26 / 11 / 2024

Alila Termal Resort Afyon'a termal otel yapacak

Alila Termal Resort Afyon'a termal otel yapacak

Afyonkarahisar, Türkiye'nin termal turizm üssü oluyor




Şifalı sular konusunda en zengin iller arasında yer alan Afyonkarahisar, Türkiye'nin termal turizm üssü oluyor. Alila Termal Resort, bölgeye 50 milyon dolarlık yatırımla dev bir termal otel yapma kararı aldı. Böylece ildeki 5 yıldızlı termal otel sayısı 5'e çıkacak.

Son yıllarda hızla gelişen sağlık turizmi, termal yatırımları da hızlandırdı. Şimdiye kadar daha çok deniz turizmine ağırlık veren girişimciler, rotasını termal turizme çevirmeye başladı. Öncülük ettiği projeler dolayısıyla termalin duayeni olarak adlandırılan Alila Termal Resort SPA Yönetim Kurulu Başkanı Ali Acar, Türkiye'nin en büyük termal yatırımına imza atmaya hazırlanıyor. Acar, Gelişim Teknik Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı ile AfyonAfyonkarahisar'da 50 milyon dolarlık yatırımla, içinde apart otel, villa ve beş yıldızlı otelin de yer alacağı sağlıklı yaşam merkezi kuracak. Termal yatırımlar, daha çok şifalı su kaynakları bakımından zengin olan Afyonkarahisar'da yoğunlaşıyor. Bölgedeki 5 bin olan yatak sayısı, yeni yatırımlarla birlikte 10 bine çıkacak.

Akdeniz Bölgesi'nde özellikle Antalya'da turizm yatırımları doyum noktasına ulaştı. Antalya kıyılarında otel yapacak yer bulmak neredeyse imkânsız hale geldi. Bu sebeple Kültür ve Turizm Bakanlığı, son dönemlerdeki tahsislerde termal bölgelerine ağırlık veriyor. Bakanlık, yeni tahsislerle 25-30 bin civarında olan termal yatak kapasitesini 500 bine çıkarmayı hedefliyor. Termal yatırımlarında öne çıkan Afyonkarahisar'da 4 adet beş yıldızlı otel hizmet veriyor. Yeni yatırımlarla bu sayı daha da artacak. Ali Acar'ın verdiği bilgilere göre, Avrupa kriterlerine göre, bir suyun şifalı sayılabilmesi için, bir litresinde 1 miligram mineral eriyik madde bulunması gerekiyor. Afyonkarahisar'daki termal sularda eriyik oranı litrede 3,5 ile 4,5 miligram arası. Bu özellik hem termal yatırımcısının hem de sağlık turistinin ilgisini çekiyor.

Yeni yatırımlarla Türkiye'nin termalde yıldızının daha da parlayacağına işaret eden turizmci Acar, yatırıma girmeden önce Türk-Alman Sağlık Vakfı ile Avrupa'daki kür merkezlerini incelediklerini aktardı. Türkiye'nin termaldeki kapasitesinin Avrupa'nın dikkatini çektiğini kaydeden Acar, şöyle devam etti: "Her bir Avrupalı ortalama iki yılda bir kür merkezlerine gidiyor. Ayrıca doktorlar hastaların çoğuna termal tedaviyi öneriyor. Bunun bedellerini de sigorta şirketleri ödüyor. Avrupa'da bir günlük kürün kişi başı maliyeti 120 Euro. Bu rakam Türkiye'ye geldiğinde 65 Euro'ya iniyor. Dolayısıyla Avrupalı müşterileri, sigorta şirketleriyle anlaşma yaparak çekmeyi düşünüyoruz. Tesisimiz sadece yurtdışına yönelik olmayacak. İç piyasadan da büyük beklentimiz var."

Acar, Afyonkarahisar'a yapılacak havalimanının termal turistin ilgisini daha da artıracağını belirtti. Avrupa'da Macaristan, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya termalde öne çıkıyor. Ancak Türkiye, uygun hava şartları ve kaliteli şifalı su kaynaklarıyla daha avantajlı konumda bulunuyor. Yatırımlarıyla ilgili de; iki ay içinde projeye başlayacaklarını, önümüzdeki yılın sonunda da tesisin bir kısmını açacaklarını aktaran Acar, "Yapacağımız tesis sadece dinlenme, eğlence amaçlı olmayacak. Alternatif tıpla ilgili de ciddi altyapıya sahip olacak." bilgisini verdi. Tesis, toplam 1.500 yatak kapasitesine sahip olacak. Tesisin, Türkiye ve Avrupa'da ses getirecek bir proje olacağını vurgulayan Gelişim Teknik Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı ise, "Gelen müşteri ilk önce doktor muayenesinden geçecek. Görev yapacak kadro sağlıklı yaşam konusunda uzman olacak. Gelenler ülkelerine sağlıklı bir şekilde dönecek." diye konuştu.
Şaban Gündüz/Zaman


Geri Dön