26 / 11 / 2024

Yaşar Aşçıoğlu Ali Sami Yen'in satış kârına netlik getirdi!

Yaşar Aşçıoğlu Ali Sami Yen'in satış kârına netlik getirdi!

Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, Ali Sami Yen'in satış karına netlik getirdi




Ali Sami Yen arsasının ihalesine Nurol Grubu ile birlikte 416 milyon 500 bin TL teklif eden Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, "Burada yapacağımız kar 80 ile 120 milyon TL arasında değişiyor. Kamuoyunda 1 milyar TL'lik arsayı 415 milyon TL'ye satın alıyormuşuz gibi bir hava estiriliyor. Buranın toplam satış bedeli 1 milyar ile 1 milyar 200 milyon TL arasında değişiyor. Arsa bedeli olarak 416 milyon 500 bin TL yüksek bir bedel. Likör fabrikası bende olduğu için bu parayı verdim. Yoksa TOKİ'nin ekspertiz değerleri ortada. Buranın değeri 250 milyon TL. Likör Fabrikası olmasaydı 300 milyon TL'nin kesinlikle üstüne çıkmazdım" dedi.
 
34 bin metrekarenin 10 bin metrekaresinin parka dönüştürüleceğini hatırlatan Aşçıoğlu, yapılacak 2 veya 3 kulenin taban oturumunun 3 bin 500 metrekareyi geçmeyeceğini buna göre arsanın neredeyse 30 bin metrekaresinin yeşil alan olarak kullanılacağını kaydetti.
 
Yapılacak projenin bodrumundaki 30 bin metrekare alanın İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne otopark olarak verileceğini hatırlatan Aşçıoğlu konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Likör Fabrikası'nın ihalesi dünya emlak ve para piyasalarının tavan yaptığı 2008 yılının Temmuz ayında gerçekleştirildi. 24 bin metrekare arsanın 71 bin metrekare inşaat izni var. Hasılat paylaşımında biz buraya 415 milyon TL verdik. Şimdi ise Ali Sami Yen arsana yapılacak inşaatın toplamı 86 bin metrekare. Verdiğimiz rakam ortada. Dünya piyasaları dip yaptı. Türkiye emlak piyasasının koşulları ortada. Biz tüm riskleri alarak bu parayı ödemeye hazırız. Stadyumu gelecek sene teslim alacağız. Odaların ve derneklerin açtığı davaların ne zaman sonuçlanacağını bilmiyoruz. İnşaata ne zaman başlayacağımız belli değil. Buradan kazanacağımız para, ödediğimiz paranın 3 yıllık getirisine eşit. Ali Sami Yen'in arsasına proje yapmak ticari açıdan cazip değil. Nurol gibi dünya devi bir şirketle, bizim gibi residence alanında Türkiye'nin 1 numaralı uzmanı olan bir şirket İstanbul'a kalıcı bir eserle imza atmak için tüm riskleri göze alarak bu ihaleye girdi"
 
İhalede 100 milyon TL'nin üzerinde fazla ödeme yapmalarına  TOKİ  Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın açık gözlülüğünün etkili olduğunu hatırlatan Yaşar Aşçıoğlu bu konuda şunları söyledi: "İhale sürecinde Likör Fabrikası arsasına talip olduğumuzu söyledik. Başkan da bunu iyi değerlendirdi. En fazla 300 milyon TL ödeyeceğimiz arsaya 100 milyon TL'den fazla ödeme yapmamızı sağladı. Canı sağ olsun. Yeter ki İstanbul'a imzamızı atacak bir projeyi hayata geçirelim. Gerisi önemli değil"
 
İhale için dünya çapında bir çok şirketin kapısını çaldıklarını ifade eden Yaşar Aşçıoğlu, "Bin ladinler, Credit Suisse, Damac ve Hinduja gibi şirketlerle görüştüm. Hiçbir şirkete burası fizibil gelmedi. Hatta bizim Likör fabrikasını aldığımız yabancı ortağımızla da temasımız oldu. O da sıcak bakmadı. Konuyu ihaleden iki gün önce Nurol'a açtım.  Osman ağbi ile, ağbi-kardeş ilişkimiz var. Hemen kabul etti. Biz de ihaleye girdik" dedi.
Tebernüş Kireçci

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

100 milyon TL fazladan verdik
Ali Sami Yen Stadyumu arsasının ucuza ihale edildiği söylentilerini, Aşçıoğlu, "100 milyon TL de fazla verdik" sözleriyle cevapladı

