yapacağız, Nurol dünya devi bir firma. Dünyanın her ülkesinde yapılar yapıyor. Çıkan sonuca göre projeyi yönlendireceğiz. Mutlaka karma olacak. Otel, konut, işyeri, çarşı, kültür merkezi olmasını planlıyoruz. 20 küsür dönüm parklı, yürüyüş alanlı olacak."
46 yıllık stadyumun arazisi için 2 firma 15 dakika yarıştı
RESMİ olarak 1964 yılında açılan 46 yıllık stadın ihalesi yaklaşık 15 dakika gibi kısa bir sürede tamamlandı. Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ), Seyrantepe'de yaşanan gelişmelerden sonra tek başına 407 milyon lira muhammen bedelle satışa çıkardığı Ali Sami Yen Stadı'nın açık artırmasına 3 firma şartname almasına karşın, Nurol-Aşçıoğlu Ortak Girişim Grubu ve Özyazıcı İnşaat olmak üzere iki firma katıldı. TOKİ İhale Dairesi Başkanı Muhsin Soylu'nun yönettiği ihalede en az teklif artırımı 250 bin lira olarak belirlendi. İhale hızlı bir şekilde başladı ve ilk 3 dakikada fiyat 415 milyon lirayı geçti. Özyacızı İnşaat'ın 416 milyon 250 bin lira teklif vermesinin ardından Nurol-Aşçıoğlu Ortak Girişimi mola istedi. Molanın ardından Nurol-Aşçıoğlu'nun 416 milyon 500 bin teklif vermesi üzerine, ara isteyen taraf Özyazıcı İnşaat oldu. Aranın ardından Özyazıcı İnşaat'ın teklifini artırmaması üzerine ihaleyi 416 milyon 500 bin lira üzerinden Nurol-Aşçıoğlu Ortak Girişim Grubu kazandı. TOKİ'nin ihale komisyonu, ihaleyi değerlendirip en çok 1 hafta içinde karar verecek. Arsa satışı, yüzde 18 KDV'den muaf olacak. 416.5 milyon liralık bedelin yüzde 20'si peşin 48 ay vade ile ödeme yapabilecek.
Trabzonsporlu Aşçıoğlu Galatasaray'a bir jest yapmaya hazırlanıyor
YAŞAR Aşçıoğlu, Ali Sami Yen arazisi üzerinde inşa edeceği projede Galatasaray Kulubü'nün bir hatırasını yaşatmayı düşündüklerini de açıkladı. Aşçıoğlu, yıkılan Ali Sami Yen Stadı'nın parçalarının taraftarlara, koleksiyonerlere satılıp satılmayacağı konusunda ise şunları söyledi: "Satış protokol gereği Galatasaray Kulübü tarafından yapılacak. Galatasaray Kulubü satma taahhüdünde bulunacak. Biz daha önce Beşiktaş'ın projesini de yaptık. Şimdi de Galatasaray'ı yapıyoruz. İnşallah Trabzon ve Fenerbahçe'ye de proje yapmak nasip. Çünkü ben Trabzonsporluyum."
Hürriyet/Meltem Kara
Ali Sami Yen ile Likör birleşiyor
Ali Sami Yen ihalesine en yüksek teklifi 416.5 milyon lirayla Aşçıoğlu-Nurol ortaklığı verdi. Aşçıoğlu, ihalenin 407 milyon liradan başlaması konusunda, "TOKİ kazanacağımızı biliyordu, fiyatı yüksek tuttu" dediAylardır gündemde olan Ali Sami Yen Stadyumu'nun ihalesinde ilk sahne dün tamamlandı. Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) satışa çıkardığı 34 bin 640 metrekarelik arsaya en yüksek teklifi veren isim Nurol-Aşçıoğlu Konsorsiyumu oldu. 416 milyon 500 bin TL'lik teklifi kazanan konsorsiyumda Aşçıoğlu'nu temsil eden Yaşar Aşçıoğlu, arsaya verilen teklifin yüksek olduğunu vurguladı. Arsanın ekspertiz değerinin aslında 250 milyon TL olduğunu belirten Aşçıoğlu, "Çok yüksek bir bedel ödeyeceğiz. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, ihaleyi bizim kazanacağımızı biliyordu. Bunun için muhammen bedeli yüksek tuttu" dedi.
