27 / 04 / 2024

Almanya Merkez Bankası açıkladı: Almanya'da konutlar hala aşırı değerli!

Almanya Merkez Bankası açıkladı: Almanya'da konutlar hala aşırı değerli!

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) yaptığı açıklamada son zamanlarda sık sık gündeme gelen ipotek maliyetlerinin artmasıyla geçen sene fiyatların düşmesine rağmen ülkede konutların hala aşırı değerli olduğunu kaydetti.



Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) yaptığı açıklamada son zamanlarda sık sık gündeme gelen ipotek maliyetlerinin artmasıyla geçen sene fiyatların düşmesine rağmen Almanya'daki konutların hala aşırı değerli olduğunu belirtti.

Resmi olarak açıklanan sektör verilerine göre, sahibinin kullandığı konutların fiyatları geçen sene yüzde 4'ün biraz üzerinde düşüş gösterdi. Ayrıca Alman İstatistik Ofisi de senenin ilk dokuz ayındaki düşüşleri yüzde 8,9 şeklinde açıkladı.

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) ülkenin mevcut demografik ve ekonomik durumuna dayanarak söz konusu fiyatların olması gerekenin hala yüzde 15-20 üzerinde olduğunu kaydediyor.

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) tarafından hazırlanan aylık raporda aşırı değerlenme, kayda değer bir azalmaya rağmen henüz tam olarak düzeltilememiş olabileceği kaydedilerek söz konusu bu durumun fiyat düzeltmeleri için belirli bir risk oluşturmayı sürdüreceği belirtildi.

Almanya Merkez Bankası açıkladı: Almanya da konutlar hala aşırı değerli!

Bundesbank konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada fiyat-gelir oranının referans değerinden yüzde 20 daha yüksek olduğunu ve gayrimenkul fiyatları, faiz oranları ve gelirler arasındaki uzun vadeli ilişkinin yüzde 10 ila yüzde 15 arasında bir aşırı değerlenme gösterdiğini de kaydetti.

ÜLKEDE KONUT FİYATLARI 3. ÇEYREKTE YÜZDE 10.2 GERİLEMİŞTİ

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), konut fiyatlarına ilişkin merakla beklenen 2023 yılının 3. çeyrek verilerini geçtiğimiz aylarda açıklamıştı. Açıklanan resmi verilere göre Almanya'da konut fiyatları 2023 yılının temmuz-eylül döneminde 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 10,2 düşüş gösterdi.

Böylelikle son zamanlarda gündemden düşmeyen konut fiyatlarına ilişkin verilerin toplanmaya başladığı 2000'denbu yana en sert düşüş de yaşanmış oldu. Ülkede bugüne kadar en büyük düşüşler yüzde 6,8 ile 2023' yılının ilk ve yüzde 9,6 ile ikinci çeyreğinde görülmüştü.

2023 yılının 2. çeyreğine göre de Almanya'da konut fiyatları yüzde 1,4 gerileme göstermişti. Açıklanan resmi rakamlara göre Münih, Frankfurt Stuttgart, Berlin, Hamburg, Köln ve Düsseldorf'ta daire fiyatları yüzde 9,1, bahçeli ev fiyatları da yüzde 12,7 gerileme göstermişti.

 

Emeklilere müjdeli haber! Bayram ikramiyeleri 5 bin lira mı oluyor? Uzman isim tarih vererek resmen açıkladı... 

Canlı altın fiyatları: 19 Şubat 2024 altın fiyatları ne kadar oldu? Çeyrek altın bugün kaç TL?

Emeklilerin dört gözle beklediği tarih geldi: Emekli maaşlarına ek zam bu tarihte yapılacak!


Geri Dön