28 / 04 / 2024

Alım satıma aracılık edenlere ödediğim komisyon için ne tür belge almalıyım?

Alım satıma aracılık edenlere ödediğim komisyon için ne tür belge almalıyım?

Taşınmaz mal alım satım sürecini hızlandırmak isteyenler emlakçı ile çalışabiliyor. Emlakçı aracılığıyla anlaşma sağlanması halinde komisyon ödeniyor. Peki, alım satıma aracılık edenlere ödediğim komisyon için ne tür belge almalıyım, diyorsanız işte yanıt



Alım satıma aracılık edenlere ödediğim komisyon için ne tür belge almalıyım?

Taşınmaz mal alım satım sürecini hızlandırmak isteyenler emlakçı ile çalışabiliyor. Emlakçı aracılığı ile anlaşma sağlanması halinde komisyon ödeniyor. 


Satış işlemlerinde satış bedeli üzerinden, alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer + KDV ödüyor.


Kiralama işlemlerinde ise, yalnız kiracıdan, bir defaya mahsus olmak üzere, kontrat süresi ne olursa olsun 1 Yıllık kira bedelinin yüzde 10’nu + KDV ödeniyor.


Alım satıma aracılık edenlere ödediğim komisyon için ne tür belge almalıyım, diyorsanız yanıtı şu şekilde;


Tapu müdürlüklerinde yapılan işlemler müdürlüklerde bulunan danışma ve başvuru birimleri aracılığıyla kabul edilmekte ve gerekli bilgilendirmeler sağlanmaktadır. 


Bu nedenle tapu müdürlüklerinde yetkisiz kişiler aracılığıyla yapılan işlemler nedeniyle işlem sahipleri mağduriyet yaşayabilmekte, kayıtsız aracılık hizmetleri nedeniyle ülkemiz vergi kaybına uğramaktadır. 


Alım satım işleminize aracılık eden kişilere (emlakçı vb. gibi) ödemiş olduğunuz komisyon tutarları için o kişilerden fatura almanız gerekmektedir. 


Bu bedeller için komisyon faturası düzenlemeyen kişileri en yakın vergi dairesine, 444 0 189 no’lu telefondan Vergi İletişim Merkezine bildirebilir veya www.gib.gov.tr adresinde yer alan “İhbar Bildirimi” menüsünden bildirimde bulunabilirsiniz.


Müteahhitten almış olduğum konut için eksik fatura düzenlendi, tapuda hangi değeri göstermeliyim?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön