13 / 11 / 2024

Almanya, Çin demiryolu hattını BALO ile birleştirmek istiyor!

Almanya, Çin demiryolu hattını BALO ile birleştirmek istiyor!

Türkiye’nin en büyük lojistik projesi olarak görülen BALO’ya yurtdışından ilgi artıyor. BALO AŞ’yi ziyaret eden Duisburg Kalkınma Ajansı, Çin ile Almanyaarasındaki Yuxinou blok tren hattını BALOile birleştirmek için teklifte bulundu





Türkiye’nin en büyük lojistik projesi olarak görülen BALO’ya yurtdışından ilgi artıyor. BALO AŞ’yi ziyaret eden Duisburg Kalkınma Ajansı, Çin ile Almanyaarasındaki Yuxinou blok tren hattını BALOile birleştirmek için teklifte bulundu


Anadolu’nun yüklerini 4 gün gibi kısa bir sürede Avrupa’ya ulaştıran BALO’ya yurtdışından talep artıyor. Geçtiğimiz hafta BALO AŞ’yi ziyaret eden Duisburg Kalkınma Ajansı (GFW) yetkilileri, Çin ile Almanya arasındaki Yuxinou blok tren hattını BALO ile birleştirmek istediklerini açıkladı. GFW Genel Müdürü Ralf Meurer, “Çin ve Türkiye bizim en önemli ticaret ortaklarımızdan. Bu iki hattın birleştirilmesinin her üç ülkeye de önemli avantajlar sağlayacağına inanıyoruz” dedi. BALO AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Turgut Erkeskin ise “Teklifi değerlendireceğiz. Ekonomik olarak verimli ve avantajlı olduğuna inanırsak bu hatları birleştirebiliriz” dedi. 


Kuzey Ren – Vestfalya Eyaleti resmi kalkınma ajansı NRW İnvest işbirliğinde Türkiye’ye gelen Duisburg Kalkınma Ajansı yetkilileri DÜNYA Gazetesi’ni de ziyaret etti. GFW Genel Müdürü Ralf Meurer, Avrupa’nın en önemli aktarma merkezlerinden biri olan Duisburg’un aynı zamanda dünyanın en büyük nehir limanı olduğuna vurgu yapan yaparak, “Bölgedeki 7 milyonluk nüfusa hizmet eden Duisburg, önemli bir bağlantı noktası. Antwerp, Amsterdam ve Noterdam limanlarından gelen yükler Duisburg üzerinden diğer ülkelere gidiyor. Aynı zamanda Çin’den ve Türkiye’den trenle gelen yükler de buradan Avrupa’ya dağılıyor. Bölgeden geçen hatları desteklemek istiyoruz” dedi. Avrupa’daki birçok büyük şirketin de merkezinin burada olduğunu ifade eden Meurer, bölgede çok sayıda Türk şirketi olduğu gibi bölgeyi dağıtım merkezi olarak kullanmak isteyen Türk şirketlerinin sayısının giderek arttığına dikkat çekti. Lojistik şirketleri için de bölge de büyük yatırım fırsatları olduğuna vurgu yapan Meurer, “Kömür ve çelik sanayinin gerilediği bölgede bu sektörlerin yerine lojistik hızla gelişiyor. Yatırım yapan firmalara çeşitli teşvikler de veriliyor. Türk lojistik şirketleriyle çalışmaya hazırız. Onlar için bölgemizde önemli fırsatlar olduğuna inanıyoruz” dedi. 


Türkiye ziyaretlerinin ana nedenlerinden birinin BALO AŞ ile işbirliklerini artırmak olduğunu belirten Meurer, haftalık karşılıklı olarak Duisburg’a üç sefer yapan BALO’yu çok önemsediklerini ve bu güzergahın daha fazla kullanılmasını istediklerini belirtti. Diğer yandan da yine Almanya için çok önemli olan Çin’den Duisburg’a gelen Yuxinou hattını BALO ile birleştirmek istediklerini anlatan Meurer, şöyle konuştu: “Öncelikle firmalarla görüşmeler yaparak onları bu hatları kullanmaları konusunda teşvik ediyoruz. Çünkü, demiryolları karayollarından daha uygun ve emisyon azaltma anlamında da önemli. Türkiye ve Çin bizim güçlü ticaret ortaklarımız. Türk mallarının ya da Çin mallarının Almanya’ya ve Almanya’dan da bu ülkelere ulaşması için en uygun koşulları yaratmak istiyoruz. Bu anlamda biz iki güzergahın birleştirilmesini istiyoruz.” 