Ali Sami Yen Stadyumu'nun 34 bin 640 metrekarelik arsası için 16 Nisan 2010'da düzenlenen ihaleyi, Nurol - Aşçıoğlu Konsorsiyumu kazanmıştı. Ancak, konsorsiyumun 416 milyon 500 bin TL'lik teklifle ihaleyi almış olması, pek çok kesimden de eleştiri almasını beraberinde getirmişti.
Çünkü, kamuoyunda Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu'nun da söylediği gibi, arsanın asıl bedelinin 1 milyar TL olduğu yönünde bir düşünce vardı.
Ali Sami Yen'in yanındaki yaklaşık 24 bin metrekarelik Likör fabrikası arazisinin ihalesini 307 milyon 500 bin TL ile kazanan konsorsiyumda da  yer alan dört isimden biri olan Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, bu konudaki eleştirileri cevapladı.

Başkan Bayraktar'da etkili oldu
Ali Sami Yen Stadyumu üzerinde geliştirecekleri projeden elde edecekleri kârın en fazla 80 ile 120 milyon TL arasında değişeceğini belirten Aşçıoğlu, şöyle konuştu: "Kamuoyunda 1 milyar TL'lik arsayı 415 milyon TL'ye satın alıyormuşuz gibi bir hava estiriliyor. 
Arsa bedeli olarak 416 milyon 500 bin TL yüksek bir bedel. Likör fabrikasının arazisi bende olduğu için bu parayı verdim. Yoksa, TOKİ'nin 250 milyon TL'lik ekspertiz değeri ortada.  Eğer, satın aldığımız Likör fabrikasi arazisi olmasaydı, kesinlikle 300 milyon TL'nin  üstüne çıkmazdım. 100 milyon TL fazla ödeme yapmamızda TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar da etkili oldu. Canı sağ olsun. Yeter ki İstanbul'a imzamızı atacak bir projeyi hayata geçirelim. "

`Ladin'in kapısını bile çaldık'
İhaleye katılabilmek için dünya çapındaki birçok şirketin kapısını çaldıklarına dikkat çeken Yaşar Aşçıoğlu, bu sürecin de oldukça yorucu geçtiğini vurguladı.  Aşçıoğlu şöyle konuştu:?
"Bin Ladinler, Credit Suisse, Damac ve Hinduja gibi şirketlerle görüştüm. Hiçbir şirkete burası fizibil gelmedi. Hatta bizim, Likör fabrikasını aldığımız yabancı ortağımızla da temasımız oldu. O da sıcak bakmadı. Konuyu ihaleden iki gün önce Nurol'a açtım. İlişkilerimiz kardeş-ağbi düzeyinde. Hemen kabul edildi. Biz de ihaleye girdik."
34 bin metrekarelik arsanın 10 bin metrekaresinin parka dönüştürüleceğini belirten Aşçıoğlu, kulelerin taban oturumunun 3 bin 500 metrekareyi geçmeyeceğini söyleyerek, "Neredeyse 30 bin metrekare yeşil alan olacak" dedi.

`RİSKLERİ VAR, TİCARİ AÇIDAN CAZİP DEĞİL'
Bu tür arazilerde inşaat yapmanın başka riskleri de içerdiğini ileri süren Yaşar Aşçıoğlu, Likör arazisi için oda ve derneklerin açtığı davalar olduğunu ve bu davaların ne zaman sonuçlanacağını bile bilmediklerini vurguladı. Aşçıoğlu, "İnşaata ne zaman başlayacağımız belli değil. Buradan kazanacağımız para, ödediğimiz paranın 3 yıllık getirisine eşit. Burası ticari açıdan cazip değil. Nurol gibi dünya devi bir şirketle, bizim gibi rezidans alanında Türkiye'nin uzmanı olan şirket İstanbul'a kalıcı bir eserle imza atmak için tüm riskleri göze alarak bu ihaleye girdi" dedi.

'EMLAK PİYASASI DİP YAPARKEN SATIN ALDIK'
Yaşar Aşçıoğlu, Likör fabrikası ihalesini kendilerinin de içinde olduğu  Ofton, Meydanbey ve Omak Konsorsiyumu'nun kazandığını belirtirken, "Bu ihale,  emlak ve para piyasalarının tavan yaptığı Temmuz 2008'de gerçekleştirildi. 71 bin metrekarelik inşaat yapılabilecek 24 bin metrekarelik bu arsa için 307  milyon 500 TL ödedik. Ali Sami Yen arsasına ise 86 bin metrekare inşaat yapacağız. Verdiğimiz rakam ortada. Dünya piyasalarının dip yaptığı ortamda parayı ortaya koyduk. Tüm riskleri alarak bu parayı ödemeye hazırız" dedi.
Tebernüş Kireçci


Geri Dön