10 / 05 / 2024

Almanya'da perakende satışlar, Mart ayında yıllık yüzde 8,6 düştü!

Almanya'da perakende satışlar, Mart ayında yıllık yüzde 8,6 düştü!

Aktarılan son dakika detaylarına göre, Almanya'da reel perakende satışlar, özellikle gıda ürünlerinde yükselen fiyatların Almanların satın alma konusunda isteksizliğini etkilemesi sebebiyle Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 2,4 ve yıllık bazda yüzde 8,6 geriledi.



Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) yaptığı açıklamada "Söz konusu durum 1994'te kayıtların tutulmaya başlamasında bu yıllık satışlardaki en güçlü düşüş." ifadelerine yer verdi.

Ayrıca İstatistik kurumu, Mart ayında gıda fiyatlarının bir önceki seneye göre yüzde 22,3 daha pahalı olan pahalı olmasını buna bir sebep olarak gösterdi.

Destatis’e göre, "Mart ayında gıda enflasyonu, genel enflasyon oranından üç kat daha yüksekti."

Ayrıca yine verilen detaylara göre, Mart ayında gıda dışı perakende (tekstil, giyim, ayakkabı ve deri ürünleri) satışlarında da yıllık yüzde 7,2 düşüş görüldü.

Almanya da perakende satışlar, Mart ayında yıllık yüzde 8,6 düştü!

Ayrıca Almanya’da perakende sektörü, alışılmışın dışında yüksek enflasyon ile düşük tüketici duyarlılığının etkilerini hissederken, ekonomistler fiyatların yeniden çalışan ücretlerinden daha hızlı artacağını tahmin ediyor. Böylelikle çalışanlar art arda 4 senedir gerçek ücret kayıplarıyla tehdit ediliyor.

Hauck Aufhauser Lampe Privatbank Başekonomisti Alexander Krüger, konuya ilişkin olarak yaptığı değerlendirmesinde, Almanay'da perakende satışların açıkça düşüş eğiliminde olduğunu kaydederek, "Yüksek enflasyon nedeniyle perakende zor günler geçirmeye devam edecek." dedi.

Diğer bir yandan Almanya Perakendeciler Birliği (HDE), yüksek enflasyon sebebiyle maliyetler arttığı için mağazaların kapanacağından endişeleniyor. HDE, bu sene yaklaşık olarak 9 bin perakende işletmesinin kapanacağını öngörüyor.

Türkiye ilk 3 ayda en çok hangi ülkelere ihracat yaptı?

Almanya 60 bin yeni personel alacak! Vize kolaylığıyla Türkler de gidebilecek!

Almanya’da bir Türk 100 metrelik sokağı aldı: "Ya evinizin önünü satın alırsınız ya da yolu kapatırım"


Geri Dön