20 / 08 / 2024

Kira krizi nasıl çözülür?

Kira krizi nasıl çözülür?

Ev sahipleri ve kiracılar arasında sular durulmazken son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan kira krizinin nasıl çözüleceği de pek çok kişi tarafından merak ediliyor. İşte 154.5 bin takipçili Triger Osman isimli kullanıcının X sosyal medya hesabından yaptığı kira krizi paylaşım...



Mülk sahipleri ve kiracılar arasında sular durulmazken fahiş kira artışları da son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alıyor.

Geçtiğimiz Temmuz ayında sona eren yüzde 25 zam sınırına takılan ev sahipleri konu ile ilgili şikayetlerini dile getirirken, kiracılar ise hem yüksek kira bedellerinden hem de konut
 bulamamaktan yakınıyor.

son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan kira krizinin nasıl çözüleceği de pek çok kişi tarafından merak ediliyor. 154.5 bin takipçili Triger Osman isimli kullanıcı resmi X hesabı https://twitter.com/TrigerOsman üzerinden kira krizi ile ilgili bir paylaşım yaptı. Peki kira krizi nasıl çözülür? 

Triger Osman'ın paylaşımı şu şekilde:

Kira Krizi

-Kira tahliye davalarının yıllarca sürmesi, hem kiracıları hem de ev sahiplerini ciddi şekilde mağdur eden bir durumdur. 

-Kiracı haklıysa ve tahliyeyi gerektirecek bir durum yoksa, tabii ki hakları korunmalı. Ancak, bir emsalinin 30.000 TL olduğu bir eve 5.000 TL gibi çok düşük bir bedelle oturan kiracıya karşı açılan tahliye davasının yıllarca sürmesi anlaşılır değil. Mahkemenin bu tür davaları sürüncemede bırakmak yerine, hızlı bir şekilde sonuçlandırması gerekir.

-Şu anki işleyişte, en basit davalar bile bilirkişi raporları, tespit süreçleri, itirazlar ve tebliğ işlemleri nedeniyle 2-3 yıl gibi uzun bir süreye yayılabiliyor. Bu süreç hem düzenli ödemelerini yapan kiracıları hem de mülkünün değeri emsalin çok altında kalan ev sahiplerini zor durumda bırakıyor. Her iki tarafın da mağduriyetini giderecek çözümlerin derhal geliştirilmesi gerekiyor.

 Önerilen çözüm yollarından biri, mahkemelerin daha hızlı karar verebilmesini sağlamak için, gayrimenkulün rayiç bedelini hızlı bir şekilde tespit edecek mekanizmaların geliştirilmesidir. 

- Ayrıca, kira davaları için özel bir yargılama usulü veya hızlandırılmış bir süreç oluşturulabilir. Böylece hem kiracının hem de ev sahibinin hakları daha adil ve dengeli bir şekilde korunmuş olur.


Triger Osman'ın paylaşımına şu yorumlar geldi:

Yabancılara konut satışları 2018'den bu yana en düşük seviyede! İstanbul'da 123 bin 247 konut satıldı!

2023 Ocak’ta 360,8 milyar TL olan konut kredi hacmi 2024 Ağustos’ta 452,9 milyar TL’ye çıktı!

Yatırımcıların yeni gözdesi lüks konutlar! Rezidans satışları yüzde 20 arttı! 


Geri Dön