09 / 01 / 2025

Alsancak Stadı'nın yeni imar planı tartışma yarattı!

Alsancak Stadı'nın yeni imar planı tartışma yarattı!

Kapalı ve açık tribünler yıkıldıktan sonra, sadece maçların oynandığı çim sahanın bakımı yapılarak korunan Alsancak Stadı’nın yeniden yapımı için gerekli imar planı, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki olağanüstü toplantıda görüşüldü.




Kapalı ve açık tribünler yıkıldıktan sonra, sadece maçların oynandığı çim sahanın bakımı yapılarak korunan Alsancak Stadı’nın yeniden yapımı için gerekli imar planı,  İzmir  Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki olağanüstü toplantıda görüşüldü. Konak Belediye Meclisi’nin daha önce ‘Spor tesisi alanı’ olan Umurbey Mahallesi’ndeki 22.600 metrekarelik araziyi ‘Stadyum alanı’ olarak belirleyen 1/1000 ölçekli plan, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde önce İmar Komisyonu’na sevk edildi. Meclis toplantısında verilen 10 dakikalık arada, komisyon toplantısını yaparak önergeyle ilgili raporunu hazırladı. İmar plan değişikliği önerisi ‘2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Kanunu’ doğrultusunda karar verilmesine oybirliğiyle karar verildi. Koruma Kurulu, TCDD’nin tescilli binalarının yanında olduğu için araziyle ilgili karar verecek.


Plan geçti, tartışma bitmedi

Oylama sonrası Meclis’i kapatan Kocaoğlu, Göztepe, Karşıyaka ve Alsancak Statlarını görüşmeye açtı. Önce ‘İzmir’de Stat Gerçeği” adlı Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve statlarla ilgili süreci anlatan yazı okundu. AKP’li Bilal Doğan, yaptığı konuşmada stat yapımını belediyenin engellediğini savundu. Doğan “Bugün Alsancak Stadı konusunda örnek bir kararın altına imza atarak önünü açtık. Keşke yerel yönetim ile bakanlık arasında işbirliği daha önce hayata geçseydi. Alsancak Stadı’yla ilgili 13 aylık kayıp var. Kolaylık göstermediniz” dedi. Kocaoğlu, Doğan’a tepki göstererek yalan, yanlış bilgilerle konuştuğunu, Büyükşehir’in Ocak ayında 4239 metrekare hissesini stat yapımı için bedelsiz tahsis ettiğini, imar planının da yeni geldiğini söyledi.


“Nisan 2016’da statlar bitecekti”

Konuşmasında Büyükşehir Belediyesi eleştirisine Göztepe ve Karşıyaka statlarıyla devam eden Bilal Doğan “Göztepe ve Karşıyaka statları hakkında açılan davalar olmasaydı Bakanlık Nisan 2016’da tamamlamış olacak, hatta bugün maçlar oynanıyor olacaktı. Ancak kulüplerimiz hala maç yapacak stat arıyor.  Ankara  18. İdare Mahkemesi’nde Karşıyaka Stadı’yla dava açtınız. İptal kararları ile elinize ne geçti. Bakanlık temyize taşıdı. Artık engellemeyin.  TOKİ  ve Bakanlık arasındaki protokolle ilgili davadan vazgeçtiniz. İmar planlıyla ilgili dava temyizde sürüyor. Bundan da feragat edin” dedi.


“Bunun doğrusu planın dosyaya konması ve hukuksuzluğun giderilmesi”

Doğan’ın Nisan 2016’da statların biteceği yönündeki sözlerine yanıt veren Aziz Kocaoğlu “Statların ne projesi vardı ne de arazi içindeki şahıs gayrimenkulleri sorunu çözülmüştü” dedi. Göztepe Stadı ihalesinin üçüncü şahıslarla ilgili konuda çıkmaza girdiğini ve iptal edildiğini belirten Kocaoğlu, “Karşıyaka Stadı’nın uygulama imar planı yoktur. Uygulama imar planı olmayan arazide inşaat ihalesine çıkılamayacağı konusunu yargı haklı buldu. İmar uygulamasız ihaleye çıkılamayacağı gerekçesiyle iptal etti. İmar uygulamasının yapılmasını istemiş oldu. Karşıyaka Belediyesi bu süreçte imar uygulamasını yaptı. Bakanlık’a ulaştı. Bakanlık Danıştay’a götürüp ‘Ben imar uygulamasını yaptım’ dediği zaman zaten eksik tamamlanır. Ancak, Büyükşehir Belediyesi’nin feragat etmesini bekliyorlar. Bitmiş davadan mı feragat edeceğiz? Bunun doğrusu planın dosyaya konması ve bizim davayı çekmemizden ziyade hukuksuzluğun giderilmesi bu davanın düşmesine ve Bakanlık’ın kazanmasına yol açar. Herkes için en iyisi budur” dedi.


“İzmir’e UEFA standartlarında stat gerekli”

AKP’li Çağlar Haspolat, 15.000 kişilik statlarla sorunun çözülemeyeceğini, İzmir’e UEFA standartlarında stat gerektiğini söyledi. Haspolat “Anadolu’da birçok stat yapıldı. Ben kendi Bakanlığıma da söylüyorum. Seçim beyannamelerinde her iki partinin de stat vaatleri vardı” dedi.


Ege Haber 



Geri Dön