20 / 08 / 2024

Üniversitelilerin kira çıkmazı: Öğrenci kentlerinde kiralar hala cep yakıyor!

Üniversitelilerin kira çıkmazı: Öğrenci kentlerinde kiralar hala cep yakıyor!

Endeksa, üniversitelere kayıt dönemi öncesinde Türkiye’de en fazla öğrenci bulunan 10 ildeki kiralık konut değerlerini inceledi. Kiralar reel olarak düşse de hala cep yakıyor. İşte öğrenci kentlerindeki kiralar... 



Üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından kayıt süreci devam ederken, şehir dışına gidecek öğrenciler ve aileleri için gözler barınma masraflarına çevrildi. Diğer yandan, halihazırda üniversitede okuyan öğrenciler de kalan yılları için kiralık ev arayışı devam ediyor. Peki, öğrenci kentlerinde konut kiraları geçen yıla kıyasla nasıl değişti? Öğrenci kentlerinde kiralar şu anda ne kadar? 

Öğrenci yoğun kentlerde kiraların yıllık değişim oranları şu şekilde:

EN YÜKSEK KİRA 23 BİN 373 İLE İSTANBUL'DA!

Temmuz 2024 itibarıyla İstanbul’daki kiralar geçen yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 46 artış gösterdi. Ancak veriler enflasyondan arındırıldığında, kiralarda reel olarak yüzde 13 düşüş gözlemleniyor.

Buna rağmen, Endeksa’nın incelediği 11 kent arasında en yüksek ortalama kira bedeli İstanbul’da. Mega şehirde ortalama birim kira 234 TL/m2, ortalama kira ise 23 bin 373 TL seviyesinde.

ESKİŞEHİR'DE ORTALAMA KİRA 15 BİN 98 TL

3 adet devlet üniversitesi bulunan ve “öğrenci kenti” olarak anılan Eskişehir, aynı zamanda Türkiye’de kayıtlı üniversite öğrencilerinin en fazla olduğu şehir.

Eskişehir’de kiralar Temmuz 2024 itibarıyla yıllık bazda nominal olarak  yüzde 69 artarken, enflasyon dikkate alındığında reel artış yüzde 1ile sınırlı kalıyor. Öğrenci kentinde ortalama birim kira 161 TL/m2, ortalama kira bedeli ise 15 bin 98 TL.

Üniversitelilerin kira çıkmazı: Öğrenci kentlerinde kiralar hala cep yakıyor!

İZMİR'DE KİRALAR ENFLASYONUN ALTINDA ARTTI

6 kamu, 3 vakıf üniversitesi ve canlı kültürel hayatı ile öğrenciler için cazip bir eğitim süreci vaat eden İzmir’de kiralar bu yıl, enflasyona göre azalmış durumda.

Temmuz 2024 verilerine göre İzmir’de kiralar geçen yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 61 arttı. Enflasyondan arındırılarak incelendiğinde ise kiraların yüzde 3 azaldığı belirlendi.

İzmir'de ortalama birim kira 207 TL/m2 olurken, ortalama kira ise 21 bin 903 TL seviyesinde.

ANKARA'DA ORTALAMA KİRA 20 BİN  965 TL!

Ankara’da kiralar geçen yıla göre yüzde 63 nominal artış gösterdi. Ancak enflasyondan arındırılmış verilere göre kiralar yüzde 2 düşüşte. Başkentte ortalama birim kira 176 TL/m2, ortalama kira ise 20 bin 965 TL oldu.

ANTALYA'DA KİRALAR REEL OLARAK YÜZDE 26 AZALDI 

Antalya’da konut kira bedelleri normalleşme dönemine girdi. Temmuz 2024 itibarıyla Antalya’da kiralar yıllık bazda nominal olarak yüzde 23 arttı ancak reel olarak yüzde 26 azaldı.

Bu oran ile Antalya, 10 il içerisinde enflasyona karşı en fazla değer kaybeden il oldu. Turizm kenti Antalya’da ortalama birim kira 172 TL/m2, ortalama kira ise 18 bin 749 TL olarak tespit edildi.

KOCAELİ'DE KİRALAR NE KADAR? 

İstanbul’a yakın konumu nedeniyle öğrencilerin tercih sebebi olan Kocaeli’de kiralar, Temmuz 2024’te geçen yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 63 artarken reelde yüzde 2 düştü. Kentte ortalama birim kira 161 TL/m², ortalama kira ise 18 bin 248 TL oldu.

EN DÜŞÜK KİRALAR SAKARYA VE ERZURUM'DA 

 En düşük ortalama kira bedellerine sahip olan Sakarya ve Erzurum öne çıkıyor. Sakarya’da ortalama kira 14 bin 168 TL, Erzurum’da14 bin 339 TL, Bursa’da 16 bin 44 TL, Konya’da ise 17 bin 309 TL seviyesinde kaldı.

Üniversitelilerin kira çıkmazı: Öğrenci kentlerinde kiralar hala cep yakıyor!

KİRALAR HALA YÜKSEK

Endeksa Genel Müdürü ve Kurucu Ortağı Görkem Öğüt: “Pandemi sonrasındaki süreçte konut satış fiyatlarındaki artış gibi kira bedellerinde de aylık yüzde 10’ları geçen yüksek artışlar gördük.

Bu sene itibarı ile enflasyon etkisinden arındırıldığında konut fiyatlarının düşüşe geçtiğini görüyoruz fakat geçtiğimiz dönemdeki yüksek artışlar sebebiyle fiyatlar hala yüksek.

Özellikle ailesinden ayrı yaşamak durumunda kalan öğrenciler için tek başına eve çıkmak büyük bir lüks olmaya devam ediyor.

Büyük kentlerde kiralık ev arayan öğrenciler paylaşımsız kalmayı talep etmeleri halinde minimum 14 bin TL bütçe ayırmak durumunda. Kiralık evlerin alım gücünü yakalayabilmesi için bu sene başından beri gözlemlenen reel düşüşün devam etmesi gerekiyor.” dedi.

Kira krizi nasıl çözülür?

Kiracılar dikkat! Kiracılar ev sahiplerine kira farkı ödeyecekler mi?

Kira sözleşmesinde kritik ayrıntı! Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Her yenileme 10 yıllık süreyi yeniden başlatır!

Geri Dön