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Ali Sami Yen Stadyumu arazisiyle ilgili şubatta yaptığı açıklamada 1 milyar 200 milyon dolar civarında hasılat beklediğini ifade etmişti.
`Dava açarlarsa uğraşırız'
Aşçıoğlu İnşaat, Ofton, Meydanbey ve Omak inşaat firmalarıyla Likör fabrikasının arazisi için açılan ihaleyi de 307 milyon 500 bin TL ile kazanan isim olmuştu. Şimdi gözler, Nurol ile birlikte Ali Sami Yen Stadyumu ihalesini kazanan Aşçıoğlu'nun bu iki arazinin üzerinde nasıl bir proje gerçekleştireceğinde. TMMOB'un açtığı dava üzerine İstanbul 10. İdare Mahkemesi, arazinin nazım imar planı üzerindeki değişiklik hakkında yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Aşçıoğlu'nun Milliyet'e yaptığı açıklama, Ali Sami Yen için de bir dava açılması endişesi taşıdıkları yönünde. Aşçıoğlu şöyle dedi:
"İhale onaylanırsa buraya Likör Fabrikası arsası ile birleştirmeyi düşünüyoruz. Likör Fabrikası ile ilgili açılmış davalar sürüyor. Ali Sami Yen'le ilgili dava da açılırsa mahkemenin sonucunu bekleriz. Hem yüksek bedel ödedik hem de davalarla uğraşacağız."
Toplam 60 bin metrekare
İki arsanın birleştirilmesiyle toplamda 60 bin metrekarelik bir büyüklüğün elde edileceğine dikkat çeken Yaşar Aşçıoğlu, burada geliştirecekleri proje hakkında şöyle konuştu:
"Toplamda 60 bin metrekerilik arsa olacak Yerin üstünde 200 bin metrekare inşaat alanı olan bir proje gerçekleştirecek. 100 bin metrekare de alışveriş merkezimiz var. Toplamda 300 bin metrekare inşaat yapacağız. Daha önceki fizibilitelerimizde Ali Sami Yen için 300, Likör Fabrikası için de 250 milyon dolar harcamayı planlamıştık. Böylece yapılacak komplekse toplamda harcayacağımız rakam 550 milyon dolara ulaşacak."
ADIM ADIM İHALE
TOKİ'nin Ankara Bilkent'teki merkezinde gerçekleştirilen ihale saat 14.30'da başladı. Açık artırma için üç firma şartname aldı. İhaleye katılan isimler ise Nurol-Aşçıoğlu Ortak Girişim Grubu ve Özyazıcı oldu. TOKİ İhale Dairesi Başkanı Muhsin Soylu Başkanlığı'ndaki ihale, yaklaşık 15 dakika sürdü. Açık artırmada tahmini bedel, 407 milyon 25 bin TL'den başlatılırken, minimum artırım miktarı 250 bin TL olarak belirlendi.
İhalede teklif tutarı 416 milyon 250 bine geldiğinde Nurol-Aşçıoğlu Ortak Girişim Grubu mola aldı. Nurol-Aşçıoğlu aradan sonra 416 milyon 500 bin TL teklif edince, bu kez Özyazıcı İnşaat mola aldı. Molanın ardından ihale, 416 milyon 500 bin TL ile Nurol-Aşçıoğlu Ortak Girişim Grubu'nda kaldı.
Nurol-Aşçıoğlu'nun araziye vadeli almak istemesi durumunda yüzde 20'si peşin 48 ay vade ile ödeme yapabilecek. Arsa satışı, yüzde 18 KDV'den muaf olacak.
