28 / 04 / 2024

Elazığ’da kiralar cep yakıyor!

Elazığ’da kiralar cep yakıyor!

Elazığ depreminin ardından bir ay geçti ancak hala vatandaşlar hasarlı binalarda yaşıyor. Bölgede kiralar cep yakıyor.



24 Ocak 2020 tarihinde yaşanan merkez üssü Elazığ Sivrice olan 6.8 büyüklüğüne sahip depremin üzerinden bir aya yakın zaman geçti. Elazığ’ın Rızaiye Mahallesi’nde 1973 yılında kurulan Şeker Kooperatifi binasında 65 dairede insanlar yaşıyorken, deprem sonrasında bu rakam 3’e düştü. Evrensel'de yer alan habere göre; binanın bir kısmına ağır bir kısmına ise orta hasarlı raporu verilmiş. Bina altı yıl önce kentsel dönüşüme girmiş, ancak şimdiye kadar hiçbir şey yapılmamış. Binanın orta hasar alan kısmında yaşayan aileler ile görüştük. 

MECBUREN BU EVDELER

Bina da mecbur oldukları için yaşadıklarını anlatan Akbakay ailesi, “Deprem döneminde kızıma sığındık. Ama birkaç gün önce evimize döndük mecburen. Ortak olan kolon ve kirişlerden dolayı ağır hasar gören arka tarafın yıkım işleri başlayınca bizim bulunduğumuz taraf da muhakkak yıkılacak. Başka türlüsü düşünülemez. Bizim bir barınağa ihtiyacımız olacak. Ama kiralar ateş pahası. Buradan çıkarsak ne yaparız?” diyerek, evde yedi nüfus olduğunu ve bir kişinin çalıştığını onun da mevsimlik işçi olarak çalıştığını dolayısıyla ‘yeni bir evin’ bulunmasının çok zor olduğunu dile getirdiler. Taleplerini sorduğumuz Akbakay Ailesi şunları anlatıyor: “Gıda ihtiyacımızı komşulardan bile sağlarız. Bir şekilde halledilir yiyecek, içecek işleri. Ama barınağa ihtiyacımız var. Başımızı sokacak bir ev istiyoruz” ifadelerini kullandı.

YARDIM KONUSUNDA BİLGİLERİ YOK

Yine Şeker Kooperatifi binasında yaşayan Yılmaz çifti ise, “Karı koca iki yaşlı kişiyiz. Emekli maaşımızla geçiniyoruz. Kimsemiz yok. Gidecek yerimiz yok. Korksak da yapacak hiçbir şeyimiz yok. Karşımızda da yaşlı bir kişi tek kalıyor. Burada en azından ev bizim. Kiramız yok. Ne yapalım zaten yaşlıyız” diye konuştu. Barınacak bir yer ihtiyacı olduklarını anlatan Yılmaz ailesi, “Zaten bu evi krediyle aldık. Evden çıkarsak hem bu kredi hem ev kirası ödemek sıkıntı olacak. Kira yardımı olacak mı? Kredimiz ne olacak? Henüz hiçbir şey bilmiyoruz. Bize gelirlerse ‘Kira yardımı yapacağız derlerse’ bir yer bulup çıkarız biz de. Yoksa yaşamaya devam edeceğiz bu evde. Bu şartlarda çıkamayız” açıklamasında bulundu.

Elazığ'da hasarlı 602 bina yıkıldı!

Elazığ depremi sonrası yardımlar ve çalışmalar video da anlatıldı!


Geri Dön