29 / 04 / 2024

Alkumru HES projesi 2 yıl önce tamamlandı!

Alkumru HES projesi 2 yıl önce tamamlandı!

Siirt 'teki ‘Alkumru HES ' yatırımını planlandığı süreden 2 yıl önce tamamlayan Limak 'ın Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, “Bu yıl enerjideki hedeflerimiz çok daha büyük ” dedi



265 megavat kurulu güç, yıllık 1 milyar kilowatsaat elektrik üretim kapasitesine sahip olan Siirt 'teki Alkumru barajı ve hidroelektrik santralı (HES), dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan 'ın da katıldığı bir törenle açıldı. Törende ayrıca Avrupalı yenilenebilir enerji üreticisi Statkraft 'a ait çetin HES 'in proje başlatma töreni ile Baren Enerji 'ye ait Kirazlık HES 'in de temel atma töreni video aracılığı ile yapıldı.

‘Su akar, Türk yapar '
Törende konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Bugün aslında toplandığında 1.5 milyar dolarlık bir proje önündeyiz. Açılışını yaptığımız Alkumru 500 milyon dolar, çetin HES projesi 700 milyon dolar, Kirazlık da yine 250 milyon dolar. Bütün bunları kamu finansmanı değil, özel sektör olarak tamamen sizler bunu organize ettiniz. İşte bunun için hep birlikte, devlet erkanı olarak, bu projelerin oluşmasına verdiğimiz desteği göstermek için buradayız ”dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan ise, “Yıllar yılı bu ülkede hep şu konuşuldu. Bize bunları hep fıkra olarak anlattılar. ‘Su akar, Türk bakar ' dediler. Hamdolsun artık bunu kapattık. şžimdi ‘Su akar, Türk yapar ' diyoruz. çünkü, 3-4 yıl içinde sınır aşan sular konusunda önümüzde ciddi engeller gelecek. Eğer barajlarımızla sularımıza hakim olamazsak, bizi farklı tehditler bekliyor. Botan 'ın akışları boyunca baktığımızda, bu bölgede yaklaşık 16 tane baraja inşallah kısa sürede kavuşacağız ” diye konuştu.

Limak Yatırım 'ın yüzde 20 hissedarı olduğu Baren Enerji 'ye ait Kirazlık HES, yılda 165 milyon kilowatsaat elektrik üretecek. Tesisin 2012 sonunda işletmeye alınması hedeflenirken Statkraft 'ın gerçekleştireceği çetin HES 'in ise kurulu gücü 517 megavat, yıllık üretim kapasitenin 1 milyar 400 bin kilovatsaat olması planlanıyor. İnşaatına 2011 sonbaharında başlanması planlanan çetin Hes 'in ise 2015 'te işletmeye alınması planlanıyor.

2 bin kişilik istihdam
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, “Bugün Güneydoğu Bölgesine yaptığımız bir yatırımı daha tamamlarken, bu bölgeye iki yeni yatırımın daha başlatılmasının mutluluğunu paylaşıyoruz. Alkumru önemli bir ekonomik değer olarak bölgenin kalkınmasına büyük katkı sağlayıp, istihdam yaratmaya devam edecek ” dedi.
Özdemir, çetin ve Kirazlık barajlarının da yeni istihdam imkanları yaratacağına işaret ederek şunları söyledi:
“465 milyon dolara mal olan Alkumru barajının 3 yıllık yapım süresinde sürekli olarak 2 bin kişiye dolaylı olarak da 10 bin kişiye istihdam sağladık. ”

Özdemir: Enerjide ilk 5 'e gireceğiz
Alkumru 'nun 18 milyon metreküplük dolgu alanı ile Türkiye 'nin en büyük barajı olduğunu kaydeden Nihat Özdemir, “Bu büyüklükte bir barajın 5 yılda bitmesi gerekirdi. Büyük bir başarı elde ettik ” dedi.

“Bu yılki hedeflerimiz çok daha büyük ” diyen Özdemir, “Bugüne kadar bölgeye yaptığımız yatırımların toplamı 2 milyar dolar. Enerjiye Türkiye çapında 1 milyar dolar yatırım yaptık. 2015 'e kadar enerjideki yatırımlarımız 3 milyar doları aşacak. Türkiye 'nin enerji üretim ve dağıtımında en büyük 5 şirketinden biri olacağız ” diye konuştu.

SONGÜL HATISARU/Milliyet


Geri Dön