10 / 10 / 2024

Altın 2016'dan beri en yüksek çeyreklik kazancına ulaştı! Elinde gram altın, çeyrek altını olana dikkat! 

Altın 2016'dan beri en yüksek çeyreklik kazancına ulaştı! Elinde gram altın, çeyrek altını olana dikkat! 

Altının ons fiyatı, merkez bankalarının faiz indirimlerini başlatması ve jeopolitik gerilimlerin etkisiyle temmuz-eylül döneminde yüzde 13,2 artarak 2016'dan bu yana en yüksek çeyreklik kazancına erişti. İşte ayrıntılar...




Yaşanan jeopolitik riskler sebebiyle, özellikle bu sene güvenli liman varlıklarından altına olan talep arttı. ABD Merkez Bankasının (Fed) politika faizinde indirime gitmesi sonrasında talebin artacağı ile ilgili beklentilerin öne çıkması da altının ons fiyatını destekleyen önemli unsurlardan oldu. 

2024 yılının 3. çeyreğinde 2 bin 685,61 dolarla rekor seviyeyi test eden altının ons fiyatı, temmuz-eylül dönemini yüzde 13,2 yükselişle 2 bin 634,70 dolardan kapattı. Altın bu şekilde 2016 senesinden bu güne en yüksek çeyreklik kazancına ulaştı.

Ayrıca, altının ons fiyatı en son 2016 yılının ilk çeyreğinde yüzde 16,2 değer kazanmıştı.

Altın 2016 dan beri en yüksek çeyreklik kazancına ulaştı! Elinde gram altın, çeyrek altını olana dikkat! 

ONS ALTIN 2.900 DOLARI GÖREBİLİR

Altın fiyatları, Orta Doğu'daki gerginlik nedeniyle yatırımcıların "güvenli limana" yönelmesinin ardından yükselişe geçti. Merkez bankalarının devam eden altın alımları da altının ons fiyatına destek sunan önemli bir faktör oldu. 

Analistler, Fed'in faiz indirimlerine başlaması, merkez bankalarının altın alımları ve altının güvenli liman olması özelliğinin yaygınlaşmasıyla altının ons fiyatının 2 bin 900 dolar seviyelerine kadar yükselebileceği öngörüsünde olduklarını dile getirdi. 

Diğer taraftan üşük faiz oranları, faiz getirmeyen altını tutmanın fırsat maliyetinin azalmasını sağlıyor. 

Altın 2016 dan beri en yüksek çeyreklik kazancına ulaştı! Elinde gram altın, çeyrek altını olana dikkat! 

Analistler, jeopolitik ve ekonomik belirsizliğe karşı korunmak amacıyla Çin başta olacak şekilde Asya'da altına talebin arttığını belirtti. Bölgede, gayrimenkul ve hisse senedi gibi diğer yatırım seçeneklerine olan güvenin azalmasıyla da altın tercihinin arttığı ifade edildi. 

Analistler, değerli metallerde, özellikle altında, güvenli liman özelliğinin öne çıktığını, altın fiyatlarının gücünü korumasında jeopolitik risklerin önemli payının olduğuna dikkat çekti. 

Tahvil faizlerindeki gerilemenin de altın fiyatlarında yaşanan yükselişi desteklediği ifade edilirken; Orta Doğu'nun yanında Rusya ve Ukrayna ile ilgili jeopolitik riskler ve özellikle kasım ayındaki ABD başkanlık seçimlerine ilişkin belirsizlikler altının ons fiyatını yukarı tırmandırdı. 

Diğer bir değerli metal olan gümüşün ons fiyatı ise yılın 3. çeyreğinde yüzde 6,9 değerlendi ve 31,2 dolara yükseldi. Küresel çapta madenlerde gümüş üretiminin yavaşlaması ve endüstriyel alanda talebin artmasıyla fiyatta artış olduğu belirtiliyor. 

Gümüş fiyatlarında yaşanan artış ile ilgili de konulan analistler, 2025'te gümüşün onsunun 40 dolar seviyelerini görmesinin ihtimaller dahilinde olduğunun altını çizdi. Ekonomik aktivitede daha kayda değer iyileşmeler olması halinde emtia piyasasında en olumlu etkilenecek ürünlerden bir tanesinin gümüş olduğuna dikkat çeken analistler, bu iyileşmelerin paladyuma da olumlu yansıyabileceğini söyledi. 

Analistler, gümüşün yükselen altın fiyatlarından yararlanabileceğini aktardı. Gümüş piyasasının gelecek yıllarda açık vermeye devam edebileceğini dile getiren analistler, bu durumun gümüş fiyatlarının temelde desteklenmesine yardımcı olabileceğine ve yatırımcıların ilgisini artırabileceğine vurgu yaptı. 

Altın biriktirenler dikkat! Gram altının 4 bin 500 TL olacağı tarih açıklandı!  

Kendi evinde oturanların oranı 2023'te 0,5 puan azaldı ve yüzde 56,2 oldu! 

Yeni Cupra Leon Türkiye'de satışa çıktı! Yeni Cupra Leon fiyatı ne kadar?


Geri Dön