Altın & Dolar

Altın almak isteyenler dikkat! Kuyumcular ikinci baskı altın satmaya başladı! Sahte altın nasıl anlaşılır?

Altın fiyatlarının yükselmesi ile bazı kuyumcular ikinci baskı diğer adıyla ikinci basım altın satmaya başladı. Peki ikinci baskı altın nedir? Sahte altın nasıl anlaşılır? Altın alırken neye dikkat edilmeli?

Altın fiyatları son iki gündür, düşüşe geçse de hala yüksek seyrini koruyor. Geçtiğimiz haftalarda ise gram altın 3 bin 80 lira seviyelerine yükselerek tarihin en yüksek seviyesine ulaştı.

Yatırımcılar tarafından altına olan talep devam ederken kuyumculardan gelen hamle duyanları şaşkına çevirdi. Son zamanlarda bazı kuyumcular, altındaki yükselişi fırsat bularak, ikinci baskı altın satmaya başladı. Peki 2. baskı altın ne demek? Sahte altın nedir? Sahte altın nasıl anlaşılır? Altın almak isteyenler dikkat...

İKİNCİ BASKI ALTIN NE DEMEK? İKİNCİ BASIM ALTIN NEDİR?

İkinci baskı altınlar, darbhane tarafından basılmayan altınlar olarak nitelendiriliyor. Bu altınlar normal çeyrek altın ile aynı büyüklükte, aynı ağırlıkta ancak ayarı daha düşük. Bu altınların değeri, ortalama olarak piyasadaki gerçek altınlardan 250-500 TL civarında daha düşük şekilde yapılmakta.  Söz konusu bu altınların nerede basıldığı ve nereden geldiği bilinmiyor. 

İKİNCİ BASKI ALTIN NASIL ANLAŞILIR?

İkinci baskı veya ikinci basım olarak bilinen bu altınların gerçek altından farkını anlamak için; darphanede basılan altın ile sahte olduğunu düşündüğünüz altını yan yana koyup dikkatlice bakılması gerekiyor. 

İkinci baskı altınlarda Atatürk figürü ve yazıları tam net basılmaz. Bu da satın alınanan altının ikinci baskı olup olmadığını ortaya çıkarır. 

SAHTE ALTIN NASIL ANLAŞILIR?

Altın almak isteyen yatırımcıların sahte altınlara karşı da dikkatli olmaları gerekiyor. Peki sahte altın nasıl anlaşılır? Altın alırken neye dikkat edilmeli? 

Sahte altınla gerçek altın arasında farklılıklar var. Sahte altın gerçek altına oranla daha parlak ve renkli, sahte altın gerçek altına göre daha hafif olabilir, sahte altın farklı ışıklarda parlaklık ve renk değiştirebilir ve gerçek altınlar kolay bir şekilde bükülmez ve zarar görmez.

Altın kan kaybediyor! Yatırımcılar ters köşe oldu! 8 Ekim 2024 canlı altın fiyatları 

Ekonomistten 'evdeki altınları konuta çevirecek model' uyarısı: Altınların bozulması için vatandaşa prim ödenmeli! 

6 ay önce parasını mevduat, altın, dolar ve borsada değerlendirenlerin son durumu ne? Kazananlar kimler oldu?