SEYRANTEPE PROJESİNDEN NASIL KOPTU?
TOKİ, daha önce Ali Sami Yen Stadı'nın arsasını Seyrantepe Projesi kapsamında ihale etmişti. Bu kapsamda ihaleyi alan firma Seyrantepe'yi yapacak, buna karşılık Ali Sami Yen arazisi üzerinde de istediği projeyi uygulayabilecekti. Ancak, Seyrantepe Spor kompleksinin inşaatında yaşanan sorunlar nedeniyle Ali Sami Yen Stadı arazisi bu projeden ayrıldı ve arazinin ayrıca değerlendirilmesine karar verildi. İhaleye katılımı artırmak için imar planının iptaline karşı firmaları rahatlatmak için şartnamede de iyileştirmeler yapıldı.
ARAZİYE NE YAPILABİLECEK?
TOKİ, dün yapılan ihaleye katılımı sağlamak ve artırmak için şartnamede iyileştirmeler yapmıştı. Teklif sahiplerinin imar planının iptali tereddütünü gidermek için yapılan değişikliklere göre, arsa üzerinde şunlar yapılabilecek:
- Arsaya 52 bin metrekare bodrum, 86 bin 600 metrekare yerüstü olmak üzere toplam 138 bin 600 metrekare iskan edilebilecek şekilde inşaat yapılabilecek.
- Zeminin altında 2 kat bodrum iskan edilebilecek, 3 kat da otopark olarak kullanılabilecek. Bir bodrum katı İstanbul Büyükşehir belediyesi tarafından otopark olarak kullanılacak.
- Otel, iş merkezi, rezidans, ofis, büro, alışveriş merkezi, sinema, tiyatro, eğlence merkezi, çok katlı mağaza, müze, kütüphane, sergi salonu, kültür tesisleri, restoran, gazino, yönetim binaları, banka ve finans kurumları gibi ticari fonksiyonlar yer alabilecek alanlar, planda yaklaşık 23 bin 100 metrekare olarak görünüyor.
- Alanın 10 bin metrekarelik bölümü rekreasyona ayrılırken, burada 500 metrekare inşaat yapılabilecek. Bu alanda, çeşmeler, oyun alanları, otoparklar ve yeşil bitki örtüsü yer alabilecek. Avan projesine göre büfe, lokanta, gazino, çayhane gibi tek katlı ve yüksekliği 3.5 metreyi geçmeyen, geçici yapılar yapılabilecek.
- 850 metrekarelik alan belediyeye bırakılacak.
Tebernüş Kireçci
Ali Sami Yen'e, en yüksek teklif komşu arsanın sahibinden geldi
İstanbul'un en değerli arazilerinden biri üzerine kurulu Ali Sami Yen Stadyumu'nun satış ihalesine en yüksek teklif 416 milyon 500 bin lira ile Aşçıoğlu-Nurol Ortak Girişim Grubu'ndan geldi.
Aşçıoğlu İnşaat, daha önce de Sami Yen'in hemen bitişiğinde bulunan Tekel'in eski likör fabrikası arazisini 415,7 milyon TL bedelle satın almıştı. Sami Yen ihalesinin onaylanması halinde Aşçıoğlu'nun her iki arazi üzerinde ortak bir proje yapabilecek. Öte yandan TOKİ, ihalede yaklaşık 1 milyar TL gelir bekliyordu. Ancak rakam hedefin yarısına bile ulaşamadı. İhaleyi kazanan Aşçıoğlu inşaatın patronu Yaşar Aşçıoğlu Trabzonsporlu, Nurol Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Çarmıklı ise Ankaragücü'nün eski başkanlarından.
TOKİ'nin Bilkent'te bulunan merkezinde dün saat 14.30'da başlayan açık artırma için 3 firma şartname almıştı ancak 2 firma teklif verdi. TOKİ İhale Dairesi Başkanı Muhsin Soylu başkanlığında yapılan ihale yaklaşık 15 dakika sürdü. Oturumda, Nurol-Aşçıoğlu grubunu Semih Kayaalp ve Muammer Çelik, Özyazıcı İnşaat'ı da Ahmet Özyazıcı temsil etti. 407 milyon 25 bin lira muhammen bedeli ile açılan ihalede 250 bin liralık artırım aralığı uygulandı. 415 milyon 750 bin liralık seviyede Nurol-Aşçıoğlu ortak girişim grubu mola istedi. Daha sonra başlayan artırmada Nurol-Aşçıoğlu 416 milyon 500 bin liraya çıktı. Özyazıcı İnşaat bu seviyede mola istedikten sonra dönüşte yeni teklif vermeyeceğini bildirdi. Böylece ihale teknik olarak sonuçlanmış oldu. TOKİ, bu ihaledeki teklifi daha sonra değerlendirecek. Nurol-Aşçıoğlu ortak girişim grubunun temsilcileri ihaleye ve bedelin nasıl ödeneceğine ilişkin açıklamanın daha sonra Yaşar Aşçıoğlu tarafından yapılacağını söyledi. Mecidiyeköy'deki 34 bin 640 metrekare yüzölçümüne sahip arsaya rezidans ve alışveriş merkezi yapılabilecek. Arazinin, ihale şartnamesi gereği 10 dönümden fazlası yeşil alan olacak. İhaleyi kazanan şirket, taşınmazı vadeli almak isterse yüzde 20'si peşin 48 ay vade ile ödeme yapabilecek. Satışı yüzde 18 KDV'den muaf.
Zaman
Ali Sami Yen'deki son derbi 416.5 milyona Aşçıoğlu'nun
İki yıl önce Ali Sami Yen'in yanındaki likör arazisini 415 milyon liraya alan Aşçıoğlu, aynı parayı bu kez stad için verdi. Aşçıoğlu, buraya ortağı Nurol'la 41 katlı gökdelen dikecek
Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) satışa çıkardığı Galasaray'ın stadı Mecidiyeköy'deki Ali Sami Yen'in 34 bin 640 metrekarelik arazisini 416.5 milyon liraya Aşçıoğlu ve Nurol ortak girişim grubu aldı. 2008 yılında stadın yanındaki 23 bin 711 metrekarelik Tekel'in likor fabrikası arazisini 415 milyon liraya alarak o dönemin satış rekorunu kıran Aşçıoğlu, Cimbom'un stadını da alarak iki araziyi birleştirme hedefine ulaştı. Merkez Bankası'nın dünkü dolar alış kuruna göre arazinin dolar bazındaki fiyatı ise 286.6 milyon dolar oldu. Buna göre stad arazisinin metrekare satış fiyatı da 8 bin 200 dolara çıktı. Likör fabrikasının arazisinde ise fiyat 14 bin 700 dolar olmuştu. Dün Ankara'da yapılan ihale saat 15.30'da başladı ve molalarla birlikte 20 dakika sürdü. 407 milyon 250 bin olarak belirlenen muhammen bedel üzerinden 250 binlik artışlarla yapılan açık artırmada, Özyazıcı ve Aşçıoğlu-Nurol ekipleri yarıştı. Açık artırmayı yöneten münadi bir ara 250 bin lira yerine 1 milyonluk artırımlar yaptı. Şirketler ihale heyecanıyla ilk başta bunlara da bayrak kaldırdı. Yapılan uyarı üzerine milyonluk peyler iptal edildi ve en son teklifin 416 bin 250 bin lira olduğu belirtildi.