21 günde Çin’den mal gelecek 

Yuxinou hattı hakkında bilgi veren NRW İnvest Genel Müdürü Petra Wassner, “Bu ticaret hattı bizim için çok önemli. 16 günlük bir sürede Çin’den mallar demiryoluyla Duisburg’a ulaşıyor. Deniz taşımacılığından iki kat daha hızlı ve havayolundan yüzde 50 daha ucuz olan bu hat hem maliyet hem de zaman avantajı sunması açısından önemli” dedi. BALO AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Turgut Erkeskin ise Duisburg Kalkınma Ajansı’nı Yuxinou ve BALO blok tren hattlarının birleştirilmesi talebini değerlendireceklerini belirterek şunları kaydetti: “Alman yatırım ajansı Çin’den Duisburg’a gelen malların oradan açılacak bir hatla Türkiye’ye gelmesini ve Türkiye’den Duisburg’a giden malların oradan Çin’e ulaştırılmasını sağlayacak bir hat istediğini belirtti. Biz de bu konuyu değerlendirmeye aldık. maliyet analizlerini yapacağız. Daha ekonomik ve avantajlı olacağına inanırsak bu teklifi değerlendirebiliriz. Bu iki hattın birleştirilmesi söz konusu olursa Çin ile Türkiye arasında 21 günde demiryoluyla mal sevkiyatı yapılabilecek.”


İlk şirket Almanya’da kurulacak 

BALO AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Turgut Erkeskin, Duisburg Kalkınma Ajansı yetkililerinin BALO AŞ’nin Duisburg’da bir şirket kurmaları konusunda kendilerini davette bulunduğunu açıkladı. BALO AŞ’nin ilk yurtdışı ofisini Almanya’da açacağı bilgisini veren Erkeskin, ofisin kurulacağı şehrin Duisburg olabileceğini söyledi. Bu bölgede şirket kurulması halinde bir takım destekler alabileceklerini belirten Erkeskin, “Kuruluşta NRW İnvest üzerinden bilirkişi tayin ediliyor. Bilirkişi bizim orada gerekli prosedürleri yerine getirmemize yardımcı oluyor. Eleman bulma konusunda destekler sunuluyor” diye konuştu. Şu anda haftada karşılıklı 3 sefer yapan BALO’nun 2014’ün sonuna kadar bu sayıyı 8’e çıkarmayı hedefl ediğini belirten Erkeskin, 2015’te ise 10 sefere çıkmayı planladıklarını aktardı.


Çin'e Türkiye üzerinden gidecek hat arayışındalar 

Duisburg Kalkınma Ajansı Genel Müdürü Ralf Meurer, BALO hattının Çin hattı ile birleştirilmesinin yanı sıra Türkiye üzerinden Çin’e gidebilecekleri yeni bir demiryolu hattı oluşturmak istediklerini belirtti. Şu anda Çin’e Rusya üzerinden demiryoluyla taşıma yaptıklarını ifade eden Meurer, “Rusya’yı by-pass edebileceğimiz alternatif bir hattla Çin’e ulaşmak istiyoruz. Bu hatta bir sorun çıktığında alternatif bir hattın olması önemli. Bunu da Türkiye üzerinden Çin’e ulaşacak bir hatla yapabileceğimizi düşünüyoruz” dedi. BALO AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Turgut Erkeskin ise, Kars-Tifl is-Bakü demiryolu projesinin Almanların bu talebini karşılayacağını vurguladı. Erkeskin, “Kars-Tifl is- Bakü demiryolu projesi işlerlik kazandığında Türkiye üzerinden Uzakdoğu’ya bir demiryolu bağlantısı sağlayacağız. Yani Çin’den çıkan yükler Rusya üzerinden geçmeyecek, Türkiye üzerinden geçip Almanya’ya ulaşacak. Kaldı ki böyle bir güzergah Pakistan ve İran üzerinden de söz konusu. Çin ile Pakistan arasında demiryolu hattı kuruluyor. Çin’den çıkan mallar ileride yapılacak olan Pakistanİran demiryolu bağlantısı ile İran üzerinden Türkiye’ye gelecek. Zaten BALO ile Duisburg’a gittiğimiz için Pakistan bağlantısı yapılınca Çin’den Türkiye üzerinden Almanya’ya kadar bağlantı olabilecek. Kars- Tifl is-Bakü hattı bittikten sonra kesinlikle ve kesinlikle Uzakdoğu, Türkiye üzerinden de Almanya’ya bağlanacak” şeklinde konuştu.



Dünya


Geri Dön