27 / 04 / 2024

Almanya'da öğrenci evlerinin kiraları cep yakıyor!

Almanya'da öğrenci evlerinin kiraları cep yakıyor!

Almanya'nın 19 kenti için hazırlanan rapora göre, öğrencilerin konut kiraları 2021 yılında geçtiğimiz seneye göre yüzde 1,8 yükseldi. Öğrenciler 30 metrekare büyüklüğündeki ev için su ve yakıt dahil ayda ortalama 515 Euro kira ödemesi yapıyor. 



Almanya'da üniversite ve yüksek okulların yer aldığı 30 kentin 19'unda ev kiralarına ilişkin inceleme yapıldı. Bu incelemeye göre, öğrencilerin oturabileceği konutların kiraları 2021'de bir önceki seneye göre yüzde 1,8 yükseldi.

Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre; Almanya Ekonomi Enstitüsü (IW) ile finansal hizmetler sunan MLP şirketi tarafından hazırlanan 2021 Öğrenci Barınma Raporu salı günü duyuruldu. 

Öğrencilere ilişkin kiralık ev piyasasının incelendiği rapora göre, üniversite ve yüksek okulların yer aldığı kentlerde öğrenciler 30 metrekarebüyüklüğündeki ev  için su ve yakıt dahil ayda ortalama 515 Euro, 20 metrekare büyüklüğündeki oda için ise ayda ortalama 325 kira ödemesi yapıyor.

Almanya da öğrenci evlerinin kiraları cep yakıyor!

Kiraların en yüksek olduğu kent Münih

Raporda, öğrenciler için konut kiralarının en yüksek olduğu yerin Münih, kiraların en düşük olduğu kentin ise Magdeburg olduğu belirlendi. 

Buna göre, Bavyera eyaletinin başkenti Münih'te bir öğrencinin yaşayabileceği 30 metrekare büyüklüğündeki evin ortalama kirası su ve yakıt giderleri dahil 802 Euro olarak tespit edildi. 20 metrekare büyüklüğündeki bir odanın kirasının ise 554 Euro olarak belirlendi. Raporda, kiraların yüksek olduğu Münih'i Stuttgart ve Köln takip etti. Buna göre, Stuttgart'ta öğrenim görenler konut kirasına ortalama 750 Euro ödeme yaparken, kira bedeli Köln için 663 Euro şeklinde belirtildi. 

Beşinci sırada bulunan başkent Berlin'de öğrenciler bir ev için ortalama 650 Euro, bir oda için ise ortalama 420 Euro kira ödemesi yapıyor.

Almanya da öğrenci evlerinin kiraları cep yakıyor!

Doğudaki şehirlerde kiralar daha düşük

Almanya'nın doğusunda yer alan Magdeburg kenti ise kiraların en düşük olduğu yer olarak kaydedildi. Magdeburg'da öğrenciler bir konut için 289 Euro ödeme yaparken bu şehirde oda kirası ise 204 Euro olarak ifade edildi. Evlerin kirasının düşük olduğu şehirler arasında Magdeburg'u 355 Euro ile Leipzig ve 382 Euro ile Greifswald izledi. 

MLP Yönetim Kurulu Başkanı Uwe Schroeder-Wildberg, öğrenciler için daha fazla ev sağlanması gerektiğiyle ilgili uyarılar yaptı. Almanya'da gerçekleştirilecek seçimlerden önce siyasi partilerin programlarında öğrencilere yer verilmediğini dile getiren Schroeder-Wildberg, siyasi partilerin öğrencilerin konut piyasasına ilişkin ihtiyaçlarını dikkate almamasıyla ilgili eleştirilerde bulundu.

Almanya'nın seçim gündemi konut krizi!

Almanya'da kiralara 3 yıl zam yapılmasın önerisi!


Geri Dön