İLK MOLAYI AŞÇIOĞLU ALDI
Bu aşamada ilk molayı Aşçıoğlu-Nurol Grubu aldı. Özyazıcı İnşaat'ın verdiği 416 milyon 250 bin liralık teklif geçerli iken, Aşçıoğlu-Nurol Grubu salona döndü ve rakamı 416.5 milyona çıkardı. Bu kez de Özyazıcı mola aldı ve çekildiklerini belirtti. Böylece tarihi ihale Aşçıoğlu-Nurol'un oldu.
o EKONOMİ SERVİSİ
`TOKİ Başkanı akıllı bürokrat, muhammen bedeli yüksek tuttu'
Aşçıoğlu İnşaat Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, ihale sonrası yaptığı açıklamada arazinin ekspertiz değerinin 250 milyon lira olduğunu belirterek "TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar iyi bürokrat, akıllı bir yönetici. Likör fabrikası arazisi nedeniyle burayı almayı çok istediğimizi biliyordu. Bu nedenle fiyatı yüksek tuttu. Biz memnunuz. Çünkü burası tek taş pırlanta hem de ben doğma büyüme Mecidiyeköylü'yüm" dedi.
STATTA 2.5 EMSAL İNŞAAT İZNİ VAR
Likör arazisine verilen 415 milyonluk fiyatla, Ali Sami Yen'e verilen fiyatı karşılaştırmanın yanlış olacağını belirten Aşçıoğlu "Ali Sami Yen arsasındaki imar durumu 2.5 emsal. Likör arazisinde ise 3 emsal. Ali Sami Yen'de kat sınırı ise 41" dedi. Bodrum katlarının İstanbul Belediyesi'ne verileceğini de belirten Aşçıoğlu "Binaya metro bağlantısı olacak" dedi.
Komşu arazileri birleştirecek 300 milyon dolar harcayacak
Likör fabrikası arazisine yapılacak projeden 1 milyar liralık ciro hedeflerinin olduğunu belirten Yaşar Aşçıoğlu "Likör arazisine iki kule yapacaktık. Şimdi burayı da alınca yeni projeler gündeme gelecek. İlk etapta görünen yatırım miktarı 300 milyon doları bulur. Ortağımız Nurol da dünya devi bir şirket. Türkiye'ye yakışan bir proje yapacağız" diye konuştu. Aşçıoğlu, ihaleyle ilgili son kararı TOKİ kurulunun vereceğini de söyledi. Öte yandan İhalede, Nurol-Ahçıoğlu grubunu Semih Kayaalp ve Muammer Çelik, Özyazıcı İnşaatı da Ahmet Özyazıcı temsil etti.
10 bin m2 yeşil alan
Cimbom'un stadına residence ve alışveriş merkezi yapılabilecek. İnşaatın yaz sonunda başlaması planlanıyor. Arazinin 10 bin metrekaresine ise yeşil alan yapılacak.
KOLTUKLARI KULÜP SATACAK
Aşçıoğlu ve Nurol ortak girişim grubu, taşınmazı vadeli almak isterse yüzde 20'si peşin 48 ay vade ile ödeme yapabilecek. Satış, yüzde 18 KDV'den muaf olacak. Stattaki koltukları ise Galatasaray Kulübü'nün satması kararlaştırıldı.
Star
BJK'nin Fulya'sını yaptı, şimdi GS'nin Ali Sami Yen'ini aldı!
