Alp Keler: Yatırımcılara gayrimenkul fonu sunuyoruz!
Türkiye'de bazı temel varlık sınıflarının sermaye piyasasına kazandırılması konusunda daha fazla yol katedilmesi gerektiği açık. Gayrimenkul de bunlardan biri, diyen Ak Portföy Genel Müdürü Dr. Alp Keler, ülkemiz insanının temel yatırım araçlarından biri olan bu varlık sınıfının birçok farklı sebepl
Türkiye'de bazı temel varlık sınıflarının sermaye piyasasına kazandırılması konusunda daha fazla yol katedilmesi gerektiği açık. Gayrimenkul de bunlardan biri, diyen Ak Portföy Genel Müdürü Dr. Alp Keler, ülkemiz insanının temel yatırım araçlarından biri olan bu varlık sınıfının birçok farklı sebeple yeterince menkulleştirilerek geniş yatırımcı kitlelerine ulaşamadığını söylüyor.
Dünyada giderek daha fazla önem kazanan “girişim sermayesi” de ülkemizde yeni yeşeren alanlardan biri. Alp Keler’e göre, Türk yatırımcısının dinamik ve girişimci yapısı göz önüne alındığında, bu girişimlerin sermayelendirilmesine dayalı yurtiçinde kurulu bu fonların sayısının artacağını söylemek mümkün. Yatırım dönemi devam eden ve henüz halka arz öneminde 155 milyon TL’lik yatırımcı talebi ile karşılaşarak ciddi başarı elde eden bu fonlarda, iki yıl içerisinde 350-400 milyon TL varlık büyüklüğüne ulaşmayı hedeflediklerini belirtiyor Keler. Türkiye’de ilk defa emeklilik varlıkları da bu fonlara yatırım yapma imkanı elde etti. Ak Portföy Türkiye’nin ilk Gayrimenkul Yatırım Fonu’nu (GYF) tasarruf sahiplerine sunuyor. Bu konuda Keler şunları söylüyor: “Fonun amacı bireysel anlamda erişimin zor olduğu, yüksek değer artışı ve kira potansiyeli olan ofis alanlarına yatırım yapmak. İstanbul, dolar bazında ofis getirisi anlamında Avrupa’nın önde gelen şehirleri arasında bulunuyor. Fon böylece yatırımcısına genellikle dolar bazında değerlenen bu gayrimenkullerin yüksek değer artışı ve kira geliri potansiyelinden yararlanma fırsatı 9 Eylül’de ilk halka arzı yapılıp 85 milyon TL büyüklüğe ulaşan fona her haziran ve aralık sonu açıklanacak fiyatlardan, yani, her altı ayda bir açıklanacak fiyatlar üzerinden fona yatırım yapılabilecek. Türkiye’nin gayrimenkul açısından çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Keler, “Ancak, 100 milyar TL büyüklüğe ulaşmış olan portföy yönetimisektöründe bugüne kadar sermaye piyasaları ile ilgili gayrimenkul yatırım ortaklıklarının pay senetleri dışında bir yatırım olmadı. Nitelikli yatırımcılar
GYF aracılığı ile gayrimenkul sektörüne uzun vadeli ve güvenli şekilde yatırım yapabilecekler. Dünyada da emeklilik fonlarının yaklaşık yüzde 9’unun gayrimenkule yatırım yaptığı görülüyor. Bu durum dünya standartları ölçütünde Türkiye’deki emeklilik fonlarında 5 milyar TL’lik yatırım potansiyeli anlamına geliyor. Bu da gayrimenkul sektörüne önemli bir uzun vadeli kaynak demek” diyor.
GAYRİMENKULDE FON AVANTAJI
“Gayrimenkul Yatırım Fonu, Ak Portföy’ün varlıkseçimi konusundaki uzmanlığı ile ayrimenkuldeki fırsatların birleştiği bir enstrüman” diyen Keler şöyle devam ediyor: “Bu fonlar aracılığı ile gayrimenkuller menkul kıymetleştirilecek, aynı zamanda büyük ölçekli gayrimenkullere de likidite kazandırılmış olacak. Yatırımcılar tek bir gayrimenkule yatırım yerine fona birçok farklı gayrimenkule yatırım yaparak portföyleriniçeşitlendirme avantajına sahip olacaklar. Çeşitlendirme yaparak yatırımcıları koruyabilmesi ve diğer varlık grupları ile düşük korelasyona sahip olması fonun önemli avantajları arasında.
Gayrimenkul Yatırım Fonu’nun bir diğer avantajı da yatırımcılarının kurumlar vergisinden muaf olmaları. Fon katılma paylarından elde edilen kazançlarda dar mükellef yatırımcılar için stopaj oranı sıfır (0), tam mükellefler için ise diğer yatırım fonlarında olduğu gibi yüzde 10 oranında stopaj söz konusu olacak.”
GYO’LAR ARASINDA CİDDİ FARKLAR VAR
Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları (GYO) diğer hisse senetleri gibi borsada işlem görür ve fiyatı piyasada belirlenir. Dolayısıyla hisse senedi piyasasını etkileyen birçok faktör sebebiyle piyasa fiyatının altında işlem görebilir. Gayrimenkul Yatırım Fonu’nda ise fiyat,içindeki gayrimenkullerin bağımsız kurumlarca değerlemesi ile belirlenir ve gayrimenkul piyasa koşullarını direkt olarak yansıtır. Yani fon sahibi hisse senedine ve sermaye piyasalarına bağlı fiyat değişikliklerinden etkilenmez. GYO’larda yatırımcı elinde bulundurduğu payları satmak için borsada satış işlemi yapmak zorundadır. Tabii bu noktada piyasa koşulları ve talep miktarı gibi faktörler önemlidir. GYF’de ise yatırımcı paylarını satmak istediği takdirde, fon, yatırımcıdan katılma paylarını geri alır. Ayrıca aslen birer ticari şirket olan GYO’lar çeşitli sebeplerle temettü dağıtmama kararı alabilir, buna karşın GYF’de değer artışı ve gelen kâr portföy değerine,dolayısı ile fon fiyatına direkt olarak yansır.
“Girişim Sermayesi Yatırım Fonu için önemli bir konu da vergi avantajı. GSYF’nin yatırım tutarı, kişilerin yıllık vergi matrahının yüzde 10’unu aşmayacak şekilde vergi matrahından düşülebiliyor.”
GİRİŞİM SERMAYESİ FONLARI…
Ak Portföy Türkiye’nin ilk Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nu (GSYF) yatırımcılarına sunduğunu belirten Alp Keler, “Fon yıl boyunca yatırımcı girişi kabul edecek. An itibariyle büyüklüğü 70 milyon TL olan fon, yüksek büyüme potansiyeline sahip, sektöründe ve bölgesinde lider olma arzusu taşıyan, sektöründe öncü, profesyonel yönetim ve kurumsallaşma arzulayan ortaklara sahip, operasyonel olarak kârlılığını artırma kapasitesi olan şirketler fonun yatırım hedefinde” diyor. GSYF büyümeyi amaçlayan şirketlere finansal destek sağlayarak ortak olur. Şirketin büyümesine paralel olarak yatırımcılarına piyasa değeri üzerinden getiri sağlamayı hedefler. Fon büyüme potansiyeli olan şirketlere bu finansal desteği, sermaye artırımı veya hisse alımı ile ortak olabilir. Söz konusu metotlardan biri ile elde edilen şirket payları, fon süresi içerisinde (ortalama beş sene) piyasada ya ticari/stratejik ya da finansal bir alıcıya satılarak veya halka açılarak nakde dönüştürülür ve oluşan kâr yatırımcılara dağıtılır. Ocak 2014’te yayımlanan Girişim Sermayesi Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’ne göre Girişim Sermayesi Yatırım Fonları (GSYF) yatırımcılara, yurtdışı örneklerinde olduğu gibi, bu varlık sınıfına kolayca yatırım yapma olanağını sağlıyor. Yani nitelikli yatırımcılar, GSYF’nin katılma paylarını satın alarak yatırım yaptıktan sonra, fon süresinin sonunda fondaki tüm varlıkların nakde döndürülmesi sonucunda fonda oluşacak kazancı, payları oranında herhangi bir iskonto ve piyasa riskine tabi olmadan geri alabiliyorlar.
Keler, “Bu tebliğ, Türkiye’de girişim sermayesi yatırımının, Yatırım Fonları üzerinden tabana yayılabilmesinin önünü açtı. Böylece bu ürün düşük oynaklık, yüksek getiri hedefleyen ve orta/uzun vadede likidite ihtiyacı olmayan yatırımcılar (emeklilik fonları, hayat
sigortası şirketleri, vakıf ve sandıklar gibi) tarafından da tercih edilen ürünler arasında olacaktır” diyor.
VERGİ AVANTAJI ÇOK ÖNEMLİ
GSYF yatırımcıları için önemli bir konunun da vergi avantajı olduğunu kaydeden Keler, “Girişim Sermayesi Yatırım Fonu yatırım tutarı, kişilerin yıllık vergi matrahının yüzde 10’unu aşmayacak şekilde vergi matrahından düşülebilir. Türkiye’de tam mükellef tüzel kişiler, GSYF’ye yatırdıkları miktarı dönem kârının yüzde 10’unu ve öz sermayelerinin yüzde 20’sini aşmayacak şekilde vergi matrahlarından düşebiliyorlar. Bu indirim, GSYF paylarının fona iadesinde geri ekleneceğinden, fon süresi boyunca bir vergi ertelemesi söz konusu olacaktır. Ek olarak, tam mükellef tüzel kişilerin GSYF’lerden elde edeceği kar payları da iştirak kazancı olduğundan Kurumlar Vergisi’nden istisna edilmiştir” diyor.
DÖVİZ CİNSİ YATIRIM FONLARI
Son dönemde öne çıkan ve ilk defa tasarruf sahipleriyle buluşan diğer bir yatırım ürünü olan fiyatı döviz cinsi açıklanan ve direkt olarak dövizle alım-satım yapılabilen yatırım fonlarıyla ilgili de Keler şu bilgileri verdi:
“Bilindiği gibi daha önce Eurobond gibi döviz cinsi varlıklara yatırım yapan fonlarda dahi TL cinsi değerleme sebebiyle olası kur artışından kaynaklanan değer artışının vergizendirilmesi söz konusuydu. Diğer bir deyişle fonun yatırım yaptığı döviz cinsi varlıklarda bir değer artışı söz konusu olmasa dahi, dövizdeki herhangi bir yukarı yönlü hareket fonun değerini artırdığından, yatırımcının satış yapması durumunda kar elde edildiği değerlendirilerek vergilendirme gerçekleştiriliyordu. Yapılan düzenlemeler ile döviz cinsi fiyat açıklayan fonlarınmen önemli avantajı stopaj vergisinin döviz bazındaki değer artışı üzerinden kesilmesi oldu.”
“Girişim Sermayesi Yatırım Fonu için önemli bir konu da vergi avantajı. GSYF’nin yatırım tutarı, kişilerin yıllık vergi matrahının yüzde 10’unu aşmayacak şekilde vergi matrahından düşülebiliyor.”
Tasarruf sahipleri için ‘YatırımPLUS’
Tasarruf sahipleri için yenilikçi bir aylık yatırım tavsiyesi sistemi geliştirdiklerini belirten Alp Keler şunları söylüyor: “Kullanımı oldukça kolay bir mobil uygulama olan ‘YatırımPlus’ ile küçük büyük tüm tasarruf sahipleri, profesyonellerce hazırlanan ve TL mevduat ile yatırım fonlarından oluşan aylık yatırım tavsiyelerine ücretsiz ve kolayca ulaşabilecek. ‘YatırımPlus’ yatırım tavsiyeleri yüzde 70 oranında TL mevduat, yüzde 30 oranında piyasa koşulları paralelinde belirlenen yatırım fonlarından oluşuyor. Tavsiyeler her ayın başında güncelleniyor. Tasarruf sahibi, kendi bankasından mevduat bakiyesinin yüzde 30’u
ile ‘YatırımPlus’ tavsiyelerini izleyerek varlığına profesyonel yatırım süreçleri paralelinde yön verebiliyor. Böylece getirinin artırılması hedefleniyor.” “YatırımPlus”, Ak Portföy’ün uzman yatırım yönetimi ekipleri tarafından her ay periyodik olarak düzenlenen yatırım ve varlık dağılım komiteleri sonuçlarının yanı sıra detaylı finansal modellere dayanıyor. “YatırımPlus” mobil uygulamasında tasarruf sahiplerinin yatırım
tavsiyelerini kendi bankaları üzerinden nasıl uygulayacaklarına yönelik tüm bilgi ve yönlendirmeler bulunuyor. Mobil uygulamada ayrıca AK Portföy yatırım fonlarına ilişkin detaylar ve getiri bilgilerinin yanı sıra farklı temalarda yatırım fikirleri de yer alıyor.
“YatırımPlus” tavsiyeleri ile müşteri, varlığının büyük kısmını TL mevduatta değerlendirdiğinden yatırım dağılımından ciddi bir sapma yaşanmayacak. Tasarruf sahibi profesyonel yatırım süreçleri ve finansal modellerin sonuçlarından direkt olarak yararlanacak. Tavsiyeler getiriyi artırmayı hedeflerken varlık
çeşitlendirmesi sayesinde yüksek oynaklık yaşanması da engellenecek. “YatırımPlus” uygulaması şu anda iOS ve Android işletim sistemine sahip tüm cihazlara indirilebiliyor.
Yatırım İklimi Forbes Ek