19 / 08 / 2024

Kiracılar dikkat! Kiracılar ev sahiplerine kira farkı ödeyecekler mi?

Kiracılar dikkat! Kiracılar ev sahiplerine kira farkı ödeyecekler mi?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında kira fiyatı üzerinden yaşanan gelişmelere bir yenisi daha eklendiği belirtildi. Kiracıların ev sahiplerine kira farkı ödeyecekleri uyarısı geldi.



Türkiye’de kiracılık sorunu maalesef çözümsüz kalmaya devam ediyor. Mevcut durumdan ne kiracılar ne de ev sahipleri memnun değiller. Özellikle de kira fiyatları üzerinden tam bir kriz yaşanıyor. Bu krizin çözümünü ev sahipleri adliye koridorlarında buluyorlar. Bu çerçevede ortaya çıkan yeni görüntü kiracıları hiç de memnun etmeyeceği kaydedildi. 

YÜZDE 25 SINIRLAMASI DENGEYİ BOZDU!

Kiralara 2 sene boyunca ev sahipleri en fazla yıllık yüzde 25 oranında zam yapabildiler. usakgundem.com'da yer ala içeriğe göre; bu durum kiracıların lehine oldu ama bugün ortaya çıkan görüntü dengenin bozulduğunu gösteriyor. Eski kiracısının kirasına yıllık yüzde 25 zam uygulayan ev sahibinin bugün aldığı kira ile emsal evlerin kiraları arasında fark oldukça arttı. Ev sahibi bugün son 12 aylık TÜFE oranı kadar zam yapsa bile bu fark kapanmıyor. Yine ev sahibi kiraya ek zam yapmak istese ne buna yasal hakkı var ne de kiracıyı bu fiyat artışına ikna edebilir. Haliyle ev sahipleri çareyi kira tespit davası açmakta buluyorlar.

Kiracılar dikkat! Kiracılar ev sahiplerine kira farkı ödeyecekler mi?

MAHKEME KARAR VERİYOR

Kiracısının aleyhine kira tespit davası açan ev sahibi mahkemenin bilirkişi atayarak evin gerçek kira değerini belirlemesi sağlıyor. Sonrasında ise mahkemede eski kiracı indirim uygulanarak evin yeni kirası kesinleştiriliyor. Bu eski kiracı indirimi yaklaşık yüzde 15’i bulabiliyor. 10.000 TL kira veren bir kiracının oturduğu evin gerçek kirası 25.000 TL olarak tespit edildiğinde eski kiracı indirimi ile bu kira 21.250 TL olarak kesinleştirilebiliyor. Kiracının kirası böylece yasal sınırın üzerinde zamlanabiliyor ve bunu değiştirmenin de olanağı yok.

KİRACI GEÇMİŞE DÖNÜK FARK ÖDÜYOR!

Yaşanan yoğunluktan dolayı mahkemelerde kira tespit davaları kolay kolay sonlandırılamıyor. 2-3 sene bulabilen bu davalarda kiracılar önce kendilerine avantaj sağlandığını düşünüyorlar ama sürecin sonunda neye uğradıklarını şaşırıyorlar. Mahkemenin belirleyeceği yeni kira bedeli kararın alındığı tarihin sonrasını kapsamıyor. Ev sahibi davayı ne zaman açmış ise yeni kira bedeli o aydan itibaren geçerli oluyor. Davanın 3 yıl devam ettiği düşünülürse kiracı ev sahibine geçmişe dönük 3 senelik fark ödemesi yapmak zorunda kalıyor. Bu miktar da çok büyük olduğu için kiracı finansal olarak iflasın eşiğine gelebiliyor.

Kira sözleşmesinde kritik ayrıntı! Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Her yenileme 10 yıllık süreyi yeniden başlatır!

Ev sahibinden kira vermeyen kiracıya ceza! Tüm eşyalarını dışarı attı! Asıl suçlu kim?

Kiracılar dikkat! Ev sahibiniz sözleşme süresi bitti diye sizi evden çıkaramaz!

Kiracılara kara haber tez ulaştı! Kiralar o tarihte yüzde 20 artacak!


Geri Dön