30 / 04 / 2024

Aliağa'da planlama kentin gelişim hızına yetişemiyor!

Aliağa'da planlama kentin gelişim hızına yetişemiyor!

Türkiye'de sanayinin en geliştiği ilçelerin başında gelen Aliağa, plansız büyümenin sıkıntılarını yaşıyor. Bu durum son olarak Aliağa Ticaret Odası tarafından hazırlanan Aliağa Kent Vizyonu çalışmasında ayrıntılı bir şekilde ortaya kondu...



Aliağa Kent Vizyonu çalışmasının farklı meslek gruplarının katılımıyla uzmanlar tarafından oluşturulduğunu dile getiren Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, "Oda olarak ilçemizin gerek ekonomik gerekse de sosyal, kültürel ve şehircilik açısından gelişmesinin planlı ve sürdürülebilir olması için çaba gösteriyoruz. Bu kapsamda şimdiye kadar üniversitelerin ve akademik çevrelerin desteğiyle çeşitli çalışmalar gerçekleştirdik. Aliağa'yı tüm bileşenleri ile ele alan Aliağa Kent Vizyonu raporunda eğitim, sanayi, şehirleşme ve imar planlan, sosyal yaşam, sağlık altyapısı, trafik, liman bölgesi, çevre konuları ve bu konulardaki artan hıza Aliağa'nın yetişememesi odak nokta olarak alındı" diye konuştu. 

Çalışmada Aliağa'nın geçmişten günümüze yaşadığı büyük ölçekli değişimin ele alınarak, Aliağa'nın bugününün ve geleceğinin kurgulanmasının amaçlandığım belirten Saka, "Aliağa'nın geleceğe daha sağlıklı bakabilmesi ve kent vizyonunu en verimli şekilde belirleyebilmemiz için ilçenin bütün dinamiklerinin harekete geçerek birlik içerisinde böyle çalışmalara destek vermesi lazım" dedi. 

Saka, kent vizyonu açısından ele alınması gereken temel odak noktaların bazılarını şöyle sıraladı: "İşletmelerin faaliyette bulundukları bölgelere sosyal sorumluluk anlamında destek vermeleri lazmı. 

Bu bölgede işletmeler ve halk olarak birlikte yaşıyorsak bu birlikteliği sosyal yaşamın tüm alanlarına da taşımalıyız. Bu nedenle Aliağa'daki işletmelerin de artı değer elde ettikleri bu bölgenin yaşam kalitesinin yükselmesinde sorumluluk bilinciyle hareket ederek gerekli destekleri arttırarak sürekliliği sağlamalan şart" dedi. 

Meslek okulu kampusu lazım Türkiye genelinde kurumların, faaliyet gösterdikleri toplumun birçok alanında katkıları olduğunu vurgulayan Saka, "Örneğin Karabük'te KARDEMİR'in spor başta olmak üzere şehirdeki okul, hastane ve üniversite gibi birçok alanda desteğinin olduğunu biliyoruz. Bu örneği de göz önünde bulundurursak ilçemizdeki firmalar biraz daha sosyal yaşamın içine girmeleri gerektiğini bilmeliler. Çalışmaya katılan vatandaşların yüzde 68'i eğitim kalitesini yetersiz buluyor. Aliağa'da faaliyet gösteren kuruluşların ihtiyaç duyduğu meslek gruplarını da göz önünde bulundurursak, sanayicilerin de destekleriyle ilçede bir 'meslek yüksek okulu kampüsü' kurulması sağlanmalı" şeklinde konuştu. 

Şehir planlaması konusunda ise raporda Aliağa'nın planlamasının yüzde 88 oranmda kötü olduğunun ortaya çıktığını belirten Saka, şöyle konuştu: "Önemli olan bina yapmak değil. Bu noktada amaç ileriye dönük şehrin yaşam planının düzenlenmesi. Raporda öne çıkan sorunlardan biri de çevre. Bu konuda sanayici ve yerel yönetim 'ekip çalışması' ile çözüm aramalı." 


Dünya


Geri Dön