Ali Sami Yen ihalesini 416.5 milyon TL ile Nurol-Aşçıoğlu konsorsiyumu kazandı. Aşçıoğlu bundan önce de Fulya Projesi'ni hayata geçirmişti
TOKİ'nin uzun süredir beklenen Ali Sami Yen Stadyumu'nun arsasına ilişkin ihale dün TOKİ'nin Bilkent'te bulunan merkezinde gerçekleştirildi. Arsa 416 milyon 500 bin TL ile ihalede en yüksek teklifi veren Nurol-Aşçıoğlu Ortak Girişim Grubu'nun oldu. 3 firmanın şartname almasına karşın Nurol-Aşçıoğlu Grubu ile Özyazıcı İnşaat'ın katıldığı ihale yaklaşık 15 dakika sürdü. Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, ihalenin ardından yaptığı açıklamada, daha önce de Ali Sami Yen'in yanındaki Likör Fabrikası arazisini 415 milyon 750 bin liraya aldıklarını hatırlattı. Bizim iki yeri birleştirip daha geniş bir alan yaratmamız için bu ihaleyi almamız gerekiyordu ve aldık' dedi. Nurol Aşçıoğlu OGG, taşınmazı vadeli almak isterse yüzde 20'si peşin 48 ay vade ile ödeme yapabilecek. Arsa satışı, yüzde 18 KDV'den muaf olacak. Aşçıoğlu, bundan önce de Beşiktaş'ın Fulya Projesi'ni hayata geçirmişti.
TS ile GS ortak oldu!
FENERBAHÇE camiasından 'Ali Sami Yen'i biz alacağız' yönünde açıklamalar gelirken, stat arazisi Fenerbahçelilere gitmedi. Nurol'un patronu Nurettin Çarmıklı Galatasaraylı. Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu da Trabzonsporlu. Bu arada, TOKİ tarafından hazırlanan plana göre, araziye 138 bin 600 metre karelik inşaat yapılabilecek.
Akşam/Deniz Çiçek
TOKİ 1 milyar umdu, Ali Sami Yen 400'e gitti
Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) 1 milyar dolar gelir hedefiyle düzenlediği Ali Sami Yen Stadı ihalesine en yüksek teklifi, 416.5 milyon dolarla Nurol-Aşçıoğlu Ortak Girişim Grubu (OGG) verdi. Aşçıoğlu İnşaat daha önce stadın yanında bulunan Likör Fabrikası arazisini de almıştı.
TOKİ'nin Bilkent'te bulunan merkezinde cuma günü yapılan açık artırmaya 3 firma şartname almasına karşın 2 firma katıldı. TOKİ İhale Dairesi Başkanı Muhsin Soylu başkanlığında yapılan ihale, yaklaşık 15 dakika sürdü. İhalede, Nurol-Aşçıoğlu Grubu'nu Semih Kayaalp ve Muammer Çelik, Özyazıcı İnşaatı da Ahmet Özyazıcı temsil etti. 407 milyon 25 bin TL muhammen bedelle açılan ihalede 250 bin TL'lik artırım aralığı uygulandı. 415 milyon 750 bin TL seviyede Nurol-Aşçıoğlu OGG bir ara istedi. Daha sonra başlayan açık artırmada Nurol-Aşçıoğlu OGG, 416 milyon 500 bin TL'ye çıktı. Özyazıcı İnşaat, bu seviyede bir ara istedikten sonra dönüşte yeni teklif vermeyeceğini bildirdi. TOKİ, ihaledeki teklifi daha sonra değerlendirecek. İmar planı uyarınca söz konusu arsaya rezidans ve alışveriş merkezi yapılabilecek. Şirket yetkilileri, inşaatın bu yaz sonunda başlayabileceğini kaydetti.
Dünyanın en önemli statları arasında yer alan Ali Sami Yen, adını Galatasaray'ın kurucusundan aldı. Resmi açılışı 20 Aralık 1964'te Türkiye-Bulgaristan karşılaşmasıyla yapılan stadyum, 49 yıllığına Galatasaray Futbol Takımı'na kiralanmıştı. Galatasaray bu statta Avrupa'nın birçok ünlü kulübünü yenmişti. Bunlar arasında Real Madrid, AC Milan, FC Barcelona, Manchester United, Juventus, Liverpool, Bologna gibi Avrupa'nın üst düzey kulüpleri bulunuyor.
İstanbul Şişli'de bulunan 34 bin 640,43 metrekare yüzölçümlü, 1199 ada 384 parsel numaralı olan Ali Sami Yen arazisinin ihale şartnamesi gereği 10 dönümden fazlası yeşil alan olarak yapılacak.
Satış KDV'den muaf olacak
İhalede en yüksek teklifi veren şirket, taşınmazı vadeli almak isterse yüzde 20'si peşin 48 ay vade ile ödeme yapabilecek. Arsa satışı, yüzde 18 KDV'den muaf olacak. TOKİ, 34 bin 640 metrekare büyüklüğündeki Ali Sami Yen Stadı arazisini daha önce Seyrantepe Spor Kompleksi projesiyle birlikte değerlendirmişti. Ancak Seyrantepe Stadı inşaatında yaşanan gecikmeden sonra ihale iptal edildi ve spor kompleksinin yapım işi ile Ali Sami Yen arazisine yapılacak ticari kompleks işi birbirinden ayrıldı.
`Ben Mecidiyeköy çocuğuyum'
Mecidiyeköy'deki eski Likör Fabrikası arazisini alan, ancak üzerine yapacağı proje yargıya takılan Aşçıoğlu İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, daha önce de Ali Sami Yen'in yanındaki Likör Fabrikası arazisini 415 milyon 750 bin TL'ye aldıklarını hatırlattı. Aşçıoğlu, "Aslında Ali Sami Yen arazisinin değeri 250 milyon TL. Fakat TOKİ bizim buraya ihtiyacımız olduğunu bildiği için fiyatı yüksekten çıktı. Bizim iki yeri birleştirip daha geniş bir alan yaratmamız için bu ihaleyi almamız gerekiyordu ve aldık. Mecidiyeköy çocuğuyum, doğma büyüme oralıyım. Ali Sami Yen arazisi de bölgenin yüzük taşı, kâr ikinci planda. Fiyat yüksek ama önemli olan İstanbul'a, Türkiye'ye bir eser kazandırabilmek" dedi.
Yaşar Aşçıoğlu, araziyi Likör Fabrikası arazisi ile birleştirip İstanbul'u rahatlatacak, değer katacak bir proje istediklerini de ifade etti. Aşçıoğlu, yıkılan Ali Sami Yen Stadı'nın parçalarının taraftarlara, koleksiyonerlere satışının ise protokol gereği Galatasaray Kulübü tarafından yapılacağını söyledi. Aşçıoğlu ödemenin nasıl yapılacağının ise ortakları Nurol ile toplantı yaptıktan sonra belli olacağını aktardı.
1 MİLYAR LİRA KONUŞULUYORDU
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, daha önce yaptığı bir açıklamada, önce arsa satışını deneyeceklerini, yeterli teklif gelmezse, hasılat paylaşımı yöntemiyle tekrar satışa sunacaklarını söylemişti. Erdoğan Bayraktar, "Arsa için 250 milyon TL ekspertiz değeri belirlendi. Ancak biz buradan daha fazla gelir bekliyoruz. Arsa değeri için 800 milyon TL ile 1 milyar TL gibi değerler ifade ediliyor. Bu ancak uygulama projesinin değeri olabilir" diye konuşmuştu.
ALİ SAMİ YEN'İ DEVLET KORUMALI
Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği Şehir Plancıları Odası ise yaptığı bir açıklamayla ihaleye tepki gösterdi. İhalede kamu yararı olmadığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Ali Sami Yen Stadı'nın satışında kamu yararı olmadığı, aksine kamunun zarara uğratıldığı gerçeği görülmelidir. Kamu mülkiyetinde çok az donatı alanı ve bunlar için tahsis edilebilecek kısıtlı sayıda gayrimenkul kalmış olan İstanbul gibi bir kentte, kamu arazilerinin ticaret+turizm gibi fonksiyonlara ayrılması ve sonrasında satılması, ileride bu alanda yapılması planlanan ya da planlanacak olan donatı alanları açısından da sıkıntılar yaratacaktır. Bu alanlar, halkın ortak malıdır ve devletin kurumları tarafından korunması gerekmektedir."